Yes! Je harde werk van de afgelopen jaren is beloond. Jij bent de nieuwe leidinggevende van de afdeling. Logisch, want je excelleert in je vak. Toch zal het niet heel lang duren voordat je erachter komt dat leiderschap een vak apart is.

Leiderschap is vakmanschap. En er is geen praktisch stappenplan wat je kunt volgen om ook als leider te excelleren. Natuurlijk, er zijn boeken vol geschreven over leiderschap. Ik verslind ze en ik adviseer je die boeken ook zeker te blijven lezen.

Maar je belangrijkste actie om een effectief leider te worden (of te blijven) is toch vooral om leiderschap over jezelf te pakken.

Zodat je in je eigen gedrag keuzes weet te maken, afgestemd op de verschillende situaties waar je ongetwijfeld mee te maken krijgt. Dus ben je benieuwd waarom training leiderschap noodzakelijk is? Lees dan zeker verder.

Herkenbaar voor je?

Veel van wat je intuïtief doet, pakt goed uit. Je ziet door je oogharen welke kant je op wilt en tegelijkertijd lukt het maar niet om te veranderen wat beter kan. Dat frustreert en maakt je ook nieuwsgierig. Je wilt meer weten over hoe je jouw identiteit als leider kunt verstevigen. Hoe jij jouw invloed en gezag vergroot op het veranderende toneel van de interactie tussen leiders en volgers.

De keten van succes

Iedere leider, dus jij ook, is op zoek naar beter. Betere resultaten, want dat is waar jij jouw waarde aan ontleent. Dat succes komt helaas niet zomaar uit de lucht vallen. Dat is hard werken. Dat blijkt wel uit je -overvolle- agenda.

Die betere resultaten vinden hun oorsprong bij jou. Dat zit zo:

Krachtig leiderschap vormt de bron van succes omdat dit met name de betrokkenheid van medewerkers voedt.

⤷ Die betrokken medewerkers pakken eigenaarschap, denken in oplossingen, kijken in kansen en zorgen daarmee voor tevreden opdrachtgevers.

⤷ En al die tevreden opdrachtgevers veroorzaken betere resultaten. Het worden ambassadeurs en ze kunnen niet genoeg krijgen van de diensten of producten van jouw bedrijf.

Zie hoe succes ontkiemt bij krachtig leiderschap. Bij jou dus!

Wat maakt leiderschap nu krachtig?

Uit alle onderzoeken blijkt dat werknemers leiderschap toetsen aan authenticiteit. Dus als jij jouw identiteit als leider wilt verstevigen en jouw invloed en gezag wilt vergroten, is het van belang dat jij zelfinzicht, wilskracht en heldere waarden hebt. Want alleen dan kun je bewuste keuzes maken in je eigen gedrag in verschillende situaties.

Overigens is het sowieso van levensbelang dat je dicht bij jezelf blijft in alle omstandigheden. Want leiderschap vraagt veel van je. Je kunt je dus simpelweg niet veroorloven om energie te verspillen door in strijd met je normen en waarden te handelen. Dat is vragen om een burnout.

Waarom training leiderschap? Dan word je duurzaam spijkerzacht

Spijkerzacht leidinggeven op een manier die helemaal bij jou past, dat leer je niet uit een boek. Dat vraagt allereerst om zelfinzicht. Een heldere kijk om jouw mogelijkheden en kwaliteiten te verbinden, sturen en organiseren. En geloof me, dat zijn er vaak meer dan je nu denkt. Want ook jij hebt je blinde vlekken.

Ten tweede is het belangrijk ook je valkuilen, irritaties en mindere kwaliteiten te (h)erkennen. Want dan kun je die organiseren en ervoor zorgen dat anderen hier geen last van hebben. Je moet dus precies weten wat je nodig hebt om daar verantwoordelijkheid voor te kunnen nemen.

En als laatste zorgt een goed besef van jouw normen en waarden voor voldoende intrinsieke motivatie om de zware klus van krachtig leiderschap dag in dag uit te klaren. Ook in veranderende omstandigheden, want een ding is zeker, alles verandert altijd. Een training leiderschap brengt je de broodnodige inzichten in jezelf.

5 belangrijke redenen om leiderschap te trainen

Denk je weleens waarom training leiderschap? Wat ons betreft zijn er 5 belangrijke redenen om leiderschap te trainen.

  1. De keten van succes; leidinggevenden hebben de grootste invloed op de productiviteit, betrokkenheid en het werkplezier van een team.
  2. Zelfinzicht en zelfbewustzijn zijn voorwaarden voor krachtig leiderschap.
  3. Leiderschap is vakmanschap. En zoals in elk vak is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen.
  4. Je hebt iemand nodig op wie je -in alle omstandigheden en in constant veranderende situaties- kunt terugvallen. En dat ben jezelf.
  5. Je vervult een rol die veel van je vraagt. Je kunt je simpelweg niet veroorloven om energie te verliezen omdat je niet dicht bij jezelf blijft.

3 x per jaar: Opleiding Effectief en Talentgericht Leiderschap

Zo’n drie keer per jaar hosten we de populaire opleiding Effectief en Talentgericht Leiderschap. Een compacte 5-daagse opleiding, die precies dat brengt wat jij nodig hebt om die krachtige leider te zijn/blijven. Om er geen “wij van wc-eend” verhaal van te maken volgen hieronder nog wat korte quotes uit de ervaringen van eerdere deelnemers:

Gun jij jezelf (en jouw medewerkers) dit mooie traject?

Brochure Effectief en Talentgericht Leiderschap

Download hier onze brochure met uitgebreide informatie over de opleiding Effectief & Talentgericht Leiderschap.

Je bent ook altijd van harte welkom om even contact met me op te nemen. Kijk voor de actuele trainingsdata bij Effectief & Talentgericht Leiderschap.