Goed leiderschap levert maar liefst 3,8 miljoen resultaten op in Google. Logisch want een goede leider vormt het beginpunt van de keten van succes. Goed leiderschap is als vers geplukte aardbeien met slagroom op een zomerse dag. Iedereen wordt er blij van. De medewerkers, de boardroom en alle stakeholders. En als je het goed aanpakt, jij zelf ook! Hard werken? Zeker! Onmogelijk? Echt niet. Het is een kwestie van verbinding. Dus welkom bij deze praktische EHBO – GL cursus (Eerste Hulp Bij Ontzettend Goed Leiderschap).

De EHBO-doos van Goed Leiderschap

De eerste hulp handschoen

Voordat je goed voor een ander kunt zorgen is het belangrijk dat je jezelf beschermt. Tegen overbelasting bijvoorbeeld. Leiderschap is een vak en geen gemakkelijk vak. Maar liefst 40% van de leidinggevenden faalt binnen 18 maanden op een nieuwe plek en voor nieuwe leidinggevenden ligt dit percentage zelfs op 60% binnen 24 maanden*.

Jouw “handschoen” bestaat uit zelfinzicht, wilskracht en heldere persoonlijke waarden. Want dit stelt je in staat om:

  • Bewuste keuzes te maken in verschillende situaties.
  • Je talenten te (h)erkennen en benutten.
  • Je valkuilen te organiseren.

Wees spaarzaam met je pleisters

Natuurlijk zijn er ad hoc situaties waarbij je even bijspringt en vanuit je vakmanschap een operationeel probleem oplost. Dat je jezelf daarmee populair maakt, maakt dit soort acties alleen maar verleidelijker. Maar dat is geen rol die bij goed leiderschap hoort. Het is eerder een valkuil die je medewerkers op de lange termijn onzeker of onverschillig maakt.

Beter is jouw vakmanschap als pleisterplakker door te geven aan je medewerkers. Dan hebben ze jou niet nodig en kun jij je concentreren op de koers en de richting van je team.

Wees gul met hechtpleisters, verbinden die boel!

Betrokkenheid dát is wat je zoekt in je medewerkers. Dat betekent dat je persoonlijke ontwikkeling en groei stimuleert bij je medewerkers. Dat je talenten herkent in je team en die weet te benutten. Dat je plezier in het werk stimuleert, bijvoorbeeld door fijne werkplekken te regelen. Of kijk eens naar deze 10 praktische tips om de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten. Groots aanpakken? Kies dan voor amplitief werken.

Zachte heelmeesters

Betekent dit dat je als een soort Sinterklaas alleen maar geeft en nooit impopulaire maatregelen neemt? Zeker niet. Juist die beslissingen maken leidinggeven zo zwaar. Omdat je weet welk persoonlijk leed bepaalde beslissingen met zich meebrengen. Onthoud dan dat het niet nemen van die beslissingen nog meer leed (op termijn) veroorzaken. Leg ook de noodzaak van dit soort maatregelen uit. Dat helpt.

Brand? jouw niet verklevende kompressen

Brandjes ontstaan nu eenmaal gemakkelijk. Je hebt te maken met verschillende karakters, verschillende communicatiestijlen en groepsdynamica. Goed leiderschap betekent dat je inzicht hebt in onderlinge relaties en groepsprocessen. Zowel de onderstroom als bovenstroom. Dat je de verschillende ontwikkelfases van je team herkent en daar in jouw rol een toegevoegde waarde aan weet te geven.

Bovendien weet je dan de juiste balans te vinden tussen:

  • Sturing en zelfsturing.
  • Coachen, vertrouwen geven en verbinden.
  • Individuele aandacht en aandacht aan de samenwerking in het team.

De isolatiedeken

Lencioni stelt terecht dat vertrouwen het fundament is van een sterk team. Met vertrouwen ontstaat een effectief samenspel in je team. Daar is psychologische veiligheid voor nodig. Zodat iedereen respectvol en open voor zijn mening uitkomt. En je elkaars sterke en zwakke punten herkent en erkent.

Goed leiderschap betekent dat je die psychologische veiligheid waarborgt en een klimaat schept waar niemand wordt afgestraft of bespot als ze een fout maken. En waar geen enkele vraag of idee “gek” is. Je schept een inclusieve werksfeer, waarbij werknemerswelzijn voorop staat omdat het team hierdoor boven zichzelf uitstijgt.

Hoe kom je aan een Goed Leiderschap diploma?

Je kunt je natuurlijk inschrijven en maandelijks onze tips met Impact ontvangen. Maken we zo eerst even kennis. Of bekijk onze gloednieuwe introductievideo en ontdek in 1 minuut waar Use Your Talents voor staat.

Ga je liever een stap verder – je bent niet voor niets een leider tenslotte – kijk dan eens naar ons opleidingsaanbod. In september starten we weer met nieuwe 5-daagse leiderschapstrainingen. En hier vind je ons volledige aanbod voor Goed Leiderschap.

Je bent van harte welkom, want goede leiders maken het verschil! En daar wordt iedereen beter van.

* Bron: Leading Resources Inc