Die traditionele leiders van vroeger hadden het misschien wel een stuk makkelijker dan de leiders van nu. Beslissingen werden niet of nauwelijks ter discussie gesteld. In de tijd van Koning Autoritairitus en Koningin Directivia was de wil van de leidinggevende wet. Kreeg je de opdracht “spring” vroeg je hooguit “hoe hoog?”. Daar hoef je nu -gelukkig- niet meer mee aan te komen. Maar hoe zorg je nu als next level leidinggevende dat je invloed hebt op het gedrag van teamleden? Zodat potentieel optimaal wordt benut.

Traditioneel leidinggeven: waarom zijn Autoritairitus en Directiva onttroond?

Om verschillende redenen is deze manier van leiderschap steeds minder effectief. Zoals:

  • Veranderende arbeidsomgeving met diversiteit en inclusie De werknemers van vandaag zijn beter opgeleid en hebben toegang tot een overload aan informatie. Hun behoeften zijn gewijzigd van alleen een goed salaris naar betrokkenheid en autonomie. Dat betekent dat persoonlijke aandacht en een gedifferentieerde aanpak steeds belangrijker worden om het potentieel van de individuele medewerkers volledig te benutten.
  • Werknemerswelzijn en Employee Engagement Altijd maar het maximale eisen van je medewerkers zorgt voor stress, ontevredenheid en uitval. Gelukkig is het welzijn van medewerkers steeds belangrijker in de arbeidsverhouding en hebben succesvolle organisaties oog voor een gezonde werk-privébalans. Om betrokkenheid te stimuleren is invloed en eigenaarschap cruciaal. Als je alleen moet doen wat je gezegd wordt, verdwijnt die betrokkenheid als sneeuw voor de zon.
  • Creativiteit en innovatie Dankzij technologie wordt de wereld en de concurrentie steeds groter. Het is voor organisaties van levensbelang om in een snel veranderende wereld wendbaar te zijn. Creativiteit en innovatie liggen aan de bron van deze wendbaarheid. Om deze processen te stimuleren is een bedrijfscultuur nodig waarin open gecommuniceerd wordt en fouten maken een onderdeel is van verbeterprocessen.

Next level leidinggeven: Empowerment en Duurzaam

Next level leidinggevenden laten het conventionele top-down benaderen los. Zij stimuleren juist een cultuur van inclusie, samenwerking en inspiratie. Individuele talenten worden opgemerkt en op een coachende wijze verder ontwikkeld. De leidinggevende heeft als belangrijke rol die voorwaarden te scheppen waarin teams en medewerkers duurzaam kunnen floreren.

Er zijn verschillende moderne leiderschapsstijlen. Afhankelijk van jouw talent en persoonlijkheid zal de ene stijl je beter liggen dan de andere. Het allerbelangrijkste in next level leidinggeven is dat je in staat bent keuzes te maken in je eigen gedrag en van stijl kan switchen. Afhankelijk van wat jouw team of medewerker nodig heeft. Alleen dan kun je effectief coachen, leiden of sturen.

Leren coachen; maak van obstakels een springplank

Next level leidinggeven draait er dus vooral om dat je jouw medewerkers in staat stelt hun potentieel optimaal te benutten. In onze jarenlange ervaring blijkt dat veel leidinggevenden hierbij 4 obstakels ervaren. Misschien herken jij ze ook wel.

Obstakel: Teamontwikkelfasen

Het team is op de goede weg. Je bent trots en tevreden. En dan vanuit het niets ontstaat er ineens een hoop herrie en gedoe. Dat maakt je wanhopig. Wat is er aan de hand? En vooral hoe grijp je in?

Je mag je wanhoop laten varen en trots op jezelf zijn. Want jouw team gaat misschien wel over naar een volgende ontwikkelfase. En juist dat er herrie en gedoe ontstaat, betekent dat jij je werk als leidinggevende goed hebt gedaan. Er heerst een cultuur waarin mensen open durven te communiceren en voorbij het sociaal wenselijke gedrag gaan. Je hoeft alleen jouw begeleiding nog aan te passen om je team ook in deze nieuwe fase optimaal te begeleiden.

