Als leidinggevende heb je één duidelijke taak: het aansturen en motiveren van je team. Klinkt helder en duidelijk. Toch ervaart menig leidinggevende regelmatig een slapeloze nacht omdat de volgende vragen door het hoofd malen:

  • Ben ik wel een goede leider?
  • Beschik ik over de belangrijke eigenschappen van een krachtig leider?
  • Hoe blijf ik authentiek?
  • Hoe ga ik om met politieke spelletjes?
  • Wat kan ik doen om voortaan gerust te slapen?

In dit artikel ontdek je antwoorden op deze geheime zorgen van leidinggevenden met verdiepings- en trainingsmogelijkheden.

Eigenschappen van een krachtige leider

Leiders zijn er in allerlei soorten en maten. Krachtige en succesvolle leiders beschikken tenminste over drie belangrijke eigenschappen. Deze eigenschappen zijn essentieel om je team effectief aan te sturen.

1. Communicatief ijzersterk

Als leider moet je duidelijk kunnen communiceren wat je verwachtingen zijn. Van het team en van je individuele teamleden. Ook moet je in staat zijn heldere doelen te formuleren en daarvoor draagkracht creëren bij je team. Je redt het niet als je alleen maar in staat bent te zenden. Je moet ook openstaan om feedback te ontvangen. En misschien wel de belangrijkste communicatieve vaardigheid waar je over moet beschikken: je kunt generatief luisteren.

📖 Luisteren; de belangrijkste gespreksvaardigheid | Geweldloze communicatie: liever geluk dan gelijk

👩🏼‍🎓 Geweldloze Communicatie | Deep Democracy | Verbindend Communiceren

2. Je beheerst de kunst van het delegeren

We zien het niet alleen vaak om ons heen, ik maak me er persoonlijk ook weleens schuldig aan. Snel een foutje herstellen of iets toch maar even zelf doen; dan is het maar gebeurd. Job well done? Nee, als dit een patroon is, is het een snelweg naar een burn-out. Als leidinggevende heb je veel taken, rollen en verantwoordelijkheden. Het is daarom belangrijk dat je taken delegeert aan anderen en vertrouwt op de kwaliteiten van je team.

📖 Goed Leiderschap? Ontdek je cruciale rollen

3. Meesterlijk in motiveren

De mate waarin jij in staat bent anderen te motiveren bepaalt ook voor een groot deel het succes van je team. Je hulpmiddelen zijn; het stellen van heldere doelen en het geven van feedback en waardering. Erken de inzet en de prestaties van je team en natuurlijk zorg je ervoor dat er volop ruimte is voor de persoonlijke ontwikkeling en groei van je medewerkers. Ook niet onbelangrijk is dat je de intrinsieke motivatie van je medewerkers activeert en stimuleert.

📖Betrokkenheid team vergroten? 10 winstgevende tips

“De kunst van krachtig leiderschap is jezelf zo goed kennen dat je weet welke persoonlijke eigenschappen je wanneer gul inzet. Én welke valkuilen je aan de voorkant organiseert.”

Authenticiteit als leider

Op de werkvloer wordt vaak gezucht als een manager een training of een opleiding heeft gevolgd. En dat snappen we. Het klakkeloos kopiëren van theoretische inzichten zonder die te matchen aan jouw talenten, dat werkt niet. Dan speel je een rol en je medewerkers prikken daar moeiteloos doorheen. Het is juist de reden dat wij in onze opleidingen áltijd de vertaalslag naar jou als persoon maken. Daarom gaan we tijdens de opleiding Effectief en Talentgericht Leiderschap diep in op jouw normen en waarden.

Je authenticiteit bewaren is zeker niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld als je te maken krijgt met tegenstrijdige belangen of verwachtingen. Het is dan verleidelijk om je aan te passen of een compromis te sluiten. Dit gaat echter vaak ten koste van je authenticiteit. Daarom adviseer ik je trouw te blijven aan je normen en waarden. Ook als dit betekent dat je nee zegt of tegen de stroom ingaat. Meeveren is prima, blijf echter altijd helder communiceren waar jij voor staat én waarom.

📖 Waardegedreven leiderschap is waanzinnig waardevol

👩🏼‍🎓 Ontdek je talent

“Leiderschap is effectief als je continu trouw

durft te blijven aan je normen en waarden.”

