Het tekort aan arbeidskrachten stijgt dramatisch snel. In Q3 van 2022 staat de teller van het tekort aan arbeidskrachten op 37,5%!* Dat betekent met een beetje pech dat je slechts één van de drie vacatures ingevuld krijgt. En zelfs als het geluk wel aan je kant is, blijf je nog altijd met een openstaande vacature zitten.

Hoewel wij van mening zijn dat talentmanagement altijd een cruciale rol mag spelen in je organisatie, is de huidige arbeidskrapte nog een extra reden om talenten te laten ontplooien en groeien. Talentmanagement bovenaan je prioriteitenlijst dus!

Wat is talent?

In de oudheid stond een talent voor een geldwaarde. Het gewicht aan zilver bepaalde de waarde. Tegenwoordig zijn er allerlei definities van talent. Onze definitie is; talenten zijn die eigenschappen waarin je opvallend beter bent dan anderen. En die je bovendien volledig hebt ontwikkeld én inzet. 

De moeilijkheid zit hem erin dat niet iedereen zich bewust is van zijn of haar talent. Enerzijds omdat jouw kwaliteiten voor jou gewoon zijn. En anderzijds omdat talent soms wordt verward met aangeleerd gedrag. Talent is echter nooit situationeel gebonden. In kwaliteiten, talenten, competenties en vaardigheden lees je meer over de subtiele verschillen in deze begrippen.

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement gaat over het investeren in mensen in organisaties. Het hele jaar door, over de hele organisatie. De HR-trend met betrekking tot talentmanagement is amplitief werken. In hoofdlijnen komt het erop neer dat je focust op mogelijkheden in plaats van problemen. De casus in talentgericht leiderschap versus het functiehuis maakt dit verschil (en de gevolgen) mooi inzichtelijk.

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement is het herkennen en investeren in kwaliteiten van medewerkers die je nodig hebt om je organisatieresultaten te bereiken. Effectief en Talentgericht Leiderschap speelt hier een cruciale rol in, omdat leiders de mogelijkheid hebben een optimale bedrijfscultuur voor de ontplooiing van talenten te scheppen.

5 belangrijke voordelen van talentmanagement

1.      Bye bye zesjescultuur

Het is de enige manier om een 9+ organisatie te worden en af te rekenen met de zesjescultuur. Juist omdat je je volledig richt op (ontwikkel)mogelijkheden en niet op het investeren in minder slecht.

2.      Het individu in het voetlicht

Het speelt goed in op de individuele behoeften van medewerkers die over het algemeen graag zelf regie willen voeren over hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is ook fijn voor de organisatie omdat dit een hoge eigen verantwoordelijkheid (en dus betrokkenheid) meebrengt.

3.      Minder verzuim, meer stralende ogen

Door werkinhoud af te stemmen op de aanwezige kwaliteiten, ontwikkelbehoeften en drijfveren lopen mensen niet op hun tenen. Als gevolg hiervan kun je rekenen op minder uitval door ziekte en een lager verloop. Want je medewerkers doen dan wat ze het liefst willen doen. En stralende ogen gaan niet op zoek naar groener gras.

4.      Lange termijnontwikkeling met 50+

Met het implementeren van een mentorprogramma benut je jouw senior talent om je junior talent te laten groeien. Uiteraard train je jouw senior talenten eerst in goed mentorschap. Blijf dus ook investeren in de ontwikkeling van 50+ medewerkers. Die hebben nog 17 waardevolle dienstjaren voor de boeg en een schat aan ervaring om door te geven.

5.      Wees wendbaar als een sperwer

Ontwikkelingen gaan snel. Wendbaarheid is voor je organisatie van levensbelang. Stem daarom continu projecten af op de talenten van je medewerkers. Want de tijd van vaste functies en carrières ligt achter ons. Investeer liever in professionele teams die elkaars talenten (h)erkennen en in diverse samenstellingen kunnen samenwerken.

Maak bovendien creatief denken eigen in je organisatie, zodat je een onuitputtelijke bron van innovatieve ideeën schept en snel en effectief inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en vragen van jouw klanten. Eventueel nog aangevuld met een flexibele schil van freelancers met aanvullende kwaliteiten en je bent 100% toekomstproof.

Puzzelen of partnership?

Ja, het zijn lastige puzzels. Zeker als je nog moet beginnen met anders kijken naar je organisatie en talent. Natuurlijk kun je zelf aan de slag met deze uitdagende puzzel. Begin dan vandaag nog met je verandermanagement, anders mis je de boot.

Wat je in één minuut kunt regelen is de telefoon pakken en een adviesgesprek aanvragen over een samenwerking met Use Your Talents.

Wij hebben (al meer dan 10 jaar) alles in huis om talentmanagement bovenaan jouw to-do-list te zetten. Van ijzersterk Effectief en Talentgericht Leiderschap, tot Leren (Team) Coachen met intervisiemogelijkheden. Van het Team Talent Programma tot trainingen Creatief Denken. En met verbindende communicatie skills raak jij geen tijd, geld en energie meer kwijt aan misverstanden, gekronkel en toxische communicatie.

We denken graag met je mee om talentmanagement duurzaam en volledig in jouw organisatie te borgen. Dan hoef je bovendien niet al die puzzels meer zelf te leggen. Dat doen je talentvolle medewerkers en teams dan voor je. De keuze is aan jou.

*Bron: Intelligence Group: arbeidsmarkt in cijfers