De Dans van Verandering: Een Teamcoach’s Reflectie

Als teamcoach kom ik regelmatig in contact met organisaties die verandering nodig hebben. Soms is het een specifiek team, soms een hele organisatie. Het is mijn taak om hen te begeleiden door dit proces van transformatie. Maar wat ik steeds vaker merk, is dat mijn rol als facilitator niet zo eenvoudig is als het lijkt.

Een muur van weerstand

Het begint vaak met een oppervlakkig probleem. Een team lijkt niet goed samen te werken, prestaties blijven achter, of er is een voelbare spanning binnen de afdeling. Wanneer ik doorvraag, stuit ik soms op een muur van weerstand. Een lage bereidheid om zelf te veranderen of te ontwikkelen. Het lijkt alsof ‘de anderen’ moeten veranderen, maar niemand is bereid om zelf de eerste stap te zetten.

Patronen

Na flink doorvragen, beginnen de verborgen symptomen zich te openbaren. Patronen die op meerdere niveaus binnen de organisatie waarneembaar zijn. Teams die “ja” zeggen, maar “nee” doen. Leidinggevenden die beloven verandering te omarmen, maar in werkelijkheid blijven vasthouden aan oude gewoonten.

Het is als het ontdekken van een virus dat zich ongemerkt door de organisatie verspreidt. En net als bij een virus, is het cruciaal om de bron te vinden en te isoleren voordat het zich verder verspreidt. Maar wijzen naar elkaar als de schuldige brengt ons niet verder. Vaak zijn deze patronen al jarenlang aanwezig, sluimerend onder het oppervlak.

Breder kijken

Daarom is mijn aanpak als team- en organisatiecoach breder. Ik begin altijd bij het management, omdat zij de sleutel vormen tot het doorbreken van deze patronen. Samen verkennen we hoe helpende patronen versterkt kunnen worden en niet-helpende patronen doorbroken. Maar het begint bij henzelf.

De verbindingen checken

Als leider is het essentieel om je eigen verbindingen te onderzoeken. Waar ben ik mee verbonden? Van daaruit vormen zich interacties met anderen. Sommigen vinden dit misschien zweverig, maar als je eenmaal begrijpt dat de grootste winst zit in het sturen op verbindingen en interactie, zul je versteld staan van de impact die dit heeft.

Teamcoach of choreograaf?

De titel van deze blog, “De Dans van Verandering: Een Teamcoach’s Reflectie”, weerspiegelt precies hoe ik mijn rol zie. Verandering is als een dans, een samenspel van verschillende partijen die synchroon moeten bewegen om tot een harmonieus resultaat te komen. Als teamcoach ben ik meer dan alleen een facilitator; ik ben een choreograaf die de dans van verandering leidt.

Moed & het oprechte gesprek

Het vraagt om moed om diep te graven en de verborgen patronen bloot te leggen. Maar alleen door de confrontatie aan te gaan met deze verborgen dynamieken, kunnen we echte verandering teweegbrengen. En deze verandering begint altijd bij onszelf.

Dus, aan alle leiders die dit lezen, durf te kijken naar je eigen verbindingen en interacties. Durf de dans van verandering te leiden, niet alleen voor jezelf, maar voor je hele organisatie. Want alleen door samen te bewegen, kunnen we echt vooruitgang boeken.

Annita Euwijk

Senior Teamcoach

PS Wil je jouw coachend leiderschap ook naar een volgend niveau tillen, bekijk dan onze leergang Leren (Team) Coachen of Systemisch Leiderschap.