Stilte wandelingen, mindfullnes voor managers, onlangs is door Jurgen Wiegeraad zelfs stilte omgezet in pianomuziek. De hunkering naar rust, ontspanning, naar even niets hoeven neemt toe. Maar hoe zorg je in onze drukke maatschappij voor ‘even niks’? Welke verschillende soorten stiltes zijn er en wat levert stilte eigenlijk op?

Oorverdovend hard

Stilte kan oorverdovend hard klinken en zelfs een beetje eng zijn. Misschien lijken de muren op je af te komen en is die rust angstaanjagend. Of je voelt je er ongemakkelijk bij. Maar in stilte is alles zoals het is. Dan hoor je het ruisen van het bloed in je oren en je wordt je bewust je jouw ademhaling. Je bent even los van de hectiek en zit helemaal in het moment.

Inspirerende stiltes

Ik hou van stiltes. Wat kunnen die een impact hebben! In prachtige speeches of in muziek, waar op het juiste moment even niets te horen is. Een moment om alleen maar te voelen. In een stilte hoor en zie je meer dan je denkt. Die sereniteit kan prachtig en ontroerend zijn.

Stilte voor de StormStilte voor de storm- UseYourTalents.nl

En dan is er de zindering, het onderbuik gevoel dat je hebt bij aankomende verandering, hectiek of spanning. Er staat iets te gebeuren en dat is voelbaar. De stilte voor de storm zorgt er voor dat we alert worden en ons voorbereiden op mogelijke verandering.

Stilte A.U.B. –  beter voor creativiteit

In vergaderingen kan nadenken in stilheid de creativiteit van een individu en van een groep bevorderen volgens econoom Arne de Vet. De Vet promoveerde op zijn proefschrift The effects of thinking in silence on creativity and innovation. Daarin staat dat nadenken in stilte, ook al is het maar even, substantieel meer ideeën oplevert dan wanneer alles tegelijkertijd hardop wordt uitgesproken.

Stilte is net Pokon…

Stilte geeft je de kans en de ruimte om te groeien, te bezinnen en tot nieuwe inzichten te komen. Alleen jij met jezelf en verder niets. Stilheid geeft helderheid en de gelegenheid om op een andere manier naar dingen of situaties te kijken. Niet voor niets is er het gezegde ‘slaap er nog maar eens een nachtje over’ wat overigens echt zijn effect lijkt te hebben volgens het onderzoek van psycholoog Maarten Bos! Het menselijk brein stuurt ons namelijk onbewust de goede kant op bij lastige beslissingen.

Loskoppelen!

Ik koester de stilte, de rust en ontspanning. Tijdens mijn vakantie heb ik dan ook bewust de stilheid opgezocht om af te schakelen en mezelf helemaal (proberen) los (te) koppelen van mijn to-do lijstjes. In die rust kon ik dingen loslaten die niet meer belangrijk zijn en er ontstond rust en ruimte zodat ik me weer mee kan focussen op waar het allemaal écht om gaat. De ruis is verdwenen, nieuwe ideeën ontstaan.

Inspiratie met Impact

Wil je maandelijks inspiratie met Impact ontvangen? Schrijf je dan in op Imp@ct, onze maandelijkse inspiratiemail over leiderschap, teamontwikkeling en talentmanagement.