Een persoonlijk verhaal

Lekker druk heb ik het, met mijn eigen bedrijf UseYourTalents. Wat ben ik dankbaar dat het al 6 jaar zo’n succes is. Mijn passie en werk vloeien samen. Dat geluk gun ik iedereen. Maar ik ben ook druk met mijn gezin. En met de persoonlijke uitdagingen die ik tegenkom, elke dag weer. Niet alleen omdat het runnen van een groot gezin op zich al dynamisch genoeg is. Maar ook omdat mijn jongste zoon een bijzonderheid heeft.

Zo. Dat is er uit.

Anders zijn

Ja, hij is anders. Anders dan de gemiddelde kinderen. En dat is soms moeilijk. Moeilijk naar de buitenwereld, moeilijk voor mijn binnenwereld. Hij heeft intensieve zorgbegeleiding nodig en heeft een ontwikkelingsachterstand. Alle ervaring die ik tot nu toe heb opgedaan als moeder van mijn andere kinderen, blijk ik maar bar weinig te kunnen gebruiken. Opnieuw ben ik op zoek naar de “gebruiksaanwijzing”. En die heb ik nog steeds niet helemaal gevonden. Er is er maar één die nergens last van heeft. En dat is Mees.

Hoe dubbel, ik train en coach mensen en help ze in het zadel. Ik zie direct waar kracht en energie zit en hoe die optimaal benut kunnen worden. In volle zalen mag ik spreken over de kracht van diversiteit, dat iedereen totaal verschillend in elkaar zit en hoe mooi dat is. Ik voel dat ook en deel dat met oprechte intentie.

En dan word ik thuis zelf uitgedaagd. En hoe.

Gewoon normaal?

Welke les moet ik leren? Ergens wil ik graag dat alles ‘normaal’ is. Gewoon normaal. En dat is het bij ons thuis niet. Met vallen en opstaan en met alle liefde die we in ons hebben, delen wij als gezin de zorg voor onze kleinste. De kleinste met een grote ontwikkelingsachterstand.

Wat is normaal? Ik weet het niet. Gemiddeld dan? Ik geloof in uniciteit en eigenheid van elk mens. Wat dan pijn doet is het ‘systeem’: de testen, de gemiddeldes, de interpretaties. De voelbare diskwalificatie van je kind als die afwijkt van het gemiddelde.

Dé waarheid

Welke les heb ik hiervan geleerd? Dat ik niet van de gemiddeldes ben. En ik wil niet focussen op de afwijking van het gemiddelde. Ik wil focussen op groei, potentie en wat een mens wél kan.

Ik train mensen in Creatief leren Denken. In het blijven Kijken in Kansen. Dat kan ik als geen ander. Ik ben niet alleen een optimist, ik geloof in de kracht van elk mens. Ik kijk naar het potentieel en naar de ontwikkelingsmogelijkheden en naar wat wél kan. Waarschijnlijk ben ik daarom de beste moeder die er voor hem kan zijn, met het grootste hart en het grootste geloof in hem en assertief genoeg om het huidige traditionele systeem niet als dé waarheid te zien.

Dat is mijn conclusie.

Als je op mijn verhaal wilt reageren laat dan helemaal onderaan deze pagina een reactie achter.

30 Comments

 1. Anne 5 februari 2018 at 10:37 pm

  Mooi, eerlijk en moeilijk verhaal. Je kan de wind niet veranderen maar wel de stand van de zeilen. En Mees heeft de beste moeder die er is!

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 1:49 pm

   Dank je wel voor je lieve bericht..

 2. paul misdorp 8 februari 2018 at 1:17 pm

  Lieve Anita, een mooi verhaal over twijfel, liefde en on-voorwaardelijkheid, het maakt jullie allemaal sterker. En Mees: de nieuwe tijd is er één van talenten herkennen en daar wat mee doen. Dat komt goed!

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 1:45 pm

   Dank je wel Paul!

