“Annita, ik hoop zo dat jij me kunt helpen.” Tegenover me zat Marco, een inspirerende en krachtige leider die ik kende van onze opleiding Effectief en Talentgericht Leidinggeven. “Je weet toch dat ik 4 maanden geleden voor een andere opdrachtgever ben begonnen?” “Zeker”, antwoord ik, “Ik herinner me je enthousiasme nog goed”. “Nou”, gaat Marco verder, “zo enthousiast ben ik niet meer. Er speelt iets binnen het team. Maar ik krijg er mijn vinger niet opgelegd. Het kost me bergen energie, vooral omdat ik niet weet wat er nodig is om weer op een fijne manier te functioneren.” Marco beschreef exact de onderstroom bij teams.

Onderstromen en dode paarden

Het is een probleem dat bij veel teams speelt. Misschien herken je ook wel een of enkele van deze symptomen.

  • Afspraak is I-do-it-my-way

Bij het formuleren van de nieuwe werkafspraken knikt iedereen. Toch doet niemand wat is afgesproken.

  • Heintjedavids syndroom bij agendapunten

Nieuwe meeting, dezelfde discussie. Om moedeloos van te worden. Keer op keer komt het team terug op eerder genomen beslissingen.

  • Het aquarium-effect

Alleen de presentator toont nog iets van enthousiasme. Als je rondkijkt voelt het alsof je naar een aquarium kijkt. Een zaal vol glazige ogen staren terug.

  • Enkel de koffiecorner weet hoe ze echt over iets denken

Kritiek uiten? Nee hoor, iedereen is het eens met de voorstellen. Tot men elkaar ontmoet bij de koffiecorner waar ze wel hun ongezouten mening delen.

  • Harmonie speelt de boventoon

Wat hebben we het toch goed met elkaar hé? Er valt nooit een onvertogen woord. Want het allerbelangrijkste is een goede en harmonieuze sfeer.

Het gevaar van de onderstroom bij teams

Als je denkt dat mijn advies is de onderstroom te verbannen, dan heb je het mis. Er is namelijk altijd sprake van een onderstroom in een groep. Dus het gevaar is niet dat er een onderstroom bestaat. Het gevaar is dat je jezelf niet bewust bent van de onderstroom. Bovendien kan de bestaande onderstroom ineffectieve gedragspatronen veroorzaken en/of in stand houden. En dát is wat je direct moet aanpakken door dit bespreekbaar te maken.

Als leider heb je hier een belangrijke rol in. Mijn advies is, schakel een professional in zoals Use Your Talents. En dit is geen “wij van WC-eend” advies. Juist omdat de onderstroom op bewust niveau onzichtbaar is, heb je de perceptie van een professional nodig om de blinde vlekken bloot te leggen. Dit voorkomt dat je blijft hangen in een “zo doen we dit altijd”  mindset. Bovendien maak jij als leider ook deel uit van de onderstroom, net als je teamleden.

Het is niet onmogelijk om er zelf uit te komen, je profiteert wel veel sneller van alle positieve effecten met een professionele ondersteuning.

EHBO bij onderstroom: organiseer de voorkant

Veel problemen bij teamontwikkeling zijn te herleiden naar het ontbreken van een gezamenlijk doel. Klinkt dit als een open deur? Visualiseer dit dan eens. Beeld je een kamer in van 5 bij 5. Daarin bevinden zich 7 mensen die allemaal willekeurig hun eigen richting op lopen. Vrij chaotisch toch? Door het organiseren “aan de voorkant” bereik je het effect dat de 7 mensen naast elkaar dezelfde richting op kunnen lopen. Dát beeld is zoveel krachtiger.

Als het gezamenlijke doel voor iedereen helder is, maak je de volgende afspraken:

  • Welke spelregels verklaren we van toepassing?
  • Waar staan we nu?
  • Waar willen we heen?
  • Hoe doen we dat?

De vervolgstap is dan: Hoe ga je om met verwachtingen? Hoe organiseer je betrokkenheid? Hoe leer je respectvol en eerlijk feedback te geven en te ontvangen?

Een verademing

Ben jij op zoek naar een volwassen team waarbij iedereen vanuit zijn of haar talenten bijdraagt aan de gezamenlijke ambitie? Waar elk teamlid fully committed is en verantwoordelijkheid pakt voor het behalen van het gezamenlijk doel? Maak gebruik van onze expertise en kennis over groepsdynamica en de verschillende fasen die teams doorlopen.

Het Team Talent Programma is intensief, inspirerend en zorgt voor verbinding binnen het team. Iets waar we nu nog meer behoefte aan hebben dan normaal. Het uitgangspunt van deze training is een concrete vraag of situatie van jouw team. Van daaruit wordt een programma op maat samengesteld met een mix van online en offline werkvormen. Onze trainingslocatie is het inspirerende Allekante in Breda met veel buiten mogelijkheden. Dit programma kan ook online gevolgd worden met het team.

PS Wil je in het kader van je persoonlijke ontwikkeling aan de slag met Leren (Team) Coachen? We geven je graag een toelichting op de mogelijkheden. Neem gerust even contact op.