Je kent vast de populaire uitspraak “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”. De onbevangenheid en het zelfvertrouwen straalt ervan af. Bam! Wat een winnaars-mentaliteit. Wat niet veel mensen weten is dat de quote ten onrechte aan Pipi Langkous wordt toegeschreven. En als leiderschapsexpert vind ik dat er wel meer mis is aan deze op het eerste gezicht fantastische quote. Een artikel over het levensbelang van vakmanschap.
De risico’s van: ik denk wel dat ik het kan…
Stel je voor; iemand die belangrijk voor je is moet geopereerd worden. Tijdens het preoperatieve gesprek vertelt de chirurg “Ik heb trouwens nog nooit eerder een operatie uitgevoerd. Maar ik denk dat ik het wel kan.”
Oeps… Dat zijn woorden die je zeker niet wilt horen. We vertrouwen erop dat chirurgen jarenlang zijn opgeleid om risico’s te minimaliseren. Het gaat tenslotte om je gezondheid.
De promoties van Matthijs
Matthijs was hartstikke goed in zijn vak. De journalist werd redacteur en redde een krant. Bij elke nieuwe uitdaging dacht Matthijs dat hij het wel kon. Tot bleek dat dat niet zo was. Wantrouwen, onredelijke reprimandes en woede-uitbarstingen leidden tot een onveilige werkcultuur. Met als gevolg gezondheidsklachten bij medewerkers zoals een burn-out en afname van hun zelfvertrouwen. En ook Matthijs kan de talenten die hij wel heeft, niet meer inzetten.
Moeten we er ook niet op gaan vertrouwen dat onze leiders goed zijn opgeleid om risico’s te minimaliseren? Het gaat tenslotte om je gezondheid.
Vakmanschap is geen leiderschap
In het bedrijfsleven leeft nog te veel de traditionele opvatting dat vakmanschap een indicator is voor leiderschap. Ook medewerkers zien leiderschap als een natuurlijke progressie en de manier om zichzelf professioneel te ontwikkelen. Zelfs al ligt hun kracht ergens anders.
Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Leiderschap is geen aangeboren talent, maar een vaardigheid die ontwikkeld moet worden. Dat weten we best, want:
- Niet elke briljante automonteur is een succesvol F1-coureur.
- Niet elke talentvolle danser is een creatieve choreograaf.
- En niet elke goede voetballer is een goede trainer.
Hier snappen we gelijk dat het om verschillende disciplines gaat. En dat is met leiderschap niet anders. Leidinggeven zonder training is als een chirurg zonder opleiding: onverantwoord.
Een snufje blauw als onderbouwing
- 60% tot 80% van de leidinggevenden heeft onvoldoende leiderschapskwaliteiten. Bron: Onderzoek Universiteit van Amsterdam.
- Slecht leiderschap is de belangrijkste oorzaak van medewerkersverloop. Dit kost bedrijven jaarlijks miljarden euro’s. Bron: onderzoek van Gallup.
- Leiderschapstrainingen kunnen productiviteit met 22% verhogen. Bron: studie The Journal of Applied Psychology.
Investeren in leiderschapstraining is niet alleen een morele keuze, het is ook een zakelijke noodzaak. Het loont in termen van werkplezier, teamresultaten en financiële prestaties.
Leiderschap is wél vakmanschap
Het wordt de hoogste tijd dat dit besef goed doordringt. Het is onverantwoord om mensen tot leider te promoveren zonder ze daarbij een goede ondergrond te geven. Zowel voor de leidinggevende zelf (denk aan het Peterprincipe) als voor het team en de organisatie.
Ook als je een promotie krijgt aangeboden voor een leidinggevende functie, denk dan goed na of je leiderschap écht ambieert. Er zijn genoeg andere manieren om je professionele waarde voor je organisatie te verhogen. Zoals specialisatie en verdieping, mentor of trainer.
Leiderschap is meer dan aangeboren talent
Spijkerzacht leidinggeven, dat leer je niet uit een boek. Leiderschap omvat verschillende essentiële elementen:
- Visie: Een duidelijke richting bepalen en communiceren.
- Empathie: Het begrijpen wat teamleden nodig hebben.
- Integriteit: Vertrouwen opbouwen door eerlijkheid en consistentie.
- Besluitvaardigheid: Weloverwogen keuzes maken, ook onder druk.
- Aanpassingsvermogen: Goed anticiperen op veranderingen en uitdagingen.
Deze vaardigheden vormen de basis voor effectief leiderschap en zorgen voor een gezonde, productieve werkomgeving.
Kies voor ontwikkeling: Use Your Talents
Onze leiderschapsprogramma’s zijn zorgvuldig ontworpen om je optimaal te ondersteunen in je leiderschapsreis. De hieronder getoonde opbouw volgt de natuurlijke progressie in je leiderschapsontwikkeling, waarbij elke training voortbouwt op de vorige. Omdat we begrijpen dat ieders leiderschapsreis uniek is, heb je ook de mogelijkheid de trainingen afzonderlijk te volgen.
Level 1: Ik als leider
Ontdek hoe je jouw persoonlijke talenten inzet voor een inspirerende leiderschapsstijl. Dit is de basis van effectief leiderschap. Meer informatie Effectief & Talentgericht Leiderschap.
Level 2: Ik en mijn team
Verdiep je in teamdynamiek en ontwikkel coachend leiderschap voor samenwerking en groei. Meer informatie Leren (Team) Coachen.
Level 3: Ik en de organisatie
Verken hoe systemen en processen jouw organisatie beïnvloeden en ontwikkel strategisch, duurzaam leiderschap. Meer informatie Systemisch Leiderschap.
Conclusie: Investeer in je vakmanschap als leider
Leiderschap is geen kwestie van proberen. Het is vakmanschap dat training en oefening vereist. Investeren in leiderschap is niet alleen een zakelijke noodzaak, het is een voorwaarde voor goed werkgeverschap. Gun jezelf, je team en je organisatie de vaardigheden om het beste uit jezelf en je omgeving te halen. De kosten om dit niet te doen, zijn simpelweg te hoog.
Je vakmanschap als leider versterken?
Fotocredits: AI gemaakt met Dalle bewerkt in Canva