Je brengt meer tijd met ze door dan met je gezin, je geliefde of je vrienden. Sommigen spreken een andere taal dan jij. Sterker nog, er zijn er een paar waarvan je sterk het vermoeden hebt dat ze niet van deze planeet zijn. Er zijn er die het liefst op hun strepen staan, terwijl de ander pas gelukkig is als hij in zijn kracht staat. Iemand heeft de touwtjes in handen en daarmee een behoorlijke invloed op jouw geluk. En dan heb je ook nog eens de uitdaging om samen dingen voor elkaar te krijgen. Niet één keer. Nee dagelijks. Jaar in. Jaar uit. Welkom in de wereld van teamontwikkeling.

Teamontwikkeling; een mijnenveld of een oceaan van kansen?

Mensen doen zaken met mensen. Korter is niet duidelijk te maken hoe belangrijk teamontwikkeling is. Een professioneel team van bevlogen medewerkers zorgt voor tevreden klanten. En die tevreden klanten zijn bepalend voor het succes van jouw organisatie.

En zoals de inleiding op dit artikel al doet vermoeden kan teamontwikkeling voelen als navigeren op een mijnenveld. Met onderstaande inzichten zet je dat mijnenveld om in een oceaan van kansen.

Teamdiversiteit: relatieproblemen in het kwadraat

In het dagelijks leven loop je er al tegenaan. In je liefdesrelatie of bij vriendschappen. We zijn allemaal anders. Qua karakter én we hebben allemaal onze eigen normen en waarden. Dat maakt dat wat de een als een talent ziet, een ander als bijzonder irritant ervaart. En daarom zijn botsingen onvermijdelijk.

Tenzij je beter inzicht hebt in de karakters, normen en waarden van je collega’s. Want als je beseft dat iemand een helper is ervaar je het mogelijk niet als bemoeizucht. En kun je daar makkelijker mee omgaan. Het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman is een mooi hulpmiddel voor je teamdiversiteit.

Talentmanagement nu nog belangrijker dan ooit

Als je beter inzicht hebt in elkaars sterke kanten en valkuilen heb je een enorme winst geboekt. Je kunt vanaf dan namelijk gebruik maken van het volledig palet van aanwezige talenten binnen je team. Omdat werkgeluk vaak samengaat met talent verbetert dit niet alleen jullie teamresultaat maar ook de onderlinge sfeer.

Het feit dat je je eigen valkuilen en die van je collega’s (h)erkent, stelt je bovendien in staat om die aan de voorkant goed te organiseren. Simpel voorbeeldje: als je collega super creatief is in het schrijven van klantgerichte teksten en ook een beetje slordig, dan gaat er voortaan geen tekst de deur meer uit voordat die door een ander is doorgelezen. Helaas zijn we als bescheiden Hollanders ons vaak niet bewust van ons eigen talent. Het helpt dan ook enorm als het kader van je organisatie zich ontwikkelt tot ware talentdetectives.

De fundering van teamontwikkeling

Het is een bekende oefening bij teambuildingactiviteiten. Jezelf achterover laten vallen. Het is dan uiteraard wel de bedoeling dat iemand je opvangt. Jezelf laten vallen vraagt om vertrouwen. En vertrouwen is dan ook dé basis van teamontwikkeling. Zonder vertrouwen kun je wel inpakken en bereik je ook niet de hogere stadia in teamontwikkeling. Die bestaan uit het vermogen om constructieve conflicten aan te gaan. Dat alle teamleden zich committeren aan de gezamenlijke doelen en de gemaakte afspraken. Eigenaarschap en elkaar aandurven spreken op verantwoordelijkheden. En tenslotte het teambelang bovenaan te stellen zodat de beoogde resultaten ook worden behaald.

Inderdaad de piramide van Lencioni.

Deze vijfdelige blogreeks is interessant als je je hierin verder wilt verdiepen.

