Een logisch gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en het verruimen van de pensioengerechtigde leeftijd is, dat het aandeel vijftigplussers binnen organisaties toeneemt. Een uitstekende ontwikkeling! Want meer senioriteit binnen organisaties levert tal van mogelijkheden op. Ontdek hoe je met multi-generatie teams het maximale uit junior en senior Talent haalt .

50 tinten wijs: Babyboomers

Babyboomers (de huidige vijftigplussers) zijn stabiele en loyale krachten binnen organisaties met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En zelfs als hun werktempo niet zo hoog meer is als die van de jongste twee generaties, leveren zij een sterke inhoudelijke bijdrage op basis van hun ruime (levens)ervaring.

Deze babyboomers zijn meestal goed in het leggen van contacten tussen de werkvloer en het management. Ook werken ze graag samen. Daarnaast zijn ze politiek handig en realistisch. Dit, samen met hun relativeringsvermogen, maakt ze uitermate geschikt voor coachende adviesrollen en strategische posities!

Rose Gold: Millennials

De digitale generatie (de huidige innovatieve twintigplusser) groeit op in een ‘24/7’ maatschappij. Zij zijn vlot in het leggen van contacten. Hun tempo van informatieverwerking ligt hoog. Ze zijn grenzeloos actief, echte multitaskers en razendsnel in het vinden en filteren van informatie. Al betekent dat soms dat deze informatie oppervlakkig wordt verwerkt.

De digitale generatie vindt het leuk om samen te werken en zijn net als Babyboomers behulpzaam en vriendelijk. Het zijn dan ook goede teamspelers!

Multi–generatie Teams

Hoe zorg je nu voor het maximaal inzetten van al deze talenten, inclusief de tussenliggende X generatie? Daar is maar één maatregel voor nodig: omarm de kracht van de verschillen! Want een voorwaarde van goed generatiemanagement is het rekening houden met de behoeften, ambities en talenten van medewerkers gecombineerd met de wensen van de organisatie.

Overigens is het beslist niet waar dat millennials een ander soort leiderschap nodig hebben. Iedere generatie deelt dezelfde behoeften: autonomie, zingeving en het kunnen inzetten van je talenten. Wel heeft elke generatie een eigen referentiekader.

Benoem die verschillen en zet ze bewust in, zodat er een mooi samenspel ontstaat tussen junior en senior Talent.

Binden en Boeien van jong Talent

De komende jaren blijft het dus van groot belang om met het vertrek van senior Talent het schaarser wordende jong Talent te blijven binden en boeien. Deze nieuwe generatie wordt gemotiveerd door zelfontplooiing en wil zich blijvend ontwikkelen. Ook zijn ze over het algemeen nog niet zo zeker van zichzelf. En hebben ze behoefte aan concrete, opbouwende feedback.

Wil je deze groep binden en boeien dan zijn aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en plezier in het werk belangrijke elementen.

Multi-generatie Teams: implementeer een Mentor Programma

Een effectieve aanpak hierbij is om een Mentor Programma te implementeren. Dat betekent niets meer of minder dan het senior Talent te benutten om het junior Talent te laten groeien. Uiteraard is het aan te bevelen om je senior Talenten te trainen in goed Mentorschap. Want hoewel coach geen beschermd beroep is, wil je horror-coaching voorkomen.

De Use Your Talents Training Leren (Team) Coachen biedt een compleet programma om de coachvaardigheden van je senior talent of leidinggevenden te professionaliseren. Zeer waardevol zijn ook de intervisiemogelijkheden van deze training. 

Naast gemeenschappelijke intervisiebijeenkomsten kun je ook kiezen voor persoonlijke individuele begeleiding van een ervaren coach. Niet voor niets heeft de training een gemiddelde waardering van 9,2.

Geschikt voor herregistratie schoolleider PO & studiebelasting Training

Goed om te weten! De leergang Leren (Team) Coachen is ook geschikt voor Herregistratie in het Schoolleidersregister PO. De training beslaat 5 dagen in een doorlooptijd van 3 maanden.

Dat noemen wij nu Kijken in Kansen

Met de introductie van een Mentor/ coach Programma worden aanwezige Talenten binnen de eigen organisatie optimaal ingezet. Dat noemen wij nu wijs kijken in kansen. Kies voor een Incompany Traject of gebruik de mogelijkheid om in te stromen op basis van individuele inschrijving.

Ontdek waarom anderen onze leiderschapsprogramma’s volgen