Amplitie is zo’n term die sinds kort overal opduikt. Dus lees je in dit artikel wat amplitie is en hoe wij van Use Your Talents daarover denken.

Wat is amplitie?

Is het woord amplitie helemaal nieuw voor je? Dan is het goed om te weten waar het vandaan komt. Amplitie stamt af van het Latijnse ‘amplio’ en betekent versterken of vergroten.

Amplitie komt uit de positieve (organisatie)psychologie waarbij het draait om het actief bevorderen en versterken van het welbevinden van medewerkers. Hierdoor ontstaat een positieve werkbeleving waardoor medewerkers optimaal functioneren.

Vergroten is beter dan blussen

Met preventie wil je voorkomen dat medewerkers uit een bepaalde risicogroep zich ontwikkelen richting probleemgroep. Amplitie is juist niet gericht op voorkomen of behandelen van problemen maar op het vergroten van psychisch welbevinden van álle medewerkers.

Voorbeeldje? Geen verzuimbeleid maar een gezondheidsbeleid. Geen werkdrukplan maar een energieplan.

Kortom: werkgeluk als vast onderdeel van het beleid van de organisatie. Vergroten van dat wat al goed gaat. Werken vanuit je talent en het goede nog beter doen. Investeren in menselijk kapitaal dus.

Amplitie mag dan ‘nieuw’ zijn, wij zien toch wel erg veel overeenkomsten met ons eigen gedachtengoed.

Werkgeluk volgens Use Your Talents

In het artikel Werkgeluk vergroten is gelukkig makkelijk bespreken we verschillende theoretische modellen. Ze brengen de menselijke basisbehoeften in beeld die voorafgaan aan persoonlijke ontwikkeling, groei en dat fijne gevoel van welbevinden en geluk.

Ook vind je hier de 8 pijlers van werkgeluk volgens Use Your Talents:

Samenwerking (sfeer): je kunt nog zulk leuk en vervullend werk hebben, je werkgeluk staat of valt bij de kwaliteit van de samenwerking. Dat geldt voor teamleden en voor leiders. Bij een goede samenwerking overstijg je jezelf.

Talent: je ervaart werkgeluk als dit aansluit op je talenten. Het is dus héél belangrijk dat je jouw talenten (h)erkent. We zeggen niet voor niets focus op waar je goed in bent en organiseer de rest.

Relaties: we bedoelen hier de kwaliteit van de onderlinge relaties op het werk. Dat je in relaties altijd op zoek gaat naar verbinding. Dat je sociale steun ervaart en het veilig genoeg is om compleet jezelf te kunnen zijn.

Autonomie: vrijheid van handelen is uitermate belangrijk. Voor je ontwikkeling maar ook voor je geldingsdrang. Als je vanuit je intrinsieke motivatie autonoom kunt werken vergroot dit je geluksgevoel enorm.

Leiderschap: krachtig leiderschap vormt de eerste schakel in de keten van succes. Het gaat hierbij zowel over het leiderschap van de mensen om je heen, als je vermogen om persoonlijk leiderschap te tonen.

Energie: werk dat voldoening geeft maakt dat je met net zoveel (of meer) energie naar huis gaat als dat je ’s ochtends fluitend naar je werk gaat. Want ook al heb je inspanningen verricht, deze zijn dan in balans met prestaties, waardering en ontwikkeling.

Noodzaak: werkgeluk bestaat alleen als je werk noodzakelijke behoeften invult. Zowel sociaal, emotioneel, fysiek en psychisch als economisch.  Je financiële beloning moet je voldoende financiële onafhankelijkheid geven.

Drive: zorg voor een aansluiting met jouw drive. Dan heb je altijd voldoende energie om te ondernemen of te volharden. Ook als het tegenzit. Je hebt je werk tenslotte gekoppeld aan iets dat groter is dan jij.

Amplitie richt zich op vier pijlers

Amplitie richt zich op vier pijlers. Zie jij de overlap?

Gezondheid: Onder gezondheid valt beweging, voeding en ontspanning. Maar ook werk-privé balans, energiemanagement en lifestyle.

Bevlogenheid: Denk aan onderwerpen zoals vitaliteit, veerkracht, zelfvertrouwen en positieve relaties. Voel je je een bevlogen en geïnspireerd mens?

Talentontwikkeling: Ontdekken, ontwikkelen en inzetten van jouw talenten. Thema’s die hierbij aansluiten: authenticiteit, zingeving, waarden, autonomie en succes. Tip! Lees ook ons artikel Talentontwikkeling: hype of absolute must?

Werk-/leefinrichting: Dit gaat over de inrichting van jouw omgeving op het werk en in je privéleven. Maar het gaat ook om inhoudelijke inrichting van wat je doet. Sluit jouw werk aan bij jou als persoon? Is jouw leven zo ingericht dat jij kunt uitblinken in wie jij bent? Zijn jouw omstandigheden optimaal om gelukkig te kunnen zijn in zowel je werk- als privéleven?

Voorwaarde bij amplitief werken

Amplitie voegt nog een belangrijke voorwaarde toe aan onze 8 pijlers van werkgeluk. Investeren in werkgeluk, groei en ontwikkeling is iets waar het hele jaar door, over de gehele organisatie aan gewerkt moet worden. Amplitie in het DNA van de organisatie waarbij medewerkers in de gelegenheid worden gesteld hun werkgeluk te vergroten én een klimaat scheppen waarin zij worden gestimuleerd dit te doen.

Amplitief werken aan werkgeluk betekent geen problemen oplossen of voorkomen maar werkgeluk vergroten door te focussen op wat goed gaat en hier ontwikkelmogelijkheden zien. Amplitie is wat ons betreft dan ook niet nieuw. Maar werken aan werkgeluk wordt dankzij amplitie wel serieuzer genomen dan ooit. Kijk, dáár gaan onze ogen nou van stralen!

Team Talent Programma: 100% amplitief proof

Het Team Talent Programma sluit perfect aan bij een amplitieve werkwijze. Het gebruik van een Individuele Talent Analyse is een vast onderdeel, waarna het gezamenlijk Team Talent in kaart wordt gebracht.

Deze inzichten vormen de basis voor het verdere Team Talent Programma dat door de unieke opbouw meer lucht, licht en werkgeluk creëert voor alle medewerkers. Het zet een duurzame teamontwikkeling in gang, waarbij het team zelf aan het roer staat.

Kijk gerust eens of Team Talent Programma je aanspreekt. Of neem contact op voor een adviesgesprek.

Leestip: Werken aan amplitie, Yrenee Koen & Seline van Keulen