Voor veel bedrijven was bezuinigen op personeelskosten een tijdlang topprioriteit en het werd gezien als de manier om de recessie te overleven. Een van de gevolgen was dat er minder werd geïnvesteerd in talentontwikkeling. Met de hoge werkloosheid, heb je toch zó weer genoeg andere kandidaten om uit te kiezen als een werknemer vertrekt, was de gedachte.

Maar wat is het gevolg van deze gedachtegang die alleen op de korte termijn iets oplevert? Wat gebeurt er als de markt weer aantrekt zoals nu het geval is?

Werknemers die niet gestimuleerd worden en waarvan het talent niet wordt ondersteund, voelen zich minder verbonden met het bedrijf. Als je te lang blijft stilstaan en je mag of kunt je niet ontwikkelen, verlies je je motivatie en kun je zelfs ziek worden. De kans dat je op zoek gaat naar een andere job waar wél aan talentontwikkeling wordt gedaan is groot.

Talent koesteren

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die hun medewerkers zien als kapitaal en daarin investeren, hen weet te boeien én te binden. Hoe zorg je dat je medewerkers gevoed, gezien, gehoord en gemotiveerd blijven?

  • Geef ze persoonlijke verantwoordelijkheid. Wanneer je autonomie waardeert, voelen mensen zich veiliger om risico’s te nemen. Om uit te proberen en creatief te denken. Dan zie je fouten als leermomenten, niet als falen.
  • Investeer in talentontwikkeling van de medewerkers, waardoor ze nóg beter worden in hun werk.
  • Koppel het werk aan hun persoonlijke identiteit. Werk dat gekoppeld is aan zingeving zorgt voor motivatie van binnenuit.

Alleen mensen die de ruimte krijgen, kunnen creëren en innoveren. En is dát niet wat elk bedrijf het liefste van zijn medewerkers ziet?

Talent binden en sturen vóór de bocht

Om alleen op de korte termijn naar het HR beleid te kijken kan dus grote risico’s opleveren. Anticiperen op arbeidsmarktontwikkeling en Creatief gaan Denken is dé uitdaging. Aandacht schenken aan talentontwikkeling en daarmee Talent te binden, is sturen vóór de bocht!

Medewerkers die ook in tijden van economische tegenslag talentontwikkeling krijgen aangeboden (in welke vorm dan ook, zie mijn andere blog) zullen ook in economisch goede tijden eerder trouw blijven aan de organisatie. Gedreven medewerkers die de motivatie hebben om zich in te zetten voor het organisatiebelang, dat is kapitaal om te koesteren.

Ik ben benieuwd naar jouw mening over het binden en boeien van medewerkers, dus voel je vrij om een bericht achter te laten!

 

Fotocredits: Adobe Stock