De deadlines in je team stapelen zich op, er heerst chaos. Alle ogen zijn gericht op jou als het om de oplossing gaat. Je voelt je als een brandweerman die met een tuinslang een uitslaande bosbrand probeert te blussen. Maar wat als ik je vertel dat je geen held hoeft te zijn? Omdat die druk jou en je team juist belemmert?

Zoals het gezegde gaat: “Een leider die alles alleen doet, maakt zijn team onzichtbaar.” In dit artikel laat ik je zien waarom je je cape aan de kapstok mag hangen, hoe je daardoor zelf sterker wordt en bovendien je team laat groeien.

Het probleem met het heldenideaal

Praktijkcase: Marieke de redder in nood

Laat me je het verhaal vertellen van Marieke*, een leidinggevende in een middelgroot consultancybedrijf. Marieke was de MacGyver van haar organisatie: altijd een oplossing en altijd paraat. Als een klant een uitdaging had, sprong ze zonder aarzelen in de actiemodus. Ze werkte nachten door, loste alles op, en kreeg de bijnaam “onze redder in nood.” Een naam waarop Marieke stiekem best wel trots was.

Maar wat gebeurde er achter de schermen? Haar team leunde volledig op haar. Ze dachten: waarom zelf iets proberen als Marieke het toch beter doet? En toen gebeurde het onvermijdelijke. Marieke raakte overbelast en kreeg een burn-out. Toen ze onverwacht drie maanden afwezig was, viel het kaartenhuis in elkaar.

Het team was stuurloos, projecten liepen vertraging op en klanten klaagden over het gebrek aan consistentie. Het probleem? Marieke had zichzelf in de rol van onmisbare held geplaatst, waardoor niemand anders de kans kreeg om te groeien.

Zie je hoe het streven naar heldhaftigheid niet alleen jezelf schaadt, maar ook je team? Een team dat afhankelijk is van een enkele persoon staat stil, terwijl een team met gedeeld eigenaarschap floreert.

* Uit privacyoverwegingen is de naam van Marieke gefingeerd

Kwetsbaarheid als echte heldenkracht

Je denkt misschien: Kwetsbaarheid tonen? Dat klinkt alsof ik mijn gezag verlies. Maar niets is minder waar. Kwetsbaarheid is geen zwakte; het is de brug naar vertrouwen en samenwerking. Zoals Brené Brown zegt: “Kwetsbaarheid is de geboorteplaats van innovatie, creativiteit en verandering.”

Denk eens aan een moment waarop je een fout maakte en dat eerlijk deelde met je team. Wat gebeurde er? Waarschijnlijk voelde je team zich meer betrokken, omdat ze zagen dat je menselijk bent.

Kwetsbaarheid kent nog meer voordelen:

  • Betere samenwerking.
    Als je laat zien dat je het niet alleen kunt, geef je je team de kans om te schitteren.
  • Sterker vertrouwen.
    Jouw team voelt zich eerder gehoord en gewaardeerd als je eerlijk bent over onzekerheden.
  • Meer innovatie.
    Openstaan voor feedback en nieuwe perspectieven maakt je team creatiever en veerkrachtiger.

Authentiek leiderschap werkt

Authentiek leiderschap draait om jezelf zijn, met al je imperfecties. Het betekent niet dat je alles perfect hoeft te doen, maar dat je consistent handelt vanuit je waarden.

En zo versterk je authentiek leiderschap:

  • Deel jouw visie. Laat je team zien waarom je bepaalde beslissingen neemt. Een duidelijk verhaal inspireert zoveel meer dan honderd vage plannen.
  • Luister actief. Het is als dansen; je kunt niet alleen leiden, je moet ook meebewegen. Neem de tijd om echt te horen wat jouw teamleden zeggen.
  • Omarm fouten: Als je een fout maakt, geef dat gewoon toe en onderzoek wat jullie ervan kunnen leren. Zo creëer je een bedrijfscultuur waarin ontwikkelen belangrijker is dan perfectie.

Jouw team als held

Stop dus met die uitputtingsslag om alle problemen in je eentje op te lossen. Een goed team is als een orkest: elke muzikant heeft zijn eigen rol en jij bent de dirigent. Jouw rol is het versterken van jouw team.

Dat doe je door:

  • Je teamleden te faciliteren om hun unieke kwaliteiten te ontdekken en in te zetten. Hier lees je meer tips om talent tot bloei te brengen.
  • Je team de vrijheid en verantwoordelijkheid te geven om zelf beslissingen te nemen. Want een professioneel team heeft geen manager nodig, wel een richting.
  • Een veilige werkomgeving te scheppen, waarin mensen fouten durven te maken en ontwikkelen.

Zo word je een echte held in leiderschap

Leiderschap is geen solovlucht. Door het heldenideaal los te laten en te kiezen voor kwetsbaarheid, authenticiteit en samenwerking benut je je eigen talent en maak je bovendien je team sterk en daadkrachtig.

Want echt leiderschap is niet de ster van de show zijn, maar de sterren in je team laten schijnen. Wil je jezelf verder bekwamen in authentiek en waardegedreven leiderschap? Kijk dan eens naar onze krachtige leiderschapsprogramma’s.

En als je wilt, plan gelijk een gratis gesprek in om te ontdekken welke opleiding het best aansluit op je ontwikkelbehoefte.

Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *