Deze talentenjacht begint met een kleine test, doe je mee? Neem iemand in gedachten. Benoem nu 5 talenten van deze persoon. Gelukt? Dan ben je klaar voor de vervolgvraag. Noem nu 5 van jouw talenten. Moeilijk? Dat snappen we! Want voor je jouw talent kunt gebruiken, moet je het eerst ontdekken.

In dit 2-delig blog nemen je mee op ontdekkingsreis naar jouw talenten. Je ontvangt een DIY variant en daarna leggen we de voordelen van een begeleide talentenjacht uit. Met als bonus hoe je anderen kunt begeleiden hun talent te ontdekken. Kortom een must read voor iedereen die talent zoekt of managet. Vandaag deel 1, de DIY-variant.

Waar ik goed in ben? Uh…

Misschien wel een van de meest gestelde zakelijke vragen. Waar ben je goed in? Dagelijks ervaren we in onze trainingen dat veel mensen moeite hebben deze vraag te beantwoorden. En dat is heel normaal.

In Nederland is bescheidenheid een deugd waardoor we makkelijker focussen op verbeterpunten dan op successen. Nog belangrijker is deze reden: wie jij bent bepaalt jouw perspectief. Daardoor ontwikkel je als het ware een blinde vlek voor jouw talent. Want die eigenschappen heeft toch iedereen? Nope!

Jouw talentenjacht begint met deze 5 vragen (DIY-variant)

Wil je een volgende keer moeiteloos antwoord geven op de vraag waar je retegoed in bent? Deze 5 vragen helpen je op weg. Natuurlijk kun je deze vragen ook inzetten als leidinggevende om het talent van je medewerkers (of jezelf) in kaart te brengen.

1. Waarvan stralen je ogen?

Beperk jezelf niet en schrijf alles op wat spontaan een glimlach op je gezicht tovert. Alleen al bij de gedachte eraan. Dat mag zakelijk zijn of persoonlijk.

De meeste mensen doen die dingen met plezier waar ze goed in zijn.

2. Waarvan rollen je ogen?

Aan welk gedrag van anderen stoor jij je? Of wanneer zucht je en kun je het je gewoon niet voorstellen dat een ander zo denkt, doet, reageert?

Wat voor jou heel normaal lijkt, kan zo maar een van je talenten zijn!

3. Wat waardeer je ontzettend in anderen?

Welke eigenschappen merk je op bij de mensen om je heen? Welke talenten zou je zelf ook wel willen hebben?

Grote kans dat jij dit talent ook bezit. Anders herken je het niet als kwaliteit in een ander.

4. Wat is jouw Mars?

Met andere woorden van welke taken of bezigheden krijg je altijd energie? Denk aan hobby’s, verenigingen en je werk.

Het zijn die dingen die je in flow brengen. De tijd vliegt als het ware.

5. Wat lukt makkelijk?

Waar ben je goed in? Welke studies gingen je makkelijk af? Welke vaardigheden had je in no-time onder de knie?

Schrijf maar bij op je talentenlijst!

De kers op jouw talententaart; ga op onderzoek uit

Ontdek je al een rode draad in je antwoorden? Dan is het nu tijd om je omgeving erbij te betrekken. Vraag aan 15 mensen uit je netwerk welke drie talenten of kwaliteiten ze het meest in je waarderen. Kies daarbij verschillende groepen. Dus collega’s, familie, vrienden, mensen uit je netwerk, mensen uit het verenigingsleven.

Met deze stap lukt het je om met andere ogen (dus vanuit een ander perspectief) naar jezelf te kijken.

Tip: maak een leuk moodboard met alle genoemde kwaliteiten. Super motiverend als je zelfvertrouwen je even in de steek laat!

Smaakt naar meer?