Om de huidige crisis door te komen en terug te keren naar een nieuw normaal, moeten jij en je team veerkrachtig zijn. Het goede nieuws is dat leiders kunnen helpen bij het creëren van de voorwaarden om dit mogelijk te maken. De sleutel is om te focussen op twee dingen: perspectief en mensen.

In een tweeluik ontdek je wat jij kunt doen om de veerkracht van je team te vergroten. In dit tweede deel gaan we in op perspectief.

Stel vragen

Neurowetenschap suggereert dat de angst die we ervaren als gevolg van COVID-19 er voor zorgt dat we beperkt kijken naar onze toekomst en we moeilijker met creatieve oplossingen kunnen komen voor onze problemen. Maar er zijn vragen die leiders kunnen stellen om dit effect tegen te gaan.

Face the BRUTAL FACTS

Ten eerste: help de teamleden de realiteit onder ogen te zien. Het accepteren van dingen zoals ze zijn is de sleutel tot het opbouwen van veerkracht. Dus vraag je teamleden welke plannen ze hebben voor het geval dat het werken op afstand bijvoorbeeld langer duurt dan verwacht. Hoewel ze zich misschien niet op hun gemak voelen om over zulke dingen na te denken, zullen ze de crisis beter doorstaan als je hen helpt constructief te plannen.

Help hen ook herinneren aan het feit dat ze kunnen vertrouwen op -en samenwerken met anderen. Stel de vraag: “Wie in het team, binnen de organisatie of ons netwerk zou in staat zijn om je te helpen?” Het geeft hen kracht als je jouw team eraan herinnert dat ze er niet alleen voorstaan. Terug mogen vallen op een netwerk van steun tijdens tegenslag helpt. De collega’s die een handje helpen zullen er bovendien ook baat bij hebben, want anderen helpen is een van de dingen die de veerkracht van mensen vergroot, denken psychologen.

Leermogelijkheden vinden – USE YOUR TALENTS!

Wat ook helpt is om de speciale talenten of vaardigheden van teamleden die vooral nuttig kunnen zijn tijdens de crisis, te benutten. Bijvoorbeeld als je team nu gericht is op telewerken en je hebt een bepaald teamlid dat uitstekend kan omgaan met afleiding? Laat hem of haar dan een virtuele training aanbieden aan de anderen.

Als elk teamlid ziet hoe zijn of haar speciale vaardigheden bijdragen aan het welzijn van het team, zal het vertrouwen en de sociale ondersteuning van de groep groeien.

Leren improviseren

Veerkrachtige teams leren improviseren in deze nieuwe manier van samenwerken. Aangezien dit constante aanpassingen vereist, wordt aangeraden dagelijkse een virtuele “standup” vergadering te houden.

Richt je hierbij niet alleen op taken, maar ook op relaties: gebruik de vergadering om het gevoel van verbinding van het team te vergroten. Je kan discussies leiden over hoe goed dingen werken, welke processen kunnen worden verbeterd, en dergelijke. Benadruk wat het team leert tijdens tegenspoed en het zal het collectief versterken in alle drie de kritieke beschermende factoren:

  • Vertrouwen.
  • Gedisciplineerde routines.
  • Ondersteuning.

Conclusie

Elke crisis is ook een kans om veerkracht op te bouwen onder alle werknemers. Als je met succes deze tips en adviezen uitvoert, zal je zien dat zij niet alleen in deze moeilijke tijden terugveren maar veel sterker als mens en als team tevoorschijn komen!

Kan je ondersteuning gebruiken bij het stellen van de juiste vragen? Of wil jij je leiderschap skills naar een hoger level tillen? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar om de veerkracht van jouw team te vergroten.

PS Dit blog is het tweede deel van een tweeluik om de veerkracht van je team te vergroten. Het eerste deel focust op de mens en lees je hier.