Als mens zijn we continu in ontwikkeling, of je dat nu wilt of niet. Al vanaf de geboorte zijn we nieuwsgierig, willen we ontdekken, voelen, proeven, zien en ervaren. Kleine kinderen zijn hét bewijs dat ieder mens van nature creativiteit bezit.

Spelenderwijs proberen kinderen van alles uit. Een ronde vorm door een vierkant gat duwen? Lukt niet. Door een driehoekje misschien. Lukt ook niet… En dan het plezier als het ronde vormpje in het ronde gat verdwijnt!

Deze vorm van spelen noemen we later vaak learning by doing. Het vergt niet alleen doorzettingsvermogen maar ook flexibiliteit en creatief denken.

Creativiteit en flexibiliteit in het bedrijfsleven

In het bedrijfsleven zijn creativiteit en flexibiliteit steeds meer bepalend voor werknemers met ambitie. Wat mij betreft gaan die twee hand in hand en zijn het onontbeerlijke eigenschappen voor mensen die in teams werken. Ook het groeiend aantal zzp’ers redt het niet als ze niet flexibel en creatief zijn.

Geef je creativiteit een boost met creatieve denktechnieken

Creatief denken kun je leren. Dat merken we keer op keer als we een training creatief denken verzorgen. Onze trainingen maken gebruik van de TotalBrainBox-methode, ontwikkeld door de Academie voor Innovatief Trainen en gecertificeerd door de Universiteit van Twente.

Wanneer zet je creatief denken in?

Wat mij betreft altijd, want dankzij deze training doorbreek je oude patronen en leer je kijken in kansen.

Praktische toepassingen zijn verder:

  • Problemen en uitdagingen op een creatieve manier oplossen.
  • Innovatie van bestaande diensten en producten.
  • Ontwikkelen van nieuwe diensten en producten.
  • Onderscheidend vermogen vergroten.
  • Verbetering van (onderlinge) samenwerking.

Creatieve denktechnieken doorbreken cirkeldenken

Kan jouw creatieve brein wel een boost gebruiken? Wil je weer eens anders kijken, anders doen? Uitproberen en ontdekken? Probeer de volgende technieken eens uit. Ik weet zeker dat je tot een creatieve oplossing komt.

Creatieve denktechniek 1: Omgekeerde wereld

Deze techniek zorgt steevast voor veel hilariteit onder onze deelnemers. De techniek is simpel. Je begint met je uitdaging om te draaien. Stel je bent op zoek naar nieuwe manier om je medewerkers te motiveren. Met de omgekeerde wereld verzin je zoveel mogelijk manieren om je medewerkers te demotiveren.

Schrijf alles wat je te binnen schiet op en selecteer elementen die je kunt gebruiken voor een realistische oplossing van je echte uitdaging.

Creatieve denktechniek 2: Different eye-techniek

Mocht je toevallig -net als ik- Suits fan zijn, dan ken je vast WWHSD (What Would Harvey Specter Do). Deze techniek past dit principe toe. Je neemt een bekend iemand in gedachten. Dit kan een bestaand of fictief persoon of personage zijn (superhelden zijn vaak zeer geschikt).

Je begint met het noteren van kenmerken van de gekozen (fictief) persoon. Die kenmerken verwerk je in oplossingen voor je uitdaging. Je zal versteld staan welke nieuwe invalshoeken en vernieuwende oplossingen zullen ontstaan.

Smaakt naar meer?

Ben jij klaar voor een Brainshaking Experience? Onze training is in verschillende modules af te nemen. Neem snel een kijkje op onze website.

Tip: ben je zelfstandig ondernemer er wil je ook profiteren van de voordelen die creatief denken met zich meebrengt? Verzamel dan een groep van minimaal 6 ondernemers. De kennismakingstraining is overigens ook bijzonder geschikt voor netwerkorganisaties of klant-relatiedagen. Neem contact op als je interesse hebt.

Creatief denken kun je leren

Yes, we can!