 3. Monique van der Meeren 8 februari 2018 at 1:47 pm

  Wat heb je dat prachtig verwoord Anita. Ik lees hierin kracht en liefde. Voor mij twee van de belangrijkste waardes in mijn leven.
  Iedereen mag zijn wie hij of zij is en wanneer dat voelbaar voor die ander is krijgt die de kansen om ook in die kracht te komen en komt hij of zij mooier tot bloei.
  Mees boft en is niets voor niets deel van jullie gezin. Een mooi leerproces voor alle betrokkenen wanneer je er op deze manier zoals jij ermee omgaat. En dat zal beslist nog niet altijd gemakkelijk zijn.
  Je bent een hiermee een voorbeeld en een uitdaging voor ieder ander.
  Het gaat er niet om wat je overkomt maar hoe je ermee omgaat.
  Respect en liefs Monique

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 4:15 pm

   Dank je wel voor je mooie woorden Monique, zo is het!

 4. Noëlle de Laat 8 februari 2018 at 2:15 pm

  Prachtig beschreven!
  En Mees…. die krijgt alles wat hij nodig heeft, onvoorwaardelijke liefde !

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 4:18 pm

   Dank je wel!

 5. jose 8 februari 2018 at 2:55 pm

  pfiew wat mooi en persoonlijk.
  Je bent zo mooi en krachtig voor Mees. Hij heeft jullie als ouders met goede redenen uitgekozen.
  Ik ben dankbaar dat ik met jou mag samenwerken. liefs.

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 4:18 pm

   Tja de kracht van kwetsbaarheid..? Bedankt voor jouw inspiratie en vriendschap x

 6. Wesley 8 februari 2018 at 5:00 pm

  Wat een mooi en persoonlijk stuk Annita!
  Een hecht gezin, dat waardeert en uitgaat van de persoon en wat diegene kan. Veel belangrijker dan de verwachtingen en gemiddeldes van anderen!

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 5:16 pm

   Ha Wesley, dank je wel voor je reactie, thanks!

 7. Elke 8 februari 2018 at 5:03 pm

  Wauw wat een kracht verhaal. Ik hoor een moeder die vanuit veerkracht spreekt, een vrouw die durft af te wijken van betekenissen die door anderen als vanzelfsprekend worden aangenomen. Mees kan in geen betere omgeving verder groeien in zijn krachten. En heeft al zoveel mensen laten zien dat al die gemiddelden, interpretaties en richtlijnen niks betekenen wanneer je niet naar kracht en liefde kijkt! Hij maakt samen met jullie zijn eigen tocht. Een tocht die omarmd wordt met kracht en mogelijkheden, maar waarin ook eerlijk wordt gezegd dat het een zoektocht is. En jullie samen hebben in die zoektocht al heel wat nieuwe kansen ontdekt die menig wetenschappers nooit zullen snappen! Ik wens jullie nog vele zijpaden tegen waarop je nieuwe ontdekkingen doet maar vooral dat de rode lijn van liefde, kracht, verbinding en mogelijkheden alleen nog maar sterker en langer word ?

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 5:19 pm

   Lieve Elke, wat prachtig verwoord, dank je wel…

 8. Nathalie Walvoort 8 februari 2018 at 6:57 pm

  Ontroerd door je schrijven. Herkenbaar ook. Soms heeft het tijd nodig om anderen in te laten zien dat jouw kindje niet past in iets waarvan we met zijn allen een ‘systeem’ hebben gemaakt. Hoe fijn dat Mees een mama heeft die creatief kan denken en dat ook nog eens kan overdragen op anderen zodat die ook het inzicht krijgen dat het ook anders kan. Je schrijft: er is er maar 1 die nergens last van heeft en dat is Mees. Nou dat snap ik wel hoor. Als je zo met liefde omringt wordt dan heb je toch ook niets om last van te hebben? Zou het daarom zijn: all you need is love and love is all you need ? Mees gaat samen met jullie een mooie toekomst tegemoet, daar ben ik van overtuigd!

  1. Annita Euwijk 8 februari 2018 at 9:24 pm

   Zo is het Nathalie, love is all you need! Bedankt voor je mooie reactie.

