“Zum kotzen!” Dat had hij niet hoeven te zeggen, want zijn lichaamstaal was al overduidelijk. We hadden elkaar al een tijd niet gezien en raakten gezellig aan de praat op een terras. En omdat we beiden gedreven professionals zijn met een buitengewone interesse in leiderschap, ging het gesprek al snel daarover. “Echt, wat een gevoel van bevrijding om vorige week afscheid te nemen van die vrouw. Dat had ik al eerder moeten doen, maar het team waarin ik zat was zo geweldig dat ik het steeds uitstelde”.

De magische klik

Vijf jaar eerder was hij vol enthousiasme begonnen bij een nieuw bedrijf. In zijn vorige baan was hij een soort van ingerold. De arbeidsvoorwaarden waren aantrekkelijk en compleet: auto van de zaak, telefoon van de zaak en prestatiebonussen. Ook zijn takenpakket was lekker afwisselend en uitdagend.

Geen vuiltje aan de lucht dus?

Toch wel want hij miste een gedeeld DNA met de organisatie. Zijn persoonlijke kernwaarden stonden vaak haaks tegenover de kernwaarden van het bedrijf. Hij was vooral mens- en relatiegericht, het bedrijf geld- en prestatie gedreven. En dan kan het niet anders dan dat het op enig moment gaat schuren. Niet dat schuren dat van glas diamant maakt. Nee, schuren waarvan het glas dreigt te breken.

“Mijn omgeving snapte er helemaal niets van Anniet. Hoezo zat ik daar niet op de juiste plaats? Het was een topbaan voor de buitenwereld.” Ik begreep hem wel. Het is een veelgemaakte fout om bij werving en recruitment alleen te focussen op competenties en vaardigheden. Persoonlijkheidskenmerken zijn zeker zo belangrijk. Net als een heldere identiteit van je bedrijf. Zo voorkom je korte crushes en maak je de kans op “ze werkten nog lang en gelukkig” alleen maar groter. Wel zo fijn in tijden van personeelstekorten.

Topteams werken als magneten bij arbeidskrapte

“Ik werd onderdeel van een team dat al jaren met elkaar samenwerkten”. Al knikkend onderdrukte ik een glimlach. Want ik herkende het team waarover hij sprak omdat ze een aantal jaar geleden ons populaire Team Talent Programma hadden gevolgd. Ze hadden zeker de potentie om uit te groeien tot een Professioneel team. Het hoogste ontwikkelniveau dat wij toekennen aan teams. Fijn om zo indirect de bevestiging te krijgen dat dat gelukt was.

“Iedere dag was een feest. Onze leidinggevende wist het perfecte werkklimaat te scheppen. We hadden duidelijke doelen en het allergaafste? Stuk voor stuk ontdekten we nieuwe talenten. Door onze leidinggevende of bij elkaar. En na ontdekking werd er ruimte gemaakt om die nieuwe talenten te laten groeien. Feedback geven was een vanzelfsprekendheid. Dat voelde nooit naar, we zagen het echt als groeikansen. We waren allemaal zo anders, maar ook bereid om daar rekening mee te houden. Beter gezegd; de voordelen daarvan te benutten. Ik gun het iedereen in zo’n team te mogen werken. Dan is 1 + 1 geen 2 maar 22!”

Ook dat enthousiasme kon ik alleen maar beamen. Zorgvuldig geselecteerde teams met een mooi aanvullend palet van kwaliteiten en eigenschappen. Aangevuld met een leider die authentiek durft te zijn, zijn eigen talenten en valkuilen kent en de paaltjes zet. Dat is zó nice en dé manier om te verleiden, verbinden en vast te houden!

Leiderschap katalysator of vastloper

“Maar dat klinkt toch allemaal super positief? Waar of wanneer ging het mis?” “Onze leidinggevende vertrok plotseling naar het buitenland om voor zijn moeder te zorgen.” Hij vertelde verder. “De nieuwe leidinggevende voelde zich bedreigd door het krachtige team. We werden ineens niet meer als team behandeld maar als individuen. Beslissingen leken uit de lucht te vallen. Vrijheden verdwenen, we werden vaak persoonlijk aangesproken. Waar we eerder fouten als ontwikkelkansen zagen, veranderde heel langzaam het werkklimaat en de sfeer.

