Binnen Jouw BOX DENKEN – Over projectie & oordelen

In onze coachopleiding bespreken we de kunst om zonder te oordelen naar mensen, gedragingen en situaties te kijken. Een interessant onderwerp, want ben je in staat om zonder oordeel te blijven? Of is het menselijk dat wij zaken automatisch interpreteren en daardoor eigenlijk oordelen?

Veroordelen

Of mag je verwachten dat we in staat zijn om oordeel-arm te reageren? Onze hersenen (be)oordelen automatisch maar misschien zijn wij wél in staat om niet automatisch te ver-oordelen?

Handboek Soldaat

Hoe moeilijk blijft het om jouw eigen kader niet te projecteren op anderen? Er bestaat immers geen handboek soldaat die beschrijft wat het juiste kader of juiste denkwijzen zijn hier op aarde. Natuurlijk is er de gevestigde orde en zijn er binnen een cultuur, maatschappij of godsdienst geschreven en ongeschreven regels. Binnen die context kunnen zaken wel of niet volgens verwachting gaan. Maar wanneer het gaat over alle overige zaken, waar de officiële kaders niet zo duidelijk zijn, heb je te maken met jouw eigen beoordeling. Herken je dat stemmetje in je hoofd dat zeg; “dat hoort zo niet”?

Jouw eigen Box

Tja, “dat hoort zo” of “dat hoort niet zo” is ook een interessante gedachte. Volgens wie hoort wat niet? Vaak projecteren we dat wat we van huis uit hebben meegekregen. En het blijft lastig om je hiervan bewust te zijn en met open mind naar zaken te blijven kijken en je te realiseren dat iedereen vanuit een ander perspectief, vanuit zijn of haar eigen “Box” kijkt.

Iedereen kijkt en denkt vanuit zijn eigen Box

Tijdens onze Talenten Analyse wordt zichtbaar dat elk mens anders reageert op dezelfde stellingen. En dat iedereen anders “gebouwd” is en daarmee ook verschillende talenten heeft. En dat het hebben of ontberen van een bepaald talent niet goed of slecht is. Juist verscheidenheid in gedrag en denkrichtingen zorgen voor nieuwe invalshoeken en ontwikkeling. Zo ontstaat het inzicht dat diversiteit noodzakelijk is voor verdere groei en ontwikkeling binnen teams en groepen mensen. Ik noem dat “de kracht van de verschillen!”

Open mindset & Out of the Box

De kunst is om verder te kijken, te denken en te vragen dan je in eerste instantie doet. De nieuwsgierigheid hebben om meerdere invalshoeken te bekijken en zo met een zo open mogelijke mindset naar mensen en situaties te kijken. Deze mindset levert niet alleen meer rust en energie op, maar zorgt ook voor het laten ontstaan van nieuwe ideeën en invalshoeken en…zorgt voor meer tolerantie in de wereld! Wil je ook eens ervaren hoe het – out of jouw Box- denken voelt? Neem vrijblijvend contact met me op en blijf vooral Kijken in Kansen!