Ik ben niet alleen een optimist, ik geloof in de kracht van elk mens. Ik kijk naar het potentieel, de ontwikkelings-mogelijkheden en naar wat wél kan. Simpelweg omdat ik dagelijks ervaar hoe deze denkwijze méér resultaten oplevert dan de focus op wat niet kan.

En toch overkwam het me dat ik het even helemaal niet meer zag zitten. Want ook positief kun je in cirkels blijven denken. Ontdek hoe ik (en jij dus ook) dat cirkeldenken doorbreekt.

Mijn missie

‘Vanuit Kracht denken, vanuit je Hart inspireren’. Met een trackrecord in de vakgebieden Directie, Management, Sales en Operations Management ontdekte ik al snel dat succes niet toevallig ontstaat. Het is een keten die start bij krachtig leiderschap. En krachtig leiderschap is wat ons betreft effectief & talentgericht, inderdaad ook de naam van onze 5-daagse opleiding. Dit bestaat vooral uit leiderschap pakken over jezelf, de eerste stap voor iedere leider.

Een persoonlijke uitdaging

Misschien weet je dit niet, maar naast directeur opleidingen en CEO van Use Your Talents® ben ik ook moeder van drie fantastische kinderen. Twee jongens en een meisje. Mees is de benjamin van ons gezin. En Mees heeft een ontwikkelingsachterstand en intensieve zorgbegeleiding nodig. In een persoonlijk blog schreef ik al eerder over Mees en deelde ik met je waarom ik niet van de gemiddeldes ben.

Ik stoot dan ook regelmatig mijn hoofd tegen bureaucratische muren en regels die vooral wél werken met gemiddeldes, ‘normaal’, en wat niet kan. Een strijd die energie vreet en vaak zó onrechtvaardig voelt. Want ik geloof juist in de kracht van ieder mens. Ik kijk naar het potentieel, de mogelijkheden en wat wél kan.

De gebruiksaanwijzingen van Mees

Als we zakelijk aan de slag gaan met leiderschap en teamontwikkeling is een van onze adviezen altijd: verdiep je in elkaars gebruiksaanwijzing. Want we zijn allemaal uniek. En wat de een verstaat onder ‘duidelijk’ doet een ander af als ‘ronduit bot’. En terwijl Karlijn vindt dat ze zorgvuldig werkt, noemt Nico haar langzaam. Die gebruiksaanwijzing helpt dus de ander beter te begrijpen, zodat je optimaal met elkaar kunt communiceren.

En dat is precies wat de zorg voor Mees zo moeilijk maakt, zijn gebruiksaanwijzing wisselt frequent. Wat vandaag nog kalmerend voor hem werkt, kan morgen een paniekaanval, driftbui of totale ontreddering bij hem oproepen. De onmacht die dan ontstaat is hartverscheurend. Met al onze onvoorwaardelijke liefde én mijn professionele kennis staan we als gezin toch regelmatig met lege handen. Omdat we Mees niet dat geven wat hij nodig heeft. Omdat niemand weet wat Mees nodig heeft. Omdat we op zulke momenten even niet meer weten wat wél kan.

Cirkeldenken á la Euwijk; mijn schijf van vijf

  • Als moeder wil ik er altijd zijn voor mijn gezin.
  • Als professional wil ik mezelf continu ontwikkelen door studie en zelfreflectie.
  • Als ondernemer wil ik ons dienstenaanbod continu vernieuwen en nog beter afstemmen op de behoeften van onze doelgroepen: (school)leiders, teammanagers, teammedewerkers en talenten.
  • Als leidinggevende wil ik mijn team voldoende aandacht geven, faciliteren en inspireren.
  • Als professional wil ik mijn opdrachtgevers simpelweg het beste geven.

Het probleem van mijn schijf van vijf

De maanden vlak voor de zomervakantie draaide ik werkweken van zo’n 60-65 uur. Naast onze goed gevulde opdrachtportefeuille was ik ook bezig met de implementatie en ontwikkeling van de Use Your Talents® Online Teamscan. Die uren kwamen bovenop de zorguren voor mijn gezin.

Je hoeft geen wiskundige te zijn om in te zien dat zo’n formule slachtoffers vraagt. Het gevolg: ik voelde me tekortschieten. Op alle vlakken. Een gevoelstoestand die alleen nog maar meer energie vreet.

Mijn vakantiebestemming: Creatief Denken

Omdat ik er als moeder altijd wil zijn voor mijn gezin, werk ik tijdens de schoolvakantie niet of nauwelijks. Reizen is voor Mees geen optie, dus blijven we in de zomer thuis. We hebben een heerlijke tuin en ook in en rondom huis zijn er genoeg mogelijkheden om de vakantie echt te vieren.

Ik greep deze periode aan om creatief te denken. Ik bekeek onze situatie achterstevoren, ondersteboven en binnenstebuiten. Ik bekeek het InBox en OutBox en zette een groot deel van de 100 tools uit de Total BrainBox in. En waar aan het begin van de zomervakantie wanhoop en onmacht zegevierden, heb ik licht en lucht weten te creëren om ons heen.

Betrokken medewerkers

Een groot deel van de oplossing zit hem in betrokken medewerkers. Zij vormen de tweede schakel in de keten van succes. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen. Trouwens, gelijk een mooie gelegenheid om Els Doorakkers te introduceren als onze nieuwe Officemanager en coördinator opleidingen.

Mijmerend dacht ik verder. Nu onze samenleving langzaam weer op gang komt is het een goed idee om die betrokkenheid van je medewerkers extra te waarderen. Zeker na de coronaperiode waarin verbinding een stuk moeilijker verliep.

Adieu cirkeldenken; dé teambuilding activiteit waar iedereen beter van wordt

De start van een nieuw werkjaar is een mooie gelegenheid om betrokkenheid van je medewerkers te waarderen en te stimuleren. Wil je dat op een duurzame manier doen? Je medewerkers iets geven dat ze zowel privé als zakelijk kunnen gebruiken? En waar ook de organisatie als geheel van profiteert?

Kijk dan eens naar ons programma Creatief Denken. Met veel plezier ontwerpen we voor jullie een teambuilding activiteit waar je je leven lang voordeel van hebt.

Want cirkeldenken doorbreken levert gelukkig altijd verrassend veel winst, licht en lucht op.

Out of the box leestip: Een nieuwe aarde, Eckhart Tolle