We zorgen dat onze auto op tijd zijn APK onderhoud krijgt. Elk half jaar gaan we naar de tandarts en we laten de bovenste ramen door een glazenwasser doen. We pakken af en toe een saunaatje of maken een lange wandeling in het bos om op te laden.

Maar hoe zit het met het onderhoud van ons team? Teams kunnen ook regelmatig een APK’tje gebruiken.

Koffiepraat en vrijmibo

Gemiddeld brengen we meer tijd door met onze collega’s dan met vrienden of familie. We werken samen, maken af en toe een praatje bij de koffieautomaat. Met die ene collega heb je wel eens een wat dieper gesprek maar tijdens de vrijdagmiddagborrel wordt er soms meer over en niet met elkaar gepraat. (Ja, dat gebeurt overal ;-))
Maar wanneer is er ruimte om inhoudelijk af te stemmen met betrekking tot het werk? Een Team Check-up zorgt voor preventief onderhoud, zodat de motor blijft draaien.

Noodzakelijk onderhoud

Even eerlijk: hoe vaak wordt de teamspirit gepeild? Wanneer wordt de spanning gemeten? Controleer je regelmatig hoe het is gesteld met de smeerolie? Enne, werken de remmen nog goed of zijn die aan vervanging toe? En wat te bedenken van de filter? Moet de lucht geklaard worden?

Dan heb ik het nog niet eens over de levensduur van de accu… Als je niet uitkijkt, ‘rij’ je in een oud barrel dat knarsend en piepend met stoom uit de motorkap stil komt te staan. Voor je auto kun je de ANWB bellen maar voor je team gaat dat helaas niet werken.

Mediation voorkomen

Op dit punt aanbeland ben je eigenlijk al te laat om je direct te kunnen richten op krachtig samenspel en moet eerst de stoom wegwaaien en is mediation vaak onvermijdelijk. Dat is zonde want de hele situatie had voorkomen kunnen worden met een regelmatige Team Check-up. Je bolide kan nog zo oud zijn, met goed onderhoud en de juiste chauffeur rijdt die kar nog jaren door!

Afstoffen en oppoetsen!

Weet je dat teamonderhoud meer oplevert dan jij nu wellicht denkt? Een open en effectieve communicatie onderling doet wonderen. Samen voor hetzelfde doel gaan en daar ieder op zijn/haar eigen manier aan laten bijdragen. Het benutten van de verschillende competenties en vaardigheden in een groep werkt versnellend en kan uiteindelijk leiden tot een optimale flow!

Tijdens een Team Check-up kijk je onder andere naar:

  • Streven jullie nog hetzelfde doel na?
  • Hoe verloopt de communicatie onderling?
  • Wat hebben jullie nodig om als een geolied team te (blijven) werken?
  • Worden alle talenten van de teamleden (h)erkend en ingezet?
  • Wat wordt onze nieuwe stip aan de horizon?

Gun jezelf en jouw team ook een professionele ontwikkeling in samenwerking en houd elkaar scherp. Samen van goed naar nog veel beter!

Waarom klanten onze programma’s aanbevelen (kijktijd 1:01)