Boeken, ik zou niet zonder kunnen. Het digitale tijdperk brengt ons een overvloed aan (on)zinnige informatie maar er gaat niets boven een echt boek als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en verdieping. Een boek leg je even weg, zodat je de informatie kunt laten bezinken. En sommige boeken zijn het herlezen waard: in een andere fase haal je er weer nieuwe inzichten uit die waardevol voor je zijn. Vandaag deel ik 5 van mijn favoriete boeken met je.

De kracht van het NU – Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest inspirerende spirituele leraren van de afgelopen jaren. Het boek leest zeker niet makkelijk en zet je aan het denken. Je doet er dan ook lekker lang mee want één hoofdstuk per dag, levert je steeds nieuwe inzichten.

Leven in het nu, het klinkt zó simpel maar we zijn meestal bezig met straks, morgen, gisteren. Met verleden en toekomst. Ervaar je veel onrust en is het druk in je hoofd? Sta dan eens stil of je wel in het hier en nu bent. Of ben je jouw kind aan het voorlezen terwijl je ondertussen met je gedachten heel ergens anders bent? Het draait om de dingen die je doet, met volle aandacht te doen. Want gisteren is voorbij en morgen moet nog komen.

Spreekt Eckhart Tolle je aan? Hij heeft nog meer boeken geschreven zoals: De nieuwe aarde en De stilte spreekt.

“Het leven is nu. Er is nooit een tijd geweest waarin je leven niet nu was, en die komt ook niet.” ~ Eckhart Tolle

Minder moeten, meer Flow – Jan Bommerez

Jan Bommerez staat bekend om zijn Loslaatworkshops waarin hij deelnemers leert dat wanneer je jezelf helemaal overgeeft aan wat je doet, en constant loslaat, je kunt stromen met de levensstroom: FLOW.

Ook het boek Minder moeten, meer Flow, gaat over leven vanuit je hart in plaats van je hoofd. Door vanuit je hart te leven en minder te moeten, kun je in een flow terechtkomen. Een deel van het boek gaat over wat vergeving voor je kan betekenen om lichter te leven.

Minder oordelen, je weerstand opgeven en je hart openstellen. Klinkt dit je allemaal wat te vaag? Dan is het goed om te weten dat zijn boek is doorspekt met onderzoeken en bewijsvoering. Daarmee is ook je hoofd weer gerustgesteld ;-)

“Creativiteit komt vanuit ons essentiële zelf, niet vanuit ons denken.” ~ Jan Bommerez

 

Aanspreken, gewoon doen! – Gytha Heins

Iedere manager zou het boek Aanspreken, gewoon doen moeten lezen. Ik vind het ‘gewoon doen’ hier enigszins misplaatst, want als het een kwestie van ‘gewoon doen’ was, zou er niet een heel boek over zijn geschreven ;-) En ook bij onze Teamcoaching blijkt keer op keer dat iemand aanspreken geen kwestie van gewoon doen is.

Gytha Heins behandelt in dit boek heel overzichtelijk hoe je de communicatie kunt verbeteren door feedback te geven en aan te spreken. Je leert emoties die in een boodschap verpakt zitten te herkennen maar ook jouw emoties te herkennen die een boodschap (onbedoeld) bij je oproepen.

Doordat het boek in elk hoofdstuk een stap behandelt en is voorzien van samenvattingen en oefeningen, kun je het als een studieboek gebruiken.

Hoewel ik zelf overtuigd ben van de waarde van ‘aanspreken’, weet ik ook heel goed hoe lastig dit soms kan zijn. Eigen twijfel of angst weerhouden je vaak van feedback of een reactie. Mijn tip? Zeg erbij dat je het lastig vindt en je zal zien dat je feedback in openheid wordt ontvangen.

“Als we elkaar vaker aanspreken, kunnen we 28 % productiever zijn, 12,5 % meer omzet realiseren, 16 % meer kosten besparen en het verloop en verzuim met respectievelijk 15 en 11 % terugdringen.” ~ Gytha Heins

Semco Stijl, Ricardo Semler

De auteur van dit boek is de president-directeur van Semco. Semco is een Braziliaans bedrijf dat vrijwel alle conventionele regels over boord heeft gegooid. Geen vaste werktijden, personeel bepaalt zelf zijn salaris en het bedrijf maakt honderden miljoenen winst. Het management heet ‘interne coördinatoren’ en de hele bedrijfscultuur is gebaseerd op vertrouwen.

Ik zie dit boek vooral als inspiratiebron om met open blik te kijken naar je eigen organisatie, zonder Semco Stijl te willen kopiëren. Lees dit boek als een avontuur: de ontdekkingstocht van een bedrijf op zoek naar de mogelijkheden voor een mensgerichte organisatie waarbij betrokkenheid en vertrouwen de sleutelwoorden zijn. Inmiddels bestaat ook het (Nederlandse!) Semco Style Institute, voor wie een Semco Style werkplek wil realiseren.

“Als je een eind maakt aan vastgeroest denken en een hiërarchische structuur, worden de dingen meestal rommelig, en zo zien onze fabrieken er dan ook uit.” ~ Ricardo Semler

De logica van geluk – Mo Gawdat

We streven allemaal een gelukkig leven na en als je op social media kijkt, lijkt het de meeste mensen aardig te lukken. Lachende gezichten, succesvolle momenten, belevenissen en ervaringen, mooie kleding en een fit lichaam…

Tussen al dat geluksgeweld, vragen veel mensen zich stilletjes af waarom ze – ondanks alles wat ze hebben – niet gelukkig kunnen zijn.

Mo Gawdat was Google manager: succesvol, gezond, rijk, vader en echtgenoot. Toch voelde hij zich niet gelukkig. Zeventien dagen na de dood van zijn zoon Ali, begon Mo met zijn zoektocht naar de sleutel van geluk en het schrijven van zijn boek. Hij besloot het fenomeen geluk wetenschappelijk te benaderen om zo inzicht te krijgen in de elementen die nodig zijn om je gelukkig te voelen. Op grond daarvan bouwde hij een geluksmodel dat drie factoren onderscheidt: persoonlijke percepties en gedachten, blinde vlekken zoals aannames en voorspellingen en tenslotte ultieme waarheden over onder meer het hier en nu, over liefde en over de dood.

Op de achtergrond blijf je je bewust van het immense verlies dat deze man heeft geleden en hoe hij dan toch een manier vindt om positief door het leven te gaan.

“Veel mensen realiseren zich niet hoe bang ze zijn, hoe diep de angst zit en hoe dominant die is. Geen enkel probleem kan worden opgelost voordat het is benoemd, dus het eerste wat je moet doen is toegeven dat je angsten kent.” ~Mo Gawdat

 

Natuurlijk kan ik nog veel meer boeken noemen die me op de een of andere manier hebben geraakt. Die bewaar ik voor een volgende keer. Wil je zeker weten dat je dat blog ook leest? Schrijf je dan in op Impact, de gratis maandelijkse inspiratiemail van UseYourTalents.

En natuurlijk ben ik nu benieuwd naar jouw must-read tip.