Als er over talentontwikkeling gesproken wordt binnen organisaties, vraag ik me af of iedereen over hetzelfde praat. Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen kwaliteiten, talenten, competenties en vaardigheden om zo een helder en voor iedereen duidelijk ontwikkelplan te hebben. Hoe vaak komt het niet voor dat organisaties en medewerkers denken van hetzelfde uit te gaan, terwijl er in werkelijkheid over verschillende zaken gesproken wordt.

Ontdek de verschillen tussen de begrippen en doe er je voordeel mee. Zowel in je persoonlijke ontwikkeling als bij het samenstellen van jullie Teamtalent.

Kwaliteiten, persoonskenmerken, persoonlijke eigenschappen

Deze woorden betekenen eigenlijk hetzelfde. Het zijn eigenschappen die je als persoon meekrijgt bij je geboorte. Het maakt je uniek als persoon. Er zijn hele lijsten met kwaliteiten te vinden op het web. Ik noem hier 12 voorbeelden van kwaliteiten:

 1. Daadkrachtig
 2. Analytisch
 3. Creatief Denkend
 4. Zorgzaam
 5. Resultaatgericht
 6. Gestructureerd
 7. Sociaal
 8. Welbespraakt
 9. Gedreven
 10. Bedachtzaam
 11. Geduldig
 12. Overtuigingskracht

Veel mensen hebben moeite met het benoemen van hun kwaliteiten. Dat is te verklaren omdat jouw kwaliteiten voor jou gewoon zijn. Een simpele manier om jouw kwaliteiten te achterhalen is door het na te vragen bij je vrienden en collega’s. Vraag ze welke eigenschappen ze waarderen in jou. Een andere manier is na te gaan waarin je jouw vrienden en collega’s vaak stimuleert.

Het is trouwens belangrijk dat je alert bent op het verschil tussen kwaliteiten die echt bij je horen en gedrag dat in de loop der jaren bij je is ontstaan (aangeleerd gedrag). Dat aangeleerde gedrag wordt wel eens verward met een kwaliteit. Onthoud dat een kwaliteit nooit situationeel gebonden is.

Wat zijn Talenten?

Ik schreef het al in een eerder blog: talenten zijn dié kwaliteiten die je volledig hebt ontwikkeld. Het zijn eigenschappen waarin je opvallend beter bent dan anderen. Het is belangrijk om jouw talent te herkennen, want daarmee ontdek je ook jouw valkuilen, uitdagingen en allergieën. Waardevolle inzichten om te verwerken in jouw persoonlijk ontwikkelplan. En waardevolle inzichten voor jouw teamgenoten. Zij leren zo jouw gebruiksaanwijzing te lezen en jij die van hen. Een succesvol team beschikt over complementaire talenten.

Wat zijn Competenties?

Competenties zijn het geheel aan kennis, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en kenmerken waarover iemand moet beschikken om een functie goed uit te kunnen voeren.

Het verschil tussen talent en een competentie is als volgt. Een competentie is aan te leren. Iedereen kan bijvoorbeeld leren hoe je een feest moet organiseren. Ook als je geen organisatietalent bent, kun je met de juiste begeleiding en lessen een goed feest neerzetten. Jouw organisatietalent bepaalt echter of het een feest wordt waarbij iedereen een leuke avond heeft of dat het een feest wordt waarover nog jaren wordt nagesproken.

Wat zijn dan Vaardigheden?

Een vaardigheid is het vermogen om een handeling bekwaam uit te voeren of een probleem op te lossen. Een vaardigheid is door veel oefenen te ontwikkelen. Je oefent net zo lang tot je zonder al te veel energie het gewenste resultaat bereikt.

Echte doorzetters kunnen op wilskracht een heel eind komen. Samen met jouw kennis en kwaliteiten bepalen vaardigheden jouw competenties.

Gevoel van geluk

Met studie en oefening ontwikkel je competenties. Jouw doorzettingsvermogen, kwaliteiten en mate van oefening bepalen het resultaat. Competenties die aansluiten op jouw persoonlijke eigenschappen bieden de grootste kans op succes. Maar met het (er)kennen van jouw unieke talent en het optimaal inzetten daarvan vergroot je jouw geluksgevoel en ervaar je de “flow”. Er ontstaat bovendien een ongekend potentieel aan mogelijkheden.

Het optimaal inzetten van Talent & Talentontwikkeling

Persoonlijk vind ik talentontwikkeling een belangrijk middel om het potentieel van medewerkers optimaal te benutten. Dit zorgt bovendien voor een voor een optimale energie. Als coach kijk ik graag naar de passie en talenten van mensen. Waar gaan de ogen van stralen? Wanneer komen ze volledig tot hun recht? Ik geniet het meest als mensen inzien hoe talentvol ze eigenlijk zijn en ze zich bewust worden van hun enorme potentie.

Wanneer gaan jouw ogen stralen?

Ben jij je bewust van jouw passie en talenten? Maak je daar ook optimaal gebruik van? Het is soms goed om even stil te staan of je op je werk, tijdens het uitvoeren van jouw hobby of in je dagelijkse leven wel gebruik maakt van jouw talent.

Doe je de dingen omdat je ze leuk vindt, omdat je daar goed in bent, of omdat jouw omgeving (of jezelf) het van je verwacht? Ik ben benieuwd naar jouw mening, dus voel je vrij om een bericht achter te laten!

Stralende ogen bij het coachen van Talent?

Als leidinggevende is het op de eerste plaats belangrijk dat je talenten van jouw medewerkers herkent. Ga je graag een stap verder en vraag jij je af wat je kunt doen om de talenten van jouw medewerkers optimaal tot bloei te laten komen? Kijk dan eens of de Training Leren Coachen van Talent iets voor jou is.

Binnen 5 minuten je kwaliteiten ontdekken?

Doe de vrijblijvende Kwaliteitentest!

Geen blog meer missen?

Meld je aan voor Imp@ct en ontvang onze blogs en extra inspiratie maandelijks in je mailbox.

2 Comments

 1. Haske van Aken 6 mei 2013 at 1:38 pm

  Mijn ogen gaan stralen bij het lezen van dit blog. Een heldere korte uitleg van begrippen talenten, vaardigheden en competenties. Heel leuk.

  1. Annita Euwijk 6 mei 2013 at 5:44 pm

   Dank je wel Haske!