Case studie - GGD Brabant Zuidoost

Thieu Smeets, Directeur Publieke Gezondheid a.i. & directeur Ambulancezorg (RAV), vertelt over hoe GGD Brabant-Zuidoost door zelforganisatie op weg ging naar gezondheidswinst.

De ambitie

Wij willen gelijke gezondheidskansen bieden voor iedere inwoner, met extra aandacht voor de meest kwetsbaren. Om dit te realiseren hebben wij ervoor gekozen om zelforganiserende teams te ontwikkelen binnen de organisatie.

Bij GGD Brabant-Zuidoost wordt verwacht dat medewerkers in zelforganiserende teams meer ruimte krijgen om een maatschappelijke impact te hebben en dat ze door nauwe samenwerking een positievere invloed zullen hebben op de kwaliteit van de dienstverlening. Een essentieel beginsel in ons proces van zelforganisatie is dat de rol van de manager behouden blijft.

Datum: februari 2024
Klant: GGD Brabant Zuidoost
Locatie: Eindhoven
Website: https://www.ggdbzo.nl/

De oplossing: Het Use Your Talents Leiderschap Programma

Alles valt of staat met goed leiderschap.

Met goed leiderschap borgen we organisatie breed het behalen van onze ambitie. Naast de metingen van Team Supporter is er een stevig Leiderschap Programma ontwikkeld door trainingsbureau Use Your Talents voor alle managers binnen ons Management Team. In dit intensieve programma nemen managers één dag per maand deel aan een leiderschap dag en worden ze gedurende het programma ook individueel gecoacht. Zo werken alle managers aan hun persoonlijke leiderschap skills en coachvaardigheden. Daarnaast krijgen de managers in dit Leiderschap Programma praktische handvatten aangereikt om hun teams verder te ontwikkelen richting teamvolwassenheid.

Het resultaat

Leiderschap & teamontwikkeling gaan bij ons dus hand in hand. En dat werpt zijn vruchten af binnen ons eigen Management Team en binnen de hele organisatie.

De samenwerking met trainingsbureau Use Your Talents ervaar ik als bijzonder prettig. De expertise, het enthousiasme en de integrale aanpak van de ervaren leiderschap trainers Annita Euwijk en Majka Roerink zijn inspirerend. Daarnaast zijn de methodieken en concrete handvatten direct toepasbaar in de praktijk. Use Your Talents speelt flexibel in op de actualiteit en de ontwikkelbehoefte van ons als team en organisatie.

De leiderschapsdagen zijn verbindend, ontspannend en tegelijkertijd worden we aan het werk gezet. De positieve manier waarop Use Your Talent ons de spiegel voorhoudt verrijkt en versterkt de cohesie in ons managementteam.

5/5
Voor alle organisaties die écht aan de slag willen met (door) ontwikkeling en groei raad ik een samenwerking met Use Your Talents van harte aan.
Thieu Smeets
Directeur Publieke Gezondheid a.i. en Ambulancezorg.

Team Supporter

De beste Leiderschapsontwikkeling gaat hand in hand met Teamontwikkeling. De GGD heeft dit dan ook direct samen opgepakt. Kijk hier hoe Use Your Talents dit programma heeft vormgegeven samen met de tools van Team Supporter.