Obstakel: Woordwaarde

Wat vaak onderschat wordt, is iets ogenschijnlijk onbelangrijks als woordkeuze. Toch kan dit enorm veel verschil maken. Laat ik het duidelijk maken met een voorbeeld. Dit doen we trouwens tijdens onze opleiding Leren (Team) Coachen ook continu. Leren gaat het beste door te ervaren en dat doe je volop in het Use Your Talents Coach Lab.

De situatie is als volgt. De deadline van een project komt akelig dichtbij en er moet nog veel werk verzet worden door het team. Jij voelt als leidinggevende de druk, want jij bent natuurlijk eindverantwoordelijk voor de prestatie. Jouw taak is duidelijk. Je moet je mensen aanspreken om de neuzen weer dezelfde kant op te zetten en alsnog de belangrijke deadline te halen.

Optie 1: Negatief woordgebruik

Wat is er mis met jullie? Project X moet volgende week worden opgeleverd aan klant Y en jullie liggen enorm achter op de planning. Het lijkt erop dat niemand van jullie dit interesseert. Het is iedere keer hetzelfde liedje. Als jullie niet snel beter presteren, kunnen jullie wel inpakken. Dan rollen er koppen.

Optie 2: Positief woordgebruik

Wat is er al hard gewerkt aan project X. Dankjewel voor jullie inzet en toewijding. Het ziet er al fantastisch uit en we zijn er bijna. Nu gaat het erom dat we onze krachten bundelen om ook deze laatste fase op tijd en met succes af te ronden. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons gaat lukken. Jullie ook?

Optie 1 lijkt misschien sterk en daadkrachtig, toch ken ik weinig mensen die gemotiveerd raken om een stapje bij te doen als ze alleen maar verwijten ontvangen. Wil je impact maken? Kies dan voor positief woordgebruik.

Obstakel: Onderstroom en bovenstroom

Je enthousiasme over de prestaties van je team verdwijnt. Je ervaart als leidinggevende dat nare en machteloze gevoel dat er iets speelt waar je je vinger maar niet opgelegd krijgt. Je voelt je soms in een aquarium omdat ogen je glazig aankijken terwijl je enthousiast een nieuw plan presenteert. En terwijl iedereen tijdens de meeting aangeeft achter de nieuwe werkafspraken te staan doet niemand wat is afgesproken. Typische onderstroompatronen.

Onderstroom bestaat altijd. En er zijn dus géén tips om de onderstroom te laten verdwijnen. Je kunt wel leren de onderstroom te lezen en te interveniëren. En daar wordt iedereen beter van.

Obstakel: Coachen

Coachen is een krachtig instrument om individuen hun potentieel volledig te laten benutten. Coachen is tegelijkertijd ook een vak waarin je waarschijnlijk niet geschoold bent. Je doet er als leidinggevende dus goed aan om jouw coachvaardigheden te professionaliseren. Want als jouw rugzak is gevuld met systemische en effectieve werkvormen lukt het je beter het beste in iedereen boven te halen.

Springplank: Leren (Team) Coachen

Wil je ervaren hoe je deze obstakels juist inzet als springplank om je invloed te vergroten? Voor optimale resultaten en successen van jouw team? Dan ben je van harte welkom op onze 5-daagse opleiding Leren (Team) Coachen. Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen.

De training is bovendien lekker compact, want wij snappen ook wel dat jouw agenda vol staat. In 5 intensieve dagen leer je exact wat je nodig hebt om jouw invloed als next level leidinggevende te vergroten.

Dat is fijn voor jezelf omdat veel puzzelstukjes in één keer op zijn plek vallen (volgens eerdere deelnemers). En fijn voor je medewerkers omdat je die nog beter kunt begeleiden. Met een druk op de knop lees je meer informatie over de opleiding zoals resultaten, data en investering. Bovendien kun je je gelijk aanmelden voor deze opleiding en je invloed vergroten met next level leiderschap. 

Tip: kijk ook naar de videotestimonials (kijktijd 1:00)