Je hebt het je vast ook weleens afgevraagd. Waarom doe je wat je doet? Wat geeft zin aan je leven? Waarom ben je op aarde? Good for you, want zingeving draagt bij aan een gezond leven. Het werken aan doelen die jij zinvol vindt, brengt je in flow. Moeiteloos werk je daar vol overgave aan, zonder energielek. Sterker nog als beloning krijg je dat heerlijke gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid, Yep, bij Use Your Talents fan zijn we idolaat van waardegedreven leiderschap. En we leggen je graag uit waarom.

Geen zingeving? Geen zin!

Maslow beschreef in 1943 al de universele behoeften van de mens in zijn behoeftepiramide. Een hiërarchisch overzicht van behoeften wat inhoudt dat de volgende behoefte pas ontstaat als de onderliggende behoefte is ingevuld.

Helemaal bovenaan deze piramide staat zelfontplooiing. En hoewel werkgeluk iets héél persoonlijks is heeft het altijd te maken met plezier, waardering, ontwikkeling en zingeving. Anders gezegd met de invulling van behoeften. Ontbreekt die koppeling dan liggen een depressie, negatief zelfbeeld of een  burn- of bore-out op de loer als een valse kat die je ieder moment kan aanvallen.

Vijf zinvolle vragen

Toch ervaren we in de praktijk dat zo’n 80% van onze trainees niet goed weet wat nu hun persoonlijke waarden en talenten zijn. Niet voor niets vormt de persoonlijke Use Your Talents® Talenten- en Drijfverenanalyse een vast onderdeel van àl onze trainingen. Want die talenten en drijfveren zijn niet in beton gegoten, ze ontwikkelen zich, net als jij.

Heb je nog nooit zo’n test gedaan? Dan zijn dit 5 betekenisvolle vragen:

  1. Waar word ik blij van?
  2. Wat deed ik graag als kind?
  3. Hoe ziet mijn leven eruit als geld geen rol speelt?
  4. Wat zijn mijn persoonlijke kernwaarden (eventueel gesplitst in persoonlijk, werk & relaties).
  5. Wat zijn mijn sterke punten?

WaardeRing

De tijd dat je alleen maar werkte voor je boterham ligt – in ieder geval voor een groot deel van de mensen- achter ons. We willen meer! We willen ontwikkelen, we floreren bij autonomie en als slagroom op de appeltaart willen we vooral iets doen dat er toe doet en het verschil maakt. Zodat we gewaardeerd worden.

Waardering ontstaat als de waarden op verschillende niveaus overeenkomen. Alleen dan is er sprake van gelijkgestemden. Een verbinding die noodzakelijk is om samenwerken mogelijk te maken. Kijk ter inspiratie maar eens naar een samenvatting van de Ted Talk van Daniel Pink, tevens auteur van het boek Drive. Waarden verbinden. Ze geven richting en zorgen voor betrokkenheid door intrinsieke motivatie.

WaardeRing

Waardedreven leiderschap op 3 niveaus

Organisatie

Dag in dag uit kiest talent voor organisaties die zich durven te onderscheiden met een duidelijke identiteit. Want een bedrijf dat dezelfde waarden heeft als jij werkt als een magneet. Daar wil jij jouw talenten voor inzetten. Dat is waar jij je thuis voelt en volledig tot bloei komt.

Persoonlijke waarden

Alle medewerkers -dus ook het management- brengen hun persoonlijke waarden en drijfveren mee. Super belangrijk dus dat je jouw persoonlijke waarden en drijfveren kent. Jouw waarden bepalen tenslotte voor een groot deel je professionele handelen. Bovendien kun je pas aansluiten bij een organisatie met dezelfde waarden als je weet wat die van jou zijn.

Teamontwikkeling

Natuurlijk stel je jouw team samen uit complementaire talenten en vaardigheden. Liefst met een brede variëteit van persoonlijkheid, meningen en inzichten. Des te rijker kun je naar onderwerpen kijken en dat leidt tot innovatieve en weloverwogen oplossingen. Die variëteit kan prima gevonden worden in overeenstemmende professionele waarden. Dat verbindt.

Waardegedreven leiderschap: zo doe je dat

  • Het uitgangspunt is dus ALTIJD: ken jezelf, je drijfveren en talenten. Voeg daar jouw valkuilen aan toe, zodat je weet wat je aan de voorkant moet organiseren. Deze combinatie zorgt voor een stevig en authentiek fundament. Het is een boost voor je energiemanagement en bovendien stelt het je in staat effectief samen te werken. Door anderen te coachen en sturen en daarmee te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Heb je of beoog je een leidinggevende functie? Ben je een coach, adviseur of projectleider? Of misschien ben je ondernemer? Kijk dan zeker naar onze 5 daagse training Effectief & Talentgericht Leiderschap als jij jouw waardegedreven leiderschap verder wilt ontplooien.
  • Je blijft energiek omdat al jouw beslissingen overeenstemmen met jouw persoonlijke waarden. Ook die moeilijke beslissingen die anders slapeloze nachten opleveren. Bovendien kun je rekenen op begrip. Jouw waarden sluiten aan op de waarden van de organisatie en de andere medewerkers. Hierdoor stimuleer je vanzelf betrokkenheid, verantwoordelijkheid en het zo gewenste eigenaarschap. Wil je leren hoe je verbindend en effectief communiceert vanuit jouw persoonlijke waarden? Ontdek dan of onze 2 daagse training Verbindend en Effectief Communiceren goed is voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
  • En tenslotte ben je als waardegedreven leider een facilitator. Je stuurt en stimuleert op het aanwezige talent door dit ontwikkelruimte te geven. Zodat ieder op zijn eigen manier kan bijdragen aan het behalen van de organisatiedoelen. Door zo samen te werken ontwikkel je als vanzelf mooie producten of diensten die enorm gewaardeerd worden door je klanten. En die waardering zie je weer terug in de resultaten. Wil je meesterlijk worden in coachvaardigheden en bovendien meer vat krijgen op groepsdynamiek en onderstroom? Dan is Leren (Team) Coachen een must voor jou.

Duurzaam waardegedreven ondernemen

Wil je als organisatie een duurzame basis leggen voor waardegedreven ondernemen? Neem dan eens contact op. Als onze trainingen en programma’s zijn incompany en op maat af te nemen. Samen ontwikkelen, uitproberen en onderzoeken op onze inspirerende trainingslocatie Allekante. Met onze intervisie en train-de-trainer mogelijkheden maak je deze belangrijke veranderingen blijvend bij àl je medewerkers.

Want met optimaal werkgeluk de allerbeste resultaten behalen, dat is toch precies wat je wilt?