Hoe kan dat nou?! Je voldoet werkelijk aan alle technische vaardigheden die de organisatie vraagt. Je had een goed gesprek en je krijgt toch dat lullige berichtje “Helaas moeten we je mededelen dat de keuze op iemand anders is gevallen”. We kunnen ons voorstellen dat je hier geen snars van begrijpt. De kans is groot dat de soft skills van de andere kandidaten beter aansluiten bij de organisatie. En omdat soft skills steeds belangrijker worden1 en bovendien je werkgeluk behoorlijk vergroten, zoomen we in dit artikel in op dit spijkerzacht talent en natuurlijk hoe je dit traint.

Wat zijn soft skills eigenlijk?

Soft skills zijn je persoonlijke vaardigheden. Bij soft skills gaat het om activiteiten en gedrag. Je kunt deze persoonlijke vaardigheden onderverdelen in:

 • Organisatorische vaardigheden.
 • Sociale vaardigheden.
 • Communicatieve vaardigheden.
 • Leidinggevende vaardigheden.

Softs skills zijn noodzakelijk om met mensen te kunnen samenwerken. Helaas zijn deze vaardigheden moeilijker meetbaar. Met de STARR methode (situatie, taak, actie, resultaat, reflectie) kun je jouw soft skills aantoonbaar maken.

Synoniemen soft skills

Een aantal veelgebruikte synoniemen:

 • Professionele vaardigheden.
 • Intermenselijke vaardigheden.
 • 21st century skills.
 • People skills.
 • Power skills.

Wat is het verschil met hard skills?

Hard skills zijn praktische of technische vaardigheden en of kennis. De vaardigheden zijn specifiek gelinkt aan een bepaald beroep. Het zijn de vaardigheden die je nodig hebt om technisch en/of functioneel je functie uit te kunnen voeren. Een belangrijk verschil met soft skills: ze zijn meetbaar. Denk bijvoorbeeld aan typvaardigheid, kennis van Word, beroepsopleidingen.

Wat is nu belangrijker? Je soft skills of je hard skills?

Op zich heb je voor ieder beroep of functie zowel zachte als harde vaardigheden nodig. Kijk maar:

Laura is een talentvol spreekster. Ze barst van de empathie en weet daardoor de juiste snaar bij haar publiek te raken. Ze weet precies hoe ze je aandacht trekt en Laura straalt rust en kracht uit. Haar mooie stem in combinatie met haar vertelstijl zorgt dat je vanaf het eerste woord wordt gepakt. Bovendien weet ze ook nog voor een levendige interactie te zorgen met haar publiek. Ja, luisteren naar Laura is een beleving!

Toch kan zelfs iemand als Laura, die alle soft skills en persoonlijke eigenschappen heeft om een goede spreker te zijn, niet over alle onderwerpen spreken. Om waardevolle informatie aan jou over te dragen heeft ze ook concrete kennis van zaken nodig.

En omgekeerd kan bijvoorbeeld Eva echt alles weten over astrologie. Ze weet bijvoorbeeld alle verschillen tussen Westerse, Chinese en Vedische astrologie. Ze kan allerlei soorten horoscopen berekenen, interpreteren en duiden. Bovendien heeft Eva een onmetelijke kennis over de hemellichamen van ons zonnestelsel en weet ze zelfs weervoorspellingen te doen. Maar als Eva niet over de soft skills en persoonlijke eigenschappen beschikt van een goede spreker, dan dwaalt jouw aandacht al na één zin af en gaat al die waardevolle informatie ook aan  jou voorbij.

Waarom zijn soft skills juist NU zo gewild?

Dat heeft eigenlijk twee belangrijke redenen.

 1. Op de eerste plaats zijn soft skills in grote mate verantwoordelijk voor hoe goed je kunt samenwerken met anderen. Hoe je functioneert in een team. Hoe makkelijk je relaties aangaat. Soft skills zijn de jus bij je stukje vlees(vervanger). Het maakt het geheel smakelijk en authentiek. Iemand met ontwikkelde leidinggevende vaardigheden heeft oog voor het samenstellen van een complementair palet aan talenten & soft skills.
 2. De tweede reden heeft te maken met onze technologische kennis. Daarbij zijn hard skills veel makkelijker door technologie in te vullen dan soft skills. Zo is het bijvoorbeeld nu al mogelijk dat robots zorgmedewerkers ondersteunen bij het serveren van maaltijden, het ophalen van de was en het bezorgen van medicijnen. Echter het doorvragen, aandacht geven of een lach op een gezicht toveren is nog steeds mensenwerk.

5 gewilde soft skills

 1. Samenwerken in teamverband.
 2. Probleemoplossend vermogen.
 3. Schriftelijke communicatie.
 4. Leiderschap kwaliteiten.
 5. Sterke werkethiek.

Use Your Talents: expert in soft skills en werkgeluk

Want ja, ook soft skills kun je aanleren en/of verder ontwikkelen. Onze aanpak is daarin simpel en eenduidig. Het uitgangspunt ben jij. Het zijn namelijk jouw persoonlijke eigenschappen die bepalen waarin je – zonder energieverlies – uitmuntend kunt worden. Inderdaad; focus op jouw talenten.

