Ieder jaar rond deze tijd zie je met eigen ogen wat persoonlijke groei doet. Je hoeft er alleen maar voor naar buiten. Daar zie je bomen nieuwe bladeren of prachtige bloesems vormen. In de weilanden staan lammetjes en kalfjes nog een beetje onwennig op hun pootjes. Vogels vliegen kilometers ver om hun kroost van groeiwormen te voorzien. Dat maakt de lente een uitstekende tijd om eens wat dieper stil te staan bij persoonlijke groei en persoonlijke ontwikkeling.

Is er verschil tussen persoonlijke groei en persoonlijke ontwikkeling?

Ja, een aantal onderzoekers vindt van wel. Er is zeker een nuancering aan te brengen waaruit blijkt dat persoonlijke groei net een stap verder gaat dan persoonlijke ontwikkeling. En je weet het, bij Use Your Talents zetten we graag dat stapje extra.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling omvat alle activiteiten die je uitvoert om delen van jezelf te verbeteren. Dat kan op allerlei gebieden, zowel zakelijk als persoonlijk. Het is gericht op het opdoen van specifieke kennis en vaardigheden. Denk aan:

Wat is dan persoonlijke groei?

Persoonlijke groei gaat over een permanente en fundamentele verandering die je als persoon doormaakt. Je merkt deze verandering in alle gebieden van je leven. Het gaat dus niet om vaardigheden of kennis toevoegen aan wie je bent. Nee, persoonlijke groei draait om een versteviging van je kern. Je leert juist dingen af, doorbreekt gedragspatronen en neemt afscheid van overtuigingen of belemmeringen die je niet verder brengen. Misschien wel omdat ze om te beginnen al niet écht bij jou hoorden.

Ofman helpt je met je persoonlijke ontwikkeling & persoonlijke groei

We hebben allemaal kernkwaliteiten. Onze sterke eigenschappen of zoals wij ze graag noemen; onze talenten. Het is de unieke combinatie van die talenten die ons maakt tot wat we zijn. Ofman maakte inzichtelijk dat aan al die talenten ook minder positieve eigenschappen hangen. Yin en yang of op zijn Ofmans: het kernkwadrantenmodel.

Loslaten als nieuwe houvast

De eerste stap in je persoonlijke groei is jezelf volledig te accepteren voor wie je bent. Al je sterke kanten en ook alle kanten waar je wat minder trots op bent. Dat geldt overigens niet alleen voor je eigenschappen, maar ook voor negatieve gedachten en gevoelens. En ja, ook moeilijke omstandigheden horen daarbij. Zwak die niet af. Sommige mensen dragen nou eenmaal een zware rugzak mee in het leven.

Pas als je al die moeilijke zaken ook durft te omarmen, pas dan ontstaat ruimte om ze los te laten. En juist in dat loslaten zit je persoonlijke groei. Het maakt je leven lichter en fijner. Bovendien ga je daarmee kijken in kansen in plaats van vastlopen in onmogelijkheden.

Positieve psychologie: loslaten en veerkracht

Zoals leiderschap het begin vormt van de keten van succes, zo zijn loslaten en veerkracht belangrijke schakels in het proces van persoonlijke groei.

Zelfkennis vormt je basis.

↳ Het volledig accepteren en waarderen van jezelf zoals je bent, geeft je zelfvertrouwen. Het maakt dat je in alle omstandigheden jezelf durft te zijn. Je maakt optimaal gebruik van je talenten en organiseert die zaken waar je minder goed in bent.

Persoonlijk leiderschap maakt dat je de regie neemt over jouw leven. Je weet precies wat je in het leven wilt bereiken. Je weet dus ook welke persoonlijke groei én persoonlijke ontwikkeling je nodig hebt, om die doelen te bereiken.

  • Loslaten zet je in om een verandering teweeg te brengen. Je neemt afscheid van wat je niet verder brengt. Om te kunnen loslaten moet je eerst leren omarmen.
  • Veerkracht helpt je om het niet op te geven bij tegenslag maar te blijven proberen tot je bent waar je wilt zijn. Leestip: tweeluik veerkracht vergroten van je team.

Zweverig? Zeker! Je stijgt tenslotte tot grote hoogte

Laatst maakte een gepensioneerd leidinggevende een opmerking die me raakte. Ik deel die dan ook graag in dit blog. Hij zei: “Al dat moderne gedoe over persoonlijke groei en persoonlijke ontwikkeling is mij iets te zweverig. Laat ze hun mouwen oprollen en gewoon hun werk doen”.

Ik kon niet anders dan een glimlach onderdrukken. Er is tenslotte niets zweverigs aan het werken aan persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Het levert keiharde resultaten op, zoals gemotiveerde, betrokken en gelukkige mensen. Die stevig in hun schoenen staan. Uniek zijn in de waarde die ze leveren. Die weten wat ze waard zijn. Die goed in hun vel zitten en vol zelfvertrouwen focussen op kansen.

Wat mij betreft precies de mensen die ik graag als vriend heb of mee samenwerk.

Samenvatting: Maak het Persoonlijk

Persoonlijk is een van onze kernwaarden. En dat gaat veel verder dan het persoonlijk karakter dat onze opleidingen en trajecten hebben. Het is niet voor niets dat de Persoonlijke Talent- en Drijfverenanalyse een vast onderdeel is van al onze opleidingen. Niet Hazes, maar jij bent de basis.

Deze overtuiging zorgt ervoor dat onze opleidingen niet alleen bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Het maakt ook dat zo’n opleiding bijdraagt aan persoonlijke groei. Want dat is waar Use Your Talents voor staat: jezelf ontwikkelen tot de beste en gelukkigste versie van jezelf.