Je eerste promotie als leidinggevende gemaakt? Gefeliciteerd first time leader! Wat je nu nog niet beseft is dat je op glad ijs terecht bent gekomen. Want first time leaders hebben een faalkans van maar liefst 60% in de eerste 24 maanden. No worries, dat gaat jou niet overkomen. Zeker niet met deze adviezen over 7 belangrijke dilemma’s die je ongetwijfeld de komende 24 maanden tegenkomt.

1.      Omarm je nieuwe rol

Met je nieuwe functie krijg je ook een andere rol binnen de organisatie. Jouw waarde bestaat niet langer meer uit je vakinhoudelijke kennis en vaardigheden. Ongetwijfeld blonk je hierin uit. Het is zelfs hoogstwaarschijnlijk dat jouw inhoudelijke kennis de oorzaak van je promotie is.

Maar vanaf nu is het jouw verantwoordelijkheid om de mensen om je heen te motiveren, begeleiden, verantwoordelijkheid te geven, draagvlak creëren voor gemeenschappelijke strategische doelen en talenten opspeuren en tot wasdom laten komen.

Doen! Beperk de tijd die je besteedt aan vakinhoudelijke taken. Focus je liever op het overdragen van jouw kennis op je teamleden, zodat jij minimaal 75% van je tijd overhoudt om je leidinggevende taken goed uit te voeren.

2.      Leidinggeven is meesterschap

Gelukkig zien we deze overtuiging steeds vaker terug bij organisaties. Onze exclusieve leiderschapsprogramma’s Effectief & Talentgericht Leiderschap en Leren (Team) Coachen stijgen jaarlijks nog in populariteit. En ook maken steeds meer nieuwe leidinggevenden gebruik van het individuele jaarprogramma Talentgericht Leiderschap.

Je krijgt tenslotte hele nieuwe cruciale rollen die niets meer te maken hebben met je vorige functie. Je zet iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald toch ook niet in een Formule I wagen? En Louis van Gaal blonk nooit uit als voetballer, wél als leider. Twee verschillende werelden, met elk hun eigen vaardigheden, talenten en competenties.

Doen! Investeer in het professionaliseren en ontwikkelen van je leidinggevende vaardigheden. Denk maar zo: goede leiders maken hét verschil. En daar wordt iedereen blij van.

3.      Vraag om een mentor

Het onboarden van nieuwe medewerkers is tegenwoordig héél vanzelfsprekend. Logisch want het loont om nieuwe medewerkers écht te laten integreren in een nieuwe organisatie.

Met jouw leidinggevende rol kom je terecht in een nieuw deel van de organisatie. Ook voor jou is het belangrijk dat je echt integreert in het leidinggevende segment. Hoe lopen de lijntjes beleidsmatig? Welke informatie hebben de leidinggevenden wel en jij nog niet? Wat verwacht de organisatie van hun leidinggevenden?

Doen! Vraag om een mentor. Een ervaren leidinggevende die je de kneepjes van het vak uitlegt. En waar je bij binnen kunt lopen als je tegen een probleem aanloopt. Het is altijd fijn om een vertrouwde sparringpartner te hebben die je door het nieuwe terrein loodst.

4.      Van one of the guys naar one of them

Dit is een van de moeilijkste transities die je moet maken. Want met je promotie ben je niet langer one of the guys. Daar ontkom je niet aan, want jij hebt vanaf nu beslissingsbevoegdheden die anderen mogelijk raken. Dat betekent niet dat je boven je medewerkers staat of -erger nog- er tegenover.

Trap niet in de valkuil om impopulaire maatregelen uit te stellen. Accepteer je nieuwe rol en de verschuivingen in jullie onderlinge relaties. Het is niets persoonlijk dat je oude collega’s anders tegen je aankijken.

Doen! Verdien hun respect door naast ze te staan. Hoe? Door je authentiek te gedragen en transparant te zijn in je beslissingen. Je hebt tenslotte allemaal hetzelfde doel. Bijkomend pluspunt is dat er zo een vertrouwensrelatie ontstaat waarbij je vanuit je nieuwe positie mensen écht leert kennen. En pas dan zie jij het volledig ontwikkelpotentieel dat je samen gaat vormgeven.

5.      Daadkracht is nog geen draagkracht

Niets menselijk is een leider vreemd. Dus het is heel normaal dat jij je graag zo snel mogelijk profileert als goed leider. En laten we eerlijk zijn; aan kennis en frisse ideeën ontbreekt het jou niet. Hoe gaaf is het om die allemaal gelijk in te voeren en te laten zien hoe goed jij bent?

Think again! Daarmee reduceer je jouw teamkracht naar 0 en maak je jouw medewerkers monddood. Want die vergeet je mee te nemen als het alleen draait om jouw mening en jouw ideeën. Een succesvol team werkt samen om gezamenlijk gedragen teamdoelen te realiseren.

Doen! Gebruik jouw inhoudelijke kennis om problemen in te schatten van je medewerkers. Luister vooral, zodat je kunt aansluiten bij hun belevingswereld. En hele mooie open vraag is: “wat heb je nodig om …”. Zo creëer je eigenaarschap en stimuleer je het oplossend vermogen van je team.

6.      Verdiep je in groepsdynamica

Resultaten behaal je als team. Niet als individu. Toch zul je geneigd zijn om vooral via 1 op 1 gesprekken te sturen. Niet doen. Want daarmee bevorder je de eilandjescultuur en je hebt juist een krachtig team nodig om die noodzakelijke teamresultaten te kunnen behalen.

Groepsdynamiek is een belangrijk onderdeel van ons leiderschapsprogramma Leren (Team) Coachen. Een programma dat ook door veel ervaren leiders wordt gevolgd. De meest gehoorde feedback die we krijgen? Had ik dat maar eerder geweten!

Doen! Verdiep je in groepsdynamiek. Lees bijvoorbeeld het blog Groepsdynamiek een ongrijpbaar fenomeen voor veel leiders of Groepsdynamica; vijand of BFF van een team. En wees ervan bewust dat een team verschillende fases doorloopt.

7.      Je mooiste gift? Ontwikkelruimte

Makkelijker gezegd dan gedaan én toch de moeite waard. Want natuurlijk word jij als leidinggevende afgerekend op prestaties. Het lijkt dan ook een logische keuze om die prestatiedruk over te dragen aan je team.

Toch laten onderzoeken zien dat dit niet de beste keuze is. Prestatiedruk leidt tot stress, onveiligheid, verstarren en demotivatie. Met het burn-out monster op de loer.

Doen! Stuur op ontwikkeling. Door het geven van ontwikkelruimte aan je medewerkers bevorder je werkplezier, motivatie en de prestaties. Je geeft ruimte om te leren en persoonlijke groei. Kortom je omgeeft je met stralende ogen op de werkvloer.

Interesse in leiderschap, team- en talentontwikkeling?

Ontvang elke eerste vrijdag van de maand Imp@ct. Onze maandelijkse inspiratiemail met ons nieuwste blog, trainingsagenda en inspirerende aanvullende informatie.

Al meer dan 10 jaar is Use Your Talent een krachtig opleidingsinstituut voor talentgerichte leiders. Vanuit een heldere missie: méér stralende ogen op de werkvloer. Jij, als leidinggevende, staat wat ons betreft aan het hoofd van de keten van succes. Want jij hebt direct invloed op de teamprestaties. Dus hoe beter jij je talent weet te ontwikkelen en gebruiken, hoe beter je team presteert! We zetten onze talenten graag in om die van jou te optimaliseren.