Iedereen is een genie. Jij, en ik ook. Toch lukt het op de werkvloer niet altijd om die genialiteit naar de oppervlakte te brengen. Precies de plek waar anderen van jouw talenten mee kunnen genieten. Talentontwikkeling is wat ons betreft een must. Sterker nog, we zien het als een broodnodige levensader voor organisaties. Waarom we dat vinden? Dat lees je verderop. En natuurlijk ontvang je ook praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Wat verstaan we onder Talentontwikkeling?

Talentontwikkeling draait om jou. Want het individu is altijd het uitgangspunt bij talentontwikkeling. Als een organisatie omstandigheden creëert om talenten van medewerkers te ontdekken, in te zetten en verder te ontwikkelen, dan spreken we van talentontwikkeling.

Daar komt best wat bij kijken want het vraagt om een heuse verschuiving van;

 • Een probleemoplossende aanpak naar een waarderende toekomstgerichte benadering.
 • Verbeterpunten aanpakken naar sterke punten uitbouwen.
 • Focus op command & control naar focus op welzijn en ontwikkeling.

Waarom is talentontwikkeling zo belangrijk voor organisaties?

Iedere organisatie met groei- en ontwikkelambities zet talentontwikkeling bovenaan de prioriteitenlijst. Want het is onze overtuiging dat alleen díe organisaties bestaansrecht hebben. En we leggen graag uit waarom.

 • Het verhoogt de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Door nu in hun ontwikkeling te investeren blijven je medewerkers ook in de toekomst waarde leveren. Mega belangrijk, want met alle technologische ontwikkelingen hebben we steeds nieuwe skills nodig. Gelukkig krijgen deze 21e-eeuwse vaardigheden al volop aandacht in ons onderwijs.
 • Medewerkers verwachten steeds meer van hun werkgever. Denk aan evenwicht tussen werk- en privé, doorgroeimogelijkheden en ethiek en waarden. Ook doorlopende leermogelijkheden zijn tegenwoordig een belangrijke factor voor werknemers om voor een bepaalde organisatie te kiezen.
 • Medewerkers vol zelfvertrouwen zijn in staat bij te dragen aan succes door innovatie. In onze snel veranderende wereld is het continu kunnen vernieuwen een noodzaak. En als je continu doet waar je retegoed in bent, dan groeit je zelfvertrouwen enorm.
 • Talentontwikkeling zorgt voor tevreden en betrokken medewerkers. Als je werk doet dat aansluit op je talent stralen je ogen. Natuurlijk toon je dan betrokkenheid. Dat is niet alleen fijn voor je medewerkers maar optimaliseert ook het rendement van je organisatie. Win/win!
 • Het vergroot de aantrekkingskracht van je organisatie. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt wil je als organisatie dat toptalenten voor jouw bedrijf kiezen. Je medewerkers vormen tenslotte je belangrijkste garantie voor toekomstig succes.

5 tips om talentontwikkeling tot bloei te brengen

1.      Wees je bewust van je talent

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je werkgever jouw talent ontdekt. Ga vooral ook zelf op onderzoek uit om te ontdekken waar jouw talenten liggen. Lees de praktische tips om jouw ongekend talent te ontdekken. Vind je dat lastig? Ga dan samen met een professional op talentenjacht.

Wil je als werkgever snel een overzicht van het aanwezige talent in je team? Dan is ons Team Talent Programma een aanrader. Met een Individuele Talent Analyse brengen we snel het aanwezige Team Talent voor je in kaart.

2.      Investeer in welzijn

Het is een simpele vraag: wat heb je nodig om optimaal te presteren? Stel die vraag regelmatig aan je medewerkers en faciliteer vervolgens. Wees creatief en onderzoek arbeidsvoorwaarden op maat. Een professionele werkplek thuis kan voor werkende ouders een enorm verschil maken als hun kind ziek is. Terwijl die jonge millennial je eeuwig dankbaar blijft omdat ze een half jaar op ontdekkingsreis mocht gaan. En je oudere werknemers blijven in topvorm dankzij je unieke leefstijlprogramma.

Met een beetje creatief denken weet je vast geweldig maatwerk te bedenken.

3.      Geef talent de ruimte

Voor je dit kunt doen is het belangrijk om het doel van de organisatie goed te communiceren zodat je medewerkers weten waarvoor hun talenten nodig zijn. Het succes van de organisatie is hierbij tenslotte leidend.

Het is je uitdaging om de aanwezige talenten zo in te zetten dat de doelen bereikt worden. Leg de focus op ervarend leren en ondernemerschap en zorg dat je medewerkers verschillende mogelijkheden uitproberen. Met een heldere feedback ontdekken jullie samen wat werkt en wat minder goed werkt. Het populaire en bewezen succesvolle driedaags Team Talent Programma is hiervoor een krachtig fundament, waarop het team moeiteloos verder bouwt.

4.      Communiceren is goud

We hebben allemaal voorkeuren, ontwikkelpunten en blinde vlekken. Pas als we eerlijk naar onszelf en naar de ander durven te kijken zijn duurzame gedragsveranderingen mogelijk. Wij zijn van mening dat Effectief en Verbindend Communiceren daarbij van grote waarde is.

Door hierin te investeren neem je afscheid van welles/nietes, ego’s, weerstand, gelijk halen en verschillen. Je opent de deur naar een cultuur van respect, verbinding en samen op zoek gaan naar de allerbeste oplossingen.

5.      Leid je kader op tot ware talentdetectives

Misschien heb jij ook wel zo’n herinnering aan een leidinggevende die voor jou het verschil maakte. Die al in jou geloofde toen je dat zelf nog niet deed. Lang niet iedereen is zich bewust van eigen talent. Zorg dus dat je kader goed weet te observeren en daarmee nieuw talent bij medewerkers weet te ontdekken.

Juist omdat wij al jaren overtuigd zijn van het belang van talentontwikkeling hebben we een perfect opleidingsaanbod dat leidt tot ware talentdetectives. Coveyproof, want ook de 7 eigenschappen van effectief leiderschap komen aan de orde.

 • Dat start met de opleiding Effectief & Talentgericht Leiderschap, waar je focust op jouw talent. En jouw vermogen om talent te herkennen en het beste in anderen naar boven te halen.
 • Volg daarna de opleiding Leren (Team) Coachen waarbij de nadruk ligt op communiceren, groepsdynamica en teamontwikkelfasen. Kortom, een praktische toolkit om het aanwezige talent verder te ontwikkelen.
 • Bovendien borg je vervolgens al die inzichten en technieken met het optionele Intervisie Programma.

Investeren in talentontwikkeling? Ja! USE Your Talents

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van het belang van talentontwikkeling voor jouw organisatie? Maar weet je niet goed waar je kunt beginnen of hoe je dit het slimst aanpakt? Dan bestaat de oplossing uit 10 simpele cijfers. Met één telefoontje maken we graag kennis met je en geven we je ons professioneel advies om talentontwikkeling bovenaan je prioriteitenlijst te zetten.

We heten natuurlijk niet voor niets al 10 jaar Use Your Talents.

__________

1Bron: Onderzoek IBM Institute for Business Value: What employees expect in 2021