Kent u ze? De managers die zich bij voorkeur laten omringen door gelijkgestemden en gelijksoortige types als de manager zelf? Géén teamdiversiteit en teamleden die als trouwe fans op kijken naar hun baas en daarmee veel zaken voor lief (lijken te) nemen? Dat is als manager uiteraard erg plezierig en zal ongetwijfeld voor veel gezelligheid zorgen. De vraag is of het ontbreken van teamdiversiteit het beste in het team naar boven haalt?

Copy-paste werkt al jaren

Zo bezocht ik recent een grote organisatie waarbij de voormalig directeur geen heil zag in talentontwikkeling. Zoals hij het deed, was het goed. Het werkte al jaren dus was de regel: “Copy –Paste my way”. Met als gevolg dat er ook heel wat klonen rondliepen van deze man en leiderschap ontwikkeling en teamdiversiteit geen kans kregen.

Teamdiversiteit

Op het moment dat je geïnspireerd raakt door onderwerpen als teamdiversiteit en talentontwikkeling, wat doe je daar dan mee in de praktijk? Neem je de tijd om jouw team te analyseren en weet je waar ieders specifieke talent ligt? Is jouw team aanvullend aan elkaar? En maak je gebruik van de specifieke talenten? Kortom, doet iedereen waar hij of zij goed in is…

Juist de verschillen maken een team krachtig

En dan? Een team met totaal verschillende types en talenten maakt de aansturing zeker niet makkelijker. Herinner je die momenten waarbij je met gekromde tenen zit als twee totaal verschillende teamleden vol in discussie gaan? Mijn advies, hou oog voor talent met ruimte voor discussie! Want daar kun je met al die verschillen, lees aanvullende talenten, zeker op rekenen. TeamTalent

Dat zijn juist de momenten die, misschien niet altijd even comfortabel, inspireren en voor nieuwe inzichten zorgen. Zo houd je jezelf scherp en trek je de teamperformance door alle verschillende input naar een hoger plan.

Wrijving geeft warmte

Kijken door een andere bril en een andere invalshoek uit het team gebruiken kan zoveel meer opleveren dan in eigen aannames blijven hangen. Kritisch blijven en kritiek kunnen ontvangen zijn onderdelen van groei. En bang zijn voor een andere mening is onnodig, liever een goede discussie dan alleen maar JA-knikken. Mijn motto is, wrijving geeft warmte! Dus dan levert dat hoe dan ook wat op.

Verschillende pluimage

Zorg dat je bij het aannemen van nieuw personeel heel duidelijk in kaart hebt over welk talent je al beschikt. En dus ook welk talent aanvullend zou kunnen zijn in het huidige team. De kunst is uiteraard om dan de werkzaamheden en verantwoordelijkheden zo te verdelen dat iedereen doet waar hij of zij goed in is. Profiteer van de verschillen!

Gezond kritisch blijven ten opzichte van jezelf, het team en de organisatie leidt tot vernieuwing en innovatie wat extra wordt gestimuleerd als het je lukt om als manager uit het cirkel-denken te stappen!

Annita