Ik zal het maar eerlijk zeggen; ik maak me af en toe zorgen. Om me heen zie ik organisaties aan de noodrem trekken. (Weer) even blijven zitten waar je zit, omdat er zoveel onzekerheid is. Een veelvoorkomend verschijnsel dat goed te verklaren is. Maar is dit de beste manier?

Ik denk van niet. Zeker niet in tijden waar personeelstekorten floreren is het van levensbelang om talent te behouden voor je bedrijf. En dat lukt niet door alleen maar te wachten tot de storm voorbij is. Wat beter werkt deel ik graag met je voordat ook jouw talenten ‘iets anders’ gevonden hebben.

Waarom investeren in talentmanagement?

Ieder bedrijf met groeiambities weet dat investeren in talent noodzakelijk is. Je medewerkers vormen het verschil onder de streep en zijn een belangrijke schakel in de keten van succes. Het kost dan ook tijd, geld en energie om talenten te vinden en vervolgens blijvend te boeien.

Wat cijfers (bron Effectory):

  • 33% van de medewerkers verlaat een organisatie voor het einde van het eerste jaar.
  • Het vervangen van een medewerker kost tussen de 50% en 150% van het jaarsalaris van de vertrekkende medewerker.

Ja, talentmanagement is een belangrijke succeskatalysator.

Talentmanagement: 10 magnetische tips

1. Bedrijfsrisico? Wervingskans!

We werven vaak plaats- of regiogebonden. Het is tenslotte bekend dat structurele lange reistijden en dagelijkse files op enig moment frustreren bij je medewerkers, zelfs bij de leukste banen.

Nu we meer bekend zijn met het fenomeen thuiswerken biedt dat ook nieuwe kansen op wervingsgebied. En dat is bij de huidige arbeidskrapte zeker welkom. Want dat toptalent in Utrecht hoeft niet dagelijks in de auto of het OV te stappen om zijn/haar talenten in Nijmegen te laten werken. Maak een mix van online en real life ontmoetingen voor een goede verbinding met de andere teamleden.

2. Communiceer je kernwaarden

Een fraai staaltje talentmanagement is jezelf te zijn. Wat voeg je toe als bedrijf? Wat breng je de maatschappij? Welke waarden zijn belangrijk voor jullie? Waar ben je onderscheidend in? Hoe beter je deze vragen weet te beantwoorden (en tot leven weet te brengen) hoe duidelijker jouw identiteit als bedrijf is. En dat maakt dat talent vol overtuiging voor jouw organisatie kiest. Dag in, dag uit.

3. Wees woest aantrekkelijk

Dit gaat zowel op voor het aantrekken van talent als voor het behouden van talent. Natuurlijk zorg je voor marktconforme primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarmee ben je nog niet woest aantrekkelijk. Ga eens een stap verder en kijk naar arbeidsvoorwaarden op maat. Dan ben en blijf je onweerstaanbaar voor jong en bestaand talent. Luister en laat je medewerkers weten dat ze ertoe doen. Wees bovendien royaal met complimenten en schouderklopjes voor een job well done. Erkenning doet de meeste mensen goed.

4. Faciliteer groei- en carrièremogelijkheden

Stilzitten vergroot de kans dat je in slaap valt. En zo is het ook met je carrière. Om je medewerkers gemotiveerd te houden regel je groei- en ontwikkelmogelijkheden. Talentmanagement begint met het inventariseren van wat je medewerkers belangrijk vinden. Nog belangrijker is misschien wel om geen valse verwachtingen te scheppen. Doe er echter van alles aan om de talenten van je medewerkers dagelijks te benutten. En durf daarbij gerust door de muren van je functiehuis heen te kijken voor verrassende vondsten.

5.  Geen plaats voor haantjes en bitches

Topresultaten vragen niet alleen om toptalenten, je hebt ook topteams nodig. En te grote ego’s staan teamprestaties danig in de weg. Zorg dus niet alleen voor een complementair palet aan talenten maar let ook op het vermogen om het teamresultaat voorop te stellen. Lukt dat niet, heb dan de moed om als leider afscheid te nemen van die te grote ego’s.

6.  Geen spullen maar trakteren op ervaringen

Een andere manier om als werkgever hét verschil te maken is om ervaringen en belevenissen te faciliteren. Je ziet dat veel jonge werknemers zoals millennials ervaringen hoger waarderen dan fysieke en materiële zaken. Neem gerust contact op als je jouw medewerkers op zo’n onvergetelijke ervaring wilt trakteren. Daar zijn we goed in.

7. Ontwijk leiderschapsvalkuilen

Er zijn geen leiders die het NIET goed bedoelen. Er zijn wel veel leiders die onbedoeld talentontwikkeling frustreren omdat ze de valkuilen niet (h)erkennen. We noemen er een paar:

  • Een te groot ego.
  • Overweldigen met stromen aan ideeën.
  • Medewerkers in bescherming nemen.
  • Taken zelf uitvoeren (dan weet je zeker dat het goed gedaan wordt).
  • Geen heldere visie op je leiderschap.

Als leider speel je zo’n belangrijke rol in talentontwikkeling. Zorg dus dat je effectief en talentgericht leiderschap beheerst en toont.

8. Geef vitamine T en boost dat talent

Het is zo Nederlands en heerlijk bescheiden. Niet weten waar je goed in bent. En als iemand niet weet waar ‘ie goed in is, dan is het ook niet mogelijk om dat talent gericht in te zetten. Het leidt dan eerder tot frustratie en irritatie. Wees dus alert op talent en leer dit te herkennen. Benoem het expliciet en vergroot daarmee het zelfvertrouwen van je medewerker zodat heel het bedrijf profiteert van dit bloeiend talent.

9. Luister met aandacht

Het is al een paar keer aangestipt; luister naar de wensen en de verwachtingen van je medewerkers. Alleen dan kan je verwachtingen overtreffen en wensen doen uitkomen. En dat is een stevige basis voor een hechte relatie.

10. Investeer in employability

Dit betekent: vergroot hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Met trainingen en ontwikkelingen. Wil je laagdrempelig en online aandacht geven aan de teamontwikkeling binnen je bedrijf? Kijk dan eens naar onze Online Teamscan. Deze online Teamscan is ontwikkeld door Use Your Talents® waarbij het ons gelukt is 10 jaar praktijkervaring om te zetten naar een kwalitatief hoogwaardig onlineproduct. En vanwege ons 10-jarig bestaan krijg je een scan van ons cadeau.

Talentmanagement: dagelijks aandacht vereist

Met deze 10 tips heb je inspiratie ontvangen om talent aan je organisatie te binden. Use Your Talents® is daarvoor een prettige samenwerkingspartner. De focus van onze opleidingen ligt op leiderschap, teamontwikkeling en talentontwikkeling. Drie essentiële pijlers bij talentmanagement. Kom in actie en wacht niet tot jouw talent een andere uitdaging heeft gevonden.

Wij hebben een prachtige trainingslocatie die voldoet aan alle corona-eisen waardoor onze trainingsprogramma’s veilig doorgaan. We werken sowieso in onze opleidingen met kleine groepen zodat er voldoende persoonlijke aandacht is.

Met één telefoontje luisteren we graag naar jouw wensen en verwachtingen, zodat we die kunnen overtreffen. Want juist in uitdagende tijden zoals nu is stilstaan de race verliezen.