Wanneer gaan jouw ogen stralen? Talent, Competenties en Vaardigheden

In mijn 1e blog schrijf ik over talent en wat dat nu eigenlijk is. Maar wat is dan het verschil tussen talent, competenties, en vaardigheden?

Het verschil tussen Talent, Competenties en Vaardigheden

Als er over talentontwikkeling gesproken wordt binnen organisaties, vraag ik me af of iedereen over hetzelfde praat. Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen talenten, competenties en vaardigheden om zo een helder en voor iedereen duidelijk ontwikkelplan te hebben. Hoe vaak komt het niet voor dat organisaties en medewerkers denken van hetzelfde uit te gaan, terwijl er in werkelijkheid over verschillende zaken gesproken wordt.

Wat zijn Competenties?

Het verschil tussen talent en een competentie is als volgt. Een competentie is aan te leren. Iedereen kan bijvoorbeeld leren schilderen. Met de juiste begeleiding en lessen zal je uiteindelijk heus een prachtig schilderij kunnen maken. Jouw talent is echter de bepalende factor of jouw creatie wel of niet op bijvoorbeeld een expositie terecht zal komen. Door veel te oefenen kan elke competentie aangeleerd worden. De mate van succes in deze competentie (ben jij de nieuwe Picasso) wordt echter mede bepaald door jouw talent.

Wat zijn dan Vaardigheden?

Een vaardigheid is het vermogen om een handeling bekwaam uit te voeren of een probleem juist op te lossen. Een vaardigheid is door veel oefenen te ontwikkelen. Het dusdanig handelen zodat je er zonder al te veel energie het gewenste resultaat mee bereikt. Echte doorzetters kunnen op wilskracht een heel eind komen.

Gevoel van geluk

Met studie en oefening kan je competenties ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld kennis en vaardigheden. Jouw doorzettingsvermogen en mate van oefening bepaalt het resultaat. Maar met het (er)kennen van jouw unieke talent en het optimaal in zetten daarvan kan je je geluksgevoel vergroten en “flow” ervaren en ontstaat er bovendien een ongekend potentieel aan mogelijkheden.

Het optimaal inzetten van Talent & Talentontwikkeling

Persoonlijk vind ik talentontwikkeling een belangrijk middel om mensen in hun kracht te zetten. Het optimaal benutten van hun potentieel zorgt voor een optimale energie. Als coach kijk ik graag naar de passie en talenten van mensen. Waar gaan de ogen van stralen? Wanneer komen ze volledig tot hun recht? Ik geniet het meest als mensen inzien hoe talentvol ze eigenlijk zijn en ze zich bewust worden van hun enorme potentie.

Wanneer gaan jouw ogen stralen?

Ben jij je bewust van jouw passie en talenten? Maak je daar ook optimaal gebruik van? Het is soms goed om even stil te staan of je op je werk, tijdens het uitvoeren van jouw hobby of in je dagelijkse leven wel in je kracht staat? Doe je de dingen om dat je ze leuk vindt, omdat je daar goed in bent, of omdat het van jezelf of jouw omgeving verwacht wordt? Ik ben benieuwd naar jouw mening, dus voel je vrij om een bericht achter te laten!