 9. Jack in 't Veld 9 februari 2018 at 12:50 pm

  Fijn om op deze wijze contact met je te kunnen houden Annita. Een gevoelvol verhaal. Zoals ik je ken en beleef heeft Mees de fijnste en beste moeder die hij zich kan wensen. Het zal allemaal niet eenvoudig zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat jouw energie en kracht Mees gaat helpen een mooi bestaan op te bouwen. Zoals je mij geleerd heb; ga uit van je eigen talenten en gebruik deze in combinatie met je zeer positieve instelling en liefdevolle persoonlijkheid. Hiermee overwin je de grootste hindernissen en creëer je iets waardevols, waardoor Mees heel goed zal ervaren wat écht houden van is!
  Ik wens je heel veel wijsheid, succes, sterkte, doorzettingsvermogen maar bovenal veel liefde, plezier en geluk toe op deze uitzonderlijke route.

  1. Annita Euwijk 9 februari 2018 at 6:04 pm

   Dank je wel Jack!

 10. Sjoerd 9 februari 2018 at 2:49 pm

  Hey schoonzus, wauw…wat dapper en wat mooi geschreven! Wij (in jouw inner circle) maken natuurlijk van heel dichtbij jullie reis mee. Daarom weten én voelen we soms ook bijna letterlijk hoe het jou en je mooie gezinnetje op deze reis vergaat. Jullie enorme kracht, doorzettingsvermogen, reflecterend en lerend vermogen en de onvoorwaardelijke liefde en toewijding voor onze Mees is ongekend. Want wij wéten hoe pittig het regelmatig is voor jullie… Groot respect en bewondering voor hoe jij en Rolf niet aflatend zoeken naar de juiste balans en het beste voor Mees. Een diepe buiging, want dat is niet vanzelfsprekend, dat is bijzonder!

  1. Annita Euwijk 9 februari 2018 at 6:04 pm

   Thanks Bro!

 11. Harry Slagman 9 februari 2018 at 3:04 pm

  Prachtig! Een écht en authentiek verhaal met een boodschap die raakt !

  1. Annita Euwijk 9 februari 2018 at 6:06 pm

   Dank je Harry, zo heeft iedereen een eigen “story” to tell. Veel succes met jouw mooie plannen!

 12. Petra 10 februari 2018 at 12:26 pm

  Mooi, persoonlijk en dapper omschreven Annita!

  1. Annita Euwijk 10 februari 2018 at 6:28 pm

   Dank je wel Petra!

 13. Calista Timmermans 12 februari 2018 at 10:50 am

  Een bijzonder kind met uitzonderlijke talenten die met hulp van liefdevolle ouders tot bloei gaat komen!
  Daar is geen gebruiksaanwijziging voor nodig.

  Prachtig verwoord Annita!

  1. Annita Euwijk 12 februari 2018 at 5:32 pm

   Dank je Calista, het blijft elke dag weer zoeken naar de juiste weg, maar genieten doen we van elk klein stapje! x

 14. Sonja Janssen 21 februari 2018 at 4:18 pm

  Lieve Annita,

  Wat een mooi, krachtige, ontroerende persoonlijke boodschap.
  Jij laat zien hoe belangrijk het is om niet of niet alleen naar de totalen, de gemiddeldes, de patronen of de doelen te kijken. De praktijk en de PERSOON dat telt.
  Mees telt! Mees is unique en heeft daardoor een unieke omgeving nodig die jullie hem (thuis) liefdevol bieden. Elke dag weer. En is dat een uitdaging, jazeker! Hij mag van jullie zijn wie hij is. Dat is zo waardevol!

  1. Annita Euwijk 21 februari 2018 at 6:39 pm

   Dank je wel Sonja! Wij leren ook elke dag van hem. Om in het moment te blijven, om te focussen, om in te spelen op wat er op dat moment ontstaat (soms niet handig als je haast hebt ;) én we leren als geen ander om samen te werken binnen ons gezin. Dat koesteren we en natuurlijk én we genieten van ons meestal vrolijke ventje. Bedankt voor je mooie reactie!

 15. Eugenie 22 februari 2018 at 11:03 pm

  Mooi Annita. Het probleem van de huidige maatschappij. Hoge verwachtingen en indelen in hokjes. Levert onnodige stress op. Het beste uit jezelf en andere halen is meer dan voldoende. En dat beste is voor iedereen anders! Top hoe jullie dit doen.

  1. Annita Euwijk 22 februari 2018 at 11:25 pm

   Dank je wel Eugenie!