Deze zelfkennis maakt het maken van keuzes makkelijker voor je. Omdat je weet wanneer je welk talent het beste inzet. En daaruit voortvloeiend ook beseft wat je beter aan de voorkant kunt organiseren omdat het niet tot je talenten of voorkeuren behoort. En hoewel al onze opleidingen een persoonlijke talenten- en drijfverenanalyse bevatten, zoom je tijdens de 1-daagse trainingen Ontdek jouw talent of Energiemanagement hier nog eens extra op in.

Blauwdruk naar werkgeluk

Als je over die blauwdruk beschikt, is het makkelijker om te ontdekken waar jij jouw werkgeluk vindt. En in welke soft skills jij onderscheidend goed kunt worden omdat ze aansluiten op je talenten. En dat niet alleen. Met die kennis die je over jezelf hebt verzameld, begrijp je anderen ook beter. Dit voorkomt een hoop weerstand, onbegrip, miscommunicatie en olifanten in kamers.

Leidinggevende vaardigheden

We schrijven het vaker: leidinggeven is een ambacht. En er is geen standaardrecept. Geen hard skill opleiding waar je jouw papiertje excellent leiderschap kunt halen. Ook hier bepalen je soft skills hoe succesvol je bent als leider. Wil je ontwikkelstappen zetten in je leidinggevende vaardigheden? Onderstaande opleidingen en trainingen helpen je groeien.

 • Effectief en Talentgericht Leiderschap | 5-daagse opleiding. Leg een stevige fundering onder jouw persoonlijke leiderschapsstijl.
 • Leren (Team) Coachen | 5-daagse opleiding. De verdiepingsslag waarna je meesterlijk vaardig bent in (team) coachen.
 • Deep Democracy | 1-daagse training. Met de Lewis-methode benut je tegenstellingen en creëer je breed gedragen besluiten.
 • Coachen als een pro | 1-daagse training. Naast je vakinhoudelijke kennis professionaliseer je jouw coachvaardigheden. 💡Ook interessant voor zzp’ers die door coachende vraagstelling beter in kunnen spelen op de behoeften van hun opdrachtgevers.

Team Talent Programma

In dit maatwerk programma voor teams komen alle categorieën soft skills aan de orde. Met de individuele blauwdrukken van de teamleden als basis bouwen we verder aan jullie teamkracht. Er is ook veel aandacht voor de communicatieve en leidinggevende vaardigheden. Die vormen de smeerolie om jullie individuele talenten en bijbehorende soft skills optimaal te laten draaien.

Creatief denken in een dag

Ook hierbij komen de 4 categorieën soft skills aan de orde. We zoomen in op klantgerichtheid, aanpassingsvermogen, innovatief vermogen, communicatieve- en ook organisatorische vaardigheden. Want in deze onvoorspelbare tijden staat kostenbewustzijn centraal bij veel organisaties. Door anders naar je interne processen te kijken, valt veel voordeel te behalen. Creatief denken is een zeer gewilde soft skill die interessant is voor medewerkers, leidinggevenden en ondernemers.  

Communicatieve vaardigheden

Ook een must als je kiest voor optimale samenwerking. Slechte of haperende communicatie kost het bedrijfsleven niet alleen letterlijk bakken vol met geld. Het kan ook relaties blijvend beschadigen.

 • Verbindend en effectief communiceren | 2-daagse training. Leer je eigen gebruiksaanwijzing kennen en die van je gesprekspartners. Met als resultaat dat je met meer impact communiceert.
 • Geweldloze communicatie | 1-daagse training. Een effectieve communicatiemethode van Marshall B. Rosenberg die met name doeltreffend is bij conflictsituaties. Een waardevolle aanvulling op jouw communicatieve vaardigheden.

De stappen naar werkgeluk

Wat ons betreft zien de stappen naar werkgeluk er als volgt uit:

 • Investeer in zelfkennis. Herken en erken jouw talenten en innerlijke drijfveren. Deze bevatten de eerste aanwijzingen waar jij jouw werkgeluk uit haalt. En bepaal je valkuilen en allergieën, die je vanaf dan prima aan de voorkant kunt organiseren.
 • Investeer in de hard skills die je nodig hebt voor jouw werkgeluk. Zorg voor een gedegen basis van de benodigde kennis- en vaardigheden die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
 • Pak de winst met ijzersterk ontwikkelde soft skills. Begin bij de soft skills die dicht bij je persoonlijke kwaliteiten (talenten) liggen. De kans dat je daarin excelleert is het grootst. Zo blijf je je leven lang dicht bij jezelf en weet je hét verschil te maken.

Ontwikkelen? Dat doen we samen!

Vrijblijvend sparren over jouw ontwikkelbehoefte en werkgeluk?

____

1De verwachting is dat in 2030 twee op de drie banen soft skills intensieve beroepen zijn. Bron Hays.nl