Een talent hebben is één ding, er iets mee doen is een ander verhaal. Talenten komen pas tot bloei wanneer je vaardigheden en competenties gaat ontwikkelen om je kwaliteiten optimaal te gebruiken: talentontwikkeling noemen we dat.

Vandaag vertel ik je wat een talent nu eigenlijk is, help ik je van irritaties af en als toetje ontdek je hoe jij je eigen energiemanager wordt.

Wat is talent?

Volgens Wikipedia is het een bijzonder goed ontwikkelde eigenschap van een bepaald persoon. Als dat het uitgangspunt is, zou je dan kunnen stellen dat elke eigenschap die je door ontwikkelt, automatisch een talent is?

De Dikke van Dale geeft als definitie: natuurlijke begaafdheid; = aanleg. Dat past al beter, hoewel als ik aan mijn zangkunsten denk… Want hoe enthousiast en vaak ik ook zing, je zult me niet snel bij The Voice zien.

Mijn definitie van talent is als volgt: alle eigenschappen van een persoon die optimaal ingezet worden. Zodat je doet waar je goed in bent wat veel plezier, excellente prestaties en voldoening oplevert.

Achter iedere irritatie schuilt een behoefte

Het lukt niet altijd om alle eigenschappen van iemand als talent te zien. En misschien zit daarin nou precies het subjectieve van het beoordelen van ‘talent’. Wat voor de één een begerenswaardige kwaliteit is, kan een ander als vervelend ervaren.

Daar komt bij dat als je zelf doorslaat in een bepaalde kwaliteit, je in een aardige valkuil kunt stappen. In dat geval kan jouw prachtige talent ineens als heel irritant worden ervaren door anderen.

In het geval dat jij je stoort aan andermans gedrag, bedenk dan dat het gedrag dat in jouw ogen misschien irritant is, voor de ander juist hét middel is om in bepaalde situaties heel succesvol te zijn. Het zou ook zo maar kunnen dat je onbewust ook een klein beetje van deze kwaliteiten zou willen hebben. Probeer het maar uit bij de volgende irritatie. Misschien zit er een kern van waarheid in.

UseYourTalents, makkelijk gezegd

Het klinkt zo makkelijk, UseYourTalents, ofwel: benut je talent. Iedereen bezit unieke eigenschappen die maken dat jij bent wie je bent. Maar niet iedereen is zich bewust van zijn of haar kernkwaliteiten, of talenten. Soms neem je misschien een rol aan omdat je denkt dat die nu eenmaal van je verwacht wordt.

En als je maar lang genoeg een rol aanneemt die niet aansluit op wie je écht bent, kun je jezelf en je talenten zomaar kwijtraken. Dan schuurt het van binnen en voor je het weet ben je uitgeput.

Word je eigen energiemanager!

Gehoor geven aan jouw unieke persoonlijke eigenschappen en persoonlijke stijl staat voor authenticiteit. Het (er)kennen van je talenten en het organiseren van je zwaktes zorgt ervoor dat je jouw potentieel optimaal gebruikt.

Ik ben ervan overtuigd dat als je heel dicht bij jezelf blijft en gebruik maakt van jouw kwaliteiten en talent, je optimaal met je energie omgaat!

Nu is dat individueel al moeilijk genoeg, laat staan in teamverband. Ben jij benieuwd of in jouw team alle talenten optimaal ingezet worden? Kijk dan eens of Team Talent in kaart  jullie verder helpt. Of neem contact met me op. Ik help je graag!