Politieke spelletjes en grote ego’s

Thomas die ineens opvallend hard lacht om de grappen van Cynthia, net voor de budgetten worden verdeeld. Ego’s die niet kiezen voor het beste idee maar voor hún idee. Soms is het zó verleidelijk om hierin mee te gaan. Denk er dan aan dat dit ten koste gaat van je geloofwaardigheid en ook jouw relatie met je team behoorlijk onder druk zet.

Mijn advies is om altijd eerlijk en transparant te blijven in je handelen en communicatie. Communiceer duidelijk wat je wilt bereiken en waarom. Als je een vertrouwensband hebt opgebouwd met je team kun je ook open en eerlijk zijn over je eigen fouten en beperkingen.

Het erkennen van je eigen tekortkomingen en het vragen om hulp of advies kan juist bijdragen aan het opbouwen van een sterke en hechte relatie met je team. Als je open en eerlijk bent over je eigen fouten, geef je het goede voorbeeld en moedig je anderen aan om hetzelfde te doen. Zo creëer je een cultuur waarin fouten maken mag en waarin iedereen samenwerkt om te groeien en te verbeteren.

📖 Leiderschap en kwetsbaarheid; be whole-hearted | Resultaten gewenst? Parkeer je status en ego

“Daar waar mensen naast elkaar werken aan één gezamenlijk doel is geen plaats voor ego of politiek.”

Weerstand herkennen en weerstaan

Een leider is ook maar een mens. Dus ja, ook jij hebt de neiging om jezelf te verdedigen als je kritiek krijgt. Of je schiet in de weerstand omdat je het gevoel hebt aan een dood paard te trekken. Hoe confronterend het ook mag zijn, zorg dat je jouw persoonlijke signalen herkent. Want je komt verder als je wél openstaat voor feedback of kritiek. Een krachtig leider omarmt verschillende perspectieven en ideeën en integreert deze op constructieve wijze in het beleid en de strategie van de organisatie.

📖 Spijkerzacht verwachtingsmanagement | Creatieve denktechniekenWeerstand weerstaan

👩🏼‍🎓 Creatief Denken | Deep Democracy

“Creativiteit is iets langs alle mogelijke kanten bekijken en daaruit de beste oplossingen kiezen.”

Wees je eigen bestie

Ik snap het, je bord ligt vol. En ja, je kunt iedere avond met gemak tot een uur of 21:00 doorwerken. Je kunt er zelfs voor kiezen iedere ochtend het licht aan te doen en ’s avonds ook weer als laatste het licht uit te doen. Maximaliseren noem ik dat. Dat houd je best nog een tijdje vol. Zelf ben ik geen voorstander van maximaliseren. Want als je steeds tot het uiterste gaat, bouw je geen reserves meer op. En je streven is niet x maanden een krachtige leider te zijn, maar duurzaam een krachtige leider te zijn.

Kies dus liever voor de duurzame optie: optimaliseren. Dat betekent dat je de adviezen opvolgt die je waarschijnlijk aan je medewerkers geeft. Zoals; verlies jezelf niet in de drukte en stress van het werk. Zorg voor een goede balans tussen werk én privé en neem regelmatig de tijd om te ontspannen en op te laden.

Want een goede leider is niet alleen succesvol op het werk, maar ook in het leven daarbuiten!

📖 Stress? 50 ingrediënten om op tijd te ontstressen

👩🏼‍🎓 Energiemanagement

“Maximaliseer niet, optimaliseer liever!”

Stevig duurzaam fundament onder jouw krachtig leiderschap

Zoek je een duurzaam fundament onder jouw krachtig leiderschap? Dan adviseren we je eerst onze 5-daagse opleiding Effectief en Talentgericht Leiderschap te volgen en daarna de eveneens 5-daagse opleiding Leren (Team) Coachen. Daarna kun je optioneel instromen in onze intervisiegroep, zodat je altijd kunt klankborden, nieuwe inzichten opdoet en goede gesprekken kunt voeren met gelijkgestemden. Loop je tijdens je carrière nog tegen specifieke uitdagingen aan? Dan kun je ook bij ons terecht voor persoonlijke Management Coaching of intervisie.

Neem contact met ons op als je dit complete pad naar duurzaam krachtig leiderschap wilt bewandelen.