Annette glunderde na weer een succesvolle meeting! Niemand had kritiek of aanvullingen op haar voorstel. Beter kan niet… toch?
Het is zo verleidelijk. Jouw team samenstellen met louter gelijkgestemden. Zeker, die magische klik maakt het werken een stuk makkelijker. Toch is juist dit een valkuil waar je alert op moet zijn. Want als jij je omringt met jaknikkers minimaliseer je de effectiviteit van de organisatie. Om optimale resultaten te bereiken is diversiteit nodig. Omring jezelf daarom vooral met mensen met aanvullende talenten. En zo pak je dat aan.
Team diversiteit? SWOT YOU!
“Zo ben ik nu eenmaal” is een veelgehoorde reactie bij het ontvangen van kritiek. Dat is natuurlijk waar. Jij bent jouw unieke jij met al jouw talenten en kernkwaliteiten en dat geldt net zo goed voor je medewerkers. Is daarmee de kous af? Welnee.
Wat mij betreft zijn er twee aanzienlijke voordelen te behalen:
- Het volledig in kaart brengen van jouw talenten en vaardigheden, zodat je een compleet overzicht hebt van jouw sterke en ook van je zwakke kanten. Juist een SWOT-analyse van jezelf, waardoor je in verschillende situaties verschillende talenten inzet en juist daardoor optimaal presteert.
- Jouw groeipotentieel in kaart brengen aan de hand van jouw persoonlijke drijfveren. Door het ontdekken van jouw échte intrinsieke drijfveren blijf je dicht bij jezelf. Ook hiermee behaal je betere resultaten met minder energieverlies.
Bij UseYourTalents hebben we hiervoor de unieke persoonlijke Talenten & Drijfveren Analyse ontwikkeld. Een vast onderdeel van onze opleidingen persoonlijk leiderschap, Team Talent Programma’s en persoonlijke coachtrajecten.
Meer algemeen is ook het kernkwadrantenmodel van Ofman goed toepasbaar als startpunt om jouw talenten in kaart te brengen.
Wat is het kernkwadrantenmodel van Ofman?
Het is een praktisch model dat snel inzichtelijk maakt wat de valkuilen, groeikansen en allergieën zijn bij jouw individuele talenten. Het helpt niet alleen jezelf beter te begrijpen, maar ook je omgeving. Het model legt een verbinding tussen kwaliteiten en allergieën. Dit bevordert het maken van verschillende keuzes in verschillende situaties.
Voorbeeld:
Ben jij als leider erg behulpzaam, dan moet je oppassen voor bemoeizucht. Je stuurt dan teveel op inhoud in plaats van op het resultaat. Dit heeft als gevolg dat je de talentontwikkeling van je teamleden in de weg staat. De oplossing hiervoor ligt in het ontwikkelen van de vaardigheid loslaten. Bovendien verklaart het model waarom de rillingen over je rug lopen als je teamleden een onverschillige houding aannemen. Dit is de allergie die bij het talent behulpzaam hoort.
Merk je veel onverschilligheid op in je team? Onderzoek dan eerst je eigen gedrag. De kans is groot dat deze onverschilligheid ontstaat omdat jij het toch wel regelt. Daarmee ontneem je niet alleen je teamleden groeikansen, ook hou je hiermee het ongewenste gedrag in stand. Experimenteer eens met loslaten in plaats van meer te helpen.
Kernkwadrantenmodel Ofman hulpmiddel voor team diversiteit
Onderstaand een weergave van het kernkwadrantenmodel van Ofman gekoppeld aan het talent behulpzaam.
TIP: vul een kwadrant in voor je belangrijkste talenten. Daarmee ontstaat een beter inzicht in wie jij bent als persoon. Ook ontdek je welke aanvullende competenties nodig zijn in je team.
Succesvol leidinggeven begint bij jou!
Pas als je zelf een goed beeld hebt van jouw talenten en valkuilen én weet wat jouw drijfveren zijn kun je moeiteloos en effectief leiderschap tonen. Ben je toe aan een nieuwe ontwikkelstap? Wil je leren om bewuste keuzes te maken in je eigen gedrag in verschillende situaties?
Kijk dan eens naar onze 5-daagse opleiding Effectief en Talentgericht Leiderschap. De opleiding is volledig erop gericht om jouw identiteit als leider te verstevigen en je invloed in groepen te vergroten. 3 trainingsdagen vinden plaats op een inspirerende en natuurrijke omgeving. Zodat je écht verbinding met jezelf als persoon kunt maken.
De opleiding Effectief en Talengericht Leiderschap wordt tweemaal per jaar georganiseerd en heeft een gemiddelde waardering van 9,2. Of zoals een van onze deelnemers schreef: “Zelden zoveel over mezelf geleerd.”