Weet je, volgens mij heb jij het weleens gezegd. De kracht van goed leiderschap is pas voelbaar als ze wegvalt. En verdraaid zo is het precies. We hadden niet eens in de gaten hoe belangrijk onze leidinggevende voor ons was. We werkten behoorlijk zelfstandig en kregen veel vrijheid. Maar waar onze eerdere leidinggevende als een soort onzichtbare katalysator ons tot ongekende hoogte wist te stuwen, liepen we na wisseling van de wacht volledig vast. Funest voor onze prestaties, werkgeluk en mindset.”

Mijn tips voor tevreden medewerkers: verleiden, verbinden en vasthouden

Meer dan 25 jaar blijf ik enorm nieuwsgierig naar de kracht van leiderschap. Eerst in de praktijk als directeur en later gericht op training en coaching van leiderschap. Ik zie dit namelijk als het startpunt van de keten van succes. Krachtig leiderschap zorgt voor bevlogen medewerkers (topteams), die zorgen op hun beurt voor tevreden klanten. En tevreden klanten maken dat je optimale resultaten bereikt.

Daarnaast is mijn overtuiging dat om succesvol te kunnen zijn je moet weten wie je bent, wat je kunt, wat je drijft en wat je moet organiseren.

Verleiden

Net als bij daten is het ook bij het vinden van een baan een variatie mogelijk tussen happy one-night stands, interessante kortdurende relaties, of zo’n langdurige relatie waarbij je volledig jezelf mag zijn, je ontwikkelkansen hebt én je samen elkaar versterkt. Voor die laatste soort relatie is het belangrijk dat je allebei (werkgever en werknemer) weet wie je bent, wat je drijft, wat je (nodig) hebt aan kennis en kunde en wat je beter organiseert. Arbeidsvoorwaarden dienen passend te zijn maar lokkertjes zorgen zelden voor een langdurige verbinding. Dat weggekochte toptalent zal ook jou achterlaten bij een beter aanbod.

Arbeidskrapte? Maak gebruik van het talent dat al bij je werkt.

Verbinden

Onverschilligheid of onbetrokkenheid zijn dodelijk voor een relatie. Waardering, overeenkomsten in waarden en ontwikkelingskansen zijn goud. Dit zorgt voor loyaliteit en een gevoel van voldoening. De drie belangrijkste instrumenten voor hechte verbindingen en werkgeluk zijn:

Vasthouden

Zoals het één keer zeggen dat je van iemand houdt niet genoeg is, is het ook van levensbelang om continu te blijven investeren in effectief & talentgericht leiderschap, team- en talentontwikkeling. Want mensen veranderen en daarmee wijzigen mogelijk ook behoeften. Bovendien heb je altijd te maken met in- en uitstroom van medewerkers, wat weer voor een nieuwe dynamiek zorgt. En tenslotte heb je natuurlijk ook met allerlei externe ontwikkelingen te maken. De wereld staat niet stil, dus zorg dat jij als organisatie meebeweegt. Vasthouden is niet voor niets een werkwoord. Het is aan jou om dit goed in processen en opleiding te borgen.

Arbeidskrapte? Stralende ogen zoeken niet naar groener gras

Als je om je heen kijkt, investeren veel organisaties fors in het aantrekken van personeel. Logisch met deze tekorten op de arbeidsmarkt. Toch ben ik van mening dat een belangrijke en effectieve inbox methode over het hoofd wordt gezien.

Eigenlijk heb je als werkgever maar één uitdaging. Het bieden van werkgeluk. Want stralende ogen zoeken niet naar groener gras. Die genieten van de plek waar ze zich bevinden. Iedere dag opnieuw. Wees alert op talent dat je al gewoon in huis hebt. Durf creatief te denken en blijf voorop lopen in jouw markt.

Use Your Talents jouw professionele & strategische partner in werkgeluk

Als je kijkt naar ons volledige aanbod zie je dat elke dienst direct bijdraagt aan werkgeluk. Wist je trouwens dat naast onze open inschrijving opleidingen en trainingen wij ook in staat zijn custom Incompany Trajecten te verzorgen? Als je dat wilt zelfs Engelstalig.

Met ons gevarieerde aanbod, professionele bekwaamheid, jarenlange ervaring en erkenning zijn we dus ook een strategische partner voor jouw wervingsbeleid en personeelsbehoud.

  • Check ook eens onze laagdrempelige maar kwalitatief hoogwaardige Online Teamscan.

Pak je het graag duurzaam aan en wil je het werkgeluk in jouw organisatie vergroten en borgen?

Benieuwd naar wat onze klanten zeggen?