De fasen in teamontwikkeling

Remmerswaal, Caple, Schutz, Tuckman, Bion en Miles zijn zes toonaangevende grondleggers die globaal twee verschillende benaderingswijzen (groep, individu) van teamontwikkeling en de daarbij behorende fasen beschrijven. Na jarenlange ervaring in het begeleiden van groepen naar teams in combinatie met bovenstaande literatuur spreken wij bij Use Your Talents van 4 ontwikkelfasen.

  • Startend team.
  • Groeiend team.
  • Volwassen team.
  • Professioneel team.

Elke fase heeft eigen aandachtspunten, waarbij vooral de sturende rol van de leidinggevende een enorme impact heeft op de teamontwikkeling. 

Groepsdynamica

Ook hier is weer een belangrijke rol weggelegd voor de leidinggevenden. Een leider die de groepsdynamiek goed weet te doorgronden heeft een beter beeld van hoe de groep op gebeurtenissen zal reageren. Deze kennis is natuurlijk enorm belangrijk en helpt het team beter te functioneren.

Groepsdynamica geeft inzicht in die processen waar je niet goed je vinger op kunt leggen. Lees ter verder verdieping eens het artikel met 5 valkuilen en 5 kansen in groepsdynamiek.

Communicatie

Het is een van de populairste competenties: communicatief vaardig. En dat is logisch, want voor samenwerking is communicatie nodig. Of je nu medewerker bent, zelfstandig ondernemer of CEO van een groot bedrijf. Met communicatie weet je wat het gezamenlijk doel is en hoe jij daaraan bijdraagt. 

Toch noemt 70% van het MKB ineffectieve communicatie als hun grootste probleem. Slechte communicatie heeft grote gevolgen op de sfeer en de resultaten. Het leidt regelmatig tot wantrouwen, frustraties, conflicten en afname in productiviteit. Gelukkig is communicatie een vaardigheid. En vaardigheden kun je aanleren.

Draagvlak vergroten: Deep Democracy

E = K x A. Effect is kwaliteit x aanvaarding. Dat betekent dat het draagvlak van een besluit een grote invloed heeft op het effect. Deep Democracy is een methode die het draagvlak vergroot. Het draait om écht luisteren naar elkaar, alles uiten wat gezegd moet worden, de stilzwijgende minderheid een stem geven en de wijsheid van de groep volledig benutten.

Het zet tegengestelde meningen om in heldere en krachtige besluiten waarin het hele team zich kan vinden. Iedereen is gehoord en gezien.

De snelweg naar betere teamresultaten

Ja, er komt heel wat kijken bij teamontwikkeling. En wat loont het enorm om in je teamontwikkeling te investeren. In welke fase je team ook zit, ons Team Talent Programma loodst je moeiteloos door het mijnenveld om de oceaan van kansen te verzilveren.

Zoek jij voor je team of voor jezelf als teamleider meer licht, lucht en werkplezier? Dan is het Team Talent Programma de perfecte start van een duurzame teamontwikkeling. In de basis is het programma een 3-daags Incompany Traject, dat we bovendien ook Engelstalig voor je kunnen verzorgen.

Wat het programma verder zo bijzonder maakt is dat het naadloos is uit te bouwen met onze andere opleidingen of (individuele) coachtrajecten. Je begint bijvoorbeeld 2023 met een workshop Creatief Denken als kick-off voor dit meerdaags programma. Ons Team Talent Programma is bovendien goed te combineren met onze in eigen beheer ontwikkelde online teamscan. En verder zijn er volop intervisiemogelijkheden om de veranderingen duurzaam te borgen.

Dus… wil jij in 2023 meer rendement halen uit jouw team?

En daarbij het werkgeluk van je medewerkers vergroten? Neem dan contact met ons op. Na een vrijblijvend intakegesprek doen we je met plezier een aanbod op maat dat perfect is afgestemd op de ontwikkelbehoefte(n) van jouw team.

PS Volg ons ook op LinkedIn voor meer tips en inspiratie