Om de huidige crisis door te komen en terug te keren naar een nieuw normaal, moeten jij en je team veerkrachtig zijn. Het goede nieuws is dat leiders kunnen helpen bij het creëren van de voorwaarden om dit mogelijk te maken. De sleutel is om te focussen op twee dingen: mensen en perspectief. In een tweeluik ontdek je wat jij kunt doen om de veerkracht van je team te vergroten. In dit eerste deel staan we stil bij de mensen.

Ken de veerkrachtfactoren van je team

Drie “beschermende factoren” (zoals psychologen ze noemen) voorspellen of mensen veerkrachtig genoeg zijn:

  1. Een hoge mate van vertrouwen in hun eigen capaciteiten.
  2. Gedisciplineerde routines voor hun werk.
  3. Ondersteuning door het eigen sociale netwerk.

Idealiter heb je al een goed gevoel over hoe je teamleden dealen met de eerste twee. Maar mogelijk verzwakken sommige factoren tijdens deze crisis.

Zo beïnvloed je deze beschermende factoren positief

Een van de eerste dingen die je kan doen, is door dit individueel te checken en direct te vragen hoe comfortabel ze zich voelen. Hoe ze van plan zijn hun werkdagen te plannen en hoe je hen daarbij kan ondersteunen.

Deze crisis confronteert de werknemers met veel nieuwe uitdagingen die hun zelfvertrouwen kan doen wankelen.  Door jouw vertrouwen in hen actief over te brengen voorkom je zo’n wankeling.

Gedisciplineerde routines

Vanuit huis werken zal waarschijnlijk nieuwe routines vereisen. Veel afleidingen liggen op de loer, waardoor focus en concentratie extra inspanning vragen. Leiders kunnen hun teams ook versterken door medeleven te tonen. Het is vooral belangrijk om aan te tonen dat je echt om je team geeft. Niet alleen als werknemers, maar ook als mensen.

Als je veerkrachtige mensen in jouw organisatie hebt werken, dan is dat geweldig. Maar let op! Zeer veerkrachtige mensen zijn gericht op actie en op dat wat ze kunnen controleren. Om te voorkomen dat juist zij in paniek raken, probeer je hun energie te richten op strategische initiatieven.

Stimuleer op veerkracht gerichte gesprekken

Vele onderzoeken tonen aan dat individuele coaching op maat de meest effectieve manier is om de veerkracht op het werk te verhogen.

Je kan deze gesprekken zelf voeren maar je kan ook je teamleden regelmatig coachgesprekken met elkaar laten voeren. Bijvoorbeeld in duo’s in een geplande videochat. De teamleden kunnen dan succesvolle ervaringen uitwisselen. Of problemen en de aanpak daarvan met elkaar delen. Stimuleer ook om inzichten tijdens de crisis om te denken naar voordelen als alles weer normaal wordt.

Deze laatste stap is van essentieel belang. Mensen moeten eraan herinnerd worden dat de dingen zullen stabiliseren – en zich kunnen voorstellen wie ze zullen zijn nadat de tegenslag voorbij is.

UseYourTalents is er voor jou

Samengevat is het belangrijk om tijdens deze crisis jouw team te ondersteunen door:

  • Jouw vertrouwen in hen actief over te brengen.
  • Extra aandacht te geven aan de actiegerichte teamleden door hun energie te richten op strategische initiatieven.
  • Individuele coaching op maat te bieden aan alle teamleden.

Zoek je ondersteuning bij het stellen van de juiste vragen? Besteed je de individuele coaching op maat liever uit aan de professionals van UseYourTalents? Of wil jij je leiderschap skills naar een hoger level tillen?

PS In het tweede deel van dit blog ontdek je hoe perspectief de veerkracht van je team vergroot.