Ieder mens heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Ik en jij ook. Dat heeft alles te maken met communicatievoorkeuren, persoonlijkheidstypes, talenten, overtuigingen en waarden. En als je leidinggevende bent, is het belangrijk dat je dus keuzes kunt maken in je eigen gedrag om effectief te coachen, leiden of sturen. Maar hoe pak je dat nu aan?

In dit tweedelig blog lees je hoe je jouw persoonlijke leiderschapsstijl ontdekt. Daarbij delen we de kenmerken en de aanpak van 5 populaire leiderschapsstijlen. In deel twee trakteren we op nog 5 populaire leiderschapsstijlen en ontvang je inspiratie om erachter te komen welk gedrag in welke situatie effectief is.

Wat voor leider ben je eigenlijk?

Besef in ieder geval dat het ontdekken van jouw persoonlijke leiderschapsstijl een voortdurend proces is. Simpelweg omdat je persoonlijke ontwikkeling ook niet stil staat. Verder zijn er 5 manieren die je helpen te ontdekken wat voor leider jij bent.

Zelfreflectie: Sta bijvoorbeeld stil bij je sterke punten. Verzamel voorbeelden van effectief leiderschap uit je verleden. Of sta stil bij wat je beter aan de voorkant organiseert omdat dit een uitdaging of valkuil voor je is op het gebied van leiderschap.

Feedback: Vraag om feedback bij collega’s, medewerkers of anderen die weten hoe je leidinggeeft. Vraag welke stijl ze bij je vinden passen, wanneer je op je best bent en wanneer je steken laat vallen.

Lees: Ga op ontdekkingstocht en leer welke leiderschapsstijlen er zijn. Dit is al een goed begin want hierna lees je de kenmerken van 10 populaire leiderschapsstijlen in Nederland. En zie je duidelijke verschillen.

Experimenteer: Probeer eens wat stijlen uit en observeer de reacties. Wat werkt goed en wat niet? Uiteraard omarm je dat wat goed werkt en blijf je ver weg van wat voor jou niet werkt.

Leer: Blijf lezen en leren over leiderschap. Observeer, leer van anderen en sta altijd open voor feedback.

Wil je snel meer over jezelf en jouw persoonlijke leiderschapsstijl leren?

Daarin sta je niet alleen. We ontwikkelden de opleiding Effectief en Talentgericht Leiderschap precies voor dit doel. Het is een korte intensieve opleiding waarbij het accent ligt op jou en jouw talenten als leider. Het is overigens een misverstand dat deze opleiding alleen voor beginnend leiders is. Juist als je al jaren leidinggeeft is het heel verhelderend om te ontdekken of je stijl (nog) aansluit op je persoonlijkheid.

💡Tip: ook ondernemers en adviseurs halen veel waardevolle zelfkennis uit deze opleiding. Hiermee verstevigen ze hun identiteit als professional en vergroten ze hun invloed in groepen. 

Wat valt er te kiezen?

Je kwam het al tegen: om je eigen voorkeursstijl als leider te ontdekken is het goed te weten welke soorten leiderschapsstijlen er eigenlijk zijn. Om deze stijlen meer sprekend te maken lees je per leiderschapsstijl eerst de kenmerken. Vervolgens lees je hoe dit type leider omgaat met een veelvoorkomend probleem: die ene medewerker die structureel te laat komt.

1. Charismatisch leiderschap

Kenmerken: Charismatische leiders hebben een sterke persoonlijkheid en zijn in staat om anderen te inspireren en te motiveren om hen te volgen. Ze zijn vaak overtuigend en hebben een visie die mensen aanspreekt en motiveert om actie te ondernemen.

In de praktijk: Een charismatische leider inspireert de laatkomer bijvoorbeeld door zijn of haar eigen enthousiasme en passie voor het werk te delen. De leider probeert de werknemer te motiveren door het belang van punctualiteit te benadrukken en het team te betrekken bij het aanmoedigen van de werknemer om op tijd te komen.

2. Coachend leiderschap

Kenmerken: Coachende leiders richten zich op het ontwikkelen van de vaardigheden van hun teamleden door middel van mentoring en coaching. Ze zijn gericht op het begeleiden van hun medewerkers om hun potentieel te realiseren en om hen te helpen hun doelen te bereiken.

In de praktijk: Een coachende leider helpt de werknemer te begrijpen waarom hij of zij te laat komt. Daarna begeleidt de leider de werknemer bij het ontwikkelen van strategieën om op tijd te komen. Dit kan onder meer het plannen van de reis, het vroeger opstaan, of het aanpassen van de werktijden zijn.

3. Dienend leiderschap

Kenmerken: Dienend leiderschap legt de nadruk op het ondersteunen van de behoeften van medewerkers en het creëren van een positieve en ondersteunende werkcultuur. Leiders die deze stijl hanteren, richten zich op de ontwikkeling van hun medewerkers en op het stimuleren van hun individuele groei.

In de praktijk: Een dienende leider vraagt de werknemer wat er nodig is om op tijd te komen en helpt om dat te realiseren. Dit kan onder meer het verstrekken van vervoersmiddelen of kinderopvang voor de werknemer zijn.

4. Transformationeel leiderschap:

Kenmerken: Transformationele leiders moedigen medewerkers aan om hun eigen potentieel te realiseren en om creatieve en innovatieve oplossingen te vinden voor problemen. Ze inspireren en motiveren hun team om zich te richten op gemeenschappelijke doelen en om uitdagingen aan te gaan met enthousiasme en vastberadenheid.

In de praktijk: Een transformationele leider geeft de werknemer een nieuwe kijk op punctualiteit, waardoor hij of zij het belang van op tijd komen gaat inzien. Dit kan gebeuren door het benadrukken van de waarde die punctualiteit heeft voor het succes van het team of de organisatie.

5. Situationeel leiderschap:

Kenmerken: houdt in dat de leiderschapsstijl wordt aangepast aan de situatie. Leiders evalueren de vaardigheden en bekwaamheden van hun teamleden en passen hun leiderschapsstijl aan om de individuele behoeften en uitdagingen van elk teamlid aan te pakken.

In de praktijk: Een situationele leider zou de werknemer misschien helpen om de vaardigheden en motivatiefactoren te ontwikkelen die nodig zijn om op tijd te komen. Afhankelijk van de situatie zou de leider de juiste balans kunnen vinden tussen het geven van richting, ondersteuning, of het geven van ruimte om het probleem zelf op te lossen.

Conclusie

Hiermee sluiten we deel 1 van dit tweedelig blog af. In deel 2 ontdek je nog 5 populaire manieren om leiding te geven. Daarin staan ook tips om te ontdekken welk gedrag in welke situatie het meest effectief is.

Conclusie: Als leidinggevende is het belangrijk om te weten welke leiderschapsstijl het beste bij je past, zodat je effectief en authentiek kunt leiden. Dit is een voortdurend proces van zelfreflectie, feedback en leren & ontwikkelen. Goed om te weten is dat Use Your Talents expert is op het gebied van training en coaching aan leidinggevenden. Kijk eens bij onze leiderschapsprogramma’s of neem contact met ons op als je tegen een specifiek probleem aanloopt.