Moeiteloos leven?

Onlangs nam ik deel aan een seminar van de Vlaamse Jan Bommerez, die onze mooie locatie Allekante in Breda bezocht. Het thema was ‘moeiteloos leren leven’. Ik was nieuwsgierig. Want maakt ‘moeite’ niet een essentieel onderdeel uit van groei? Het is maar hoe je het bekijkt. Het boek van Napoleon Hill, ‘The Law of Succes’ inspireerde Bommerez om een workshop te geven over moeiteloosheid.

16 Principes van Succes

Napoleon Hill schreef zijn boek ‘The Law of Success’ in 1928 waar hij de 16 principes van succes uitlegt en inspireerde daarmee veel mensen. Het product van 250 persoonlijke ontmoetingen met unieke uitvinders, politici, kunstenaars, wetenschappers en zakenlui + 16.000 vragenlijsten voor ‘gewone mensen’… Napoleon Hill definieert duurzaam succes als: ‘Het leven kunnen leven wat je graag wilt leven zonder dat het ten koste gaat van iemand anders.’ In 1937 vlak na de grote depressie schreef hij ‘Think and Grow Rich’, een korte versie van ‘The Law of Success’, dat nog steeds in de top 10 van de meest verkochte boeken ter wereld staat!

Wat is rijkdom?

Overigens goed om te weten dat Napoleon Hill aan het einde van zijn leven het volgende inzicht deelde: “Een aantal van de mensen die ik wegens hun materiële succes bestudeerd had voor ‘Think and Grow Rich’ ontspoorden later vrij ernstig: ze raakten aan de drank, aan de drugs , in psychiatrische klinieken en zelfs in de gevangenis... Ik ben  daarom tot de conclusie gekomen dat je pas echt succesvol bent als je ook innerlijk rijk bent. De echt rijke mensen die ik heb gekend behaalden uitzonderlijke doelstellingen maar ze kenden ook innerlijke vrede”. Dus wat is nu eigenlijk rijkdom?

Aan de hartslag monitor

Wat mij van het seminar is bijgebleven is dat volledig kunnen ontspannen en het vrij laten stromen van jouw energie tot een hogere bewustwording leidt en daarmee tot gezondheid en nieuwe inzichten. Ik mocht als proefpersoon deelnemen aan een test waarbij mijn hartslag en hartveldcoherentie op groot scherm zichtbaar was terwijl ik aan een  monitor was aangesloten. Spannend en interessant.
Ik bleek in staat om, voor het oog van alle andere deelnemers, in een ‘staat van ontspanning’ te komen wat op het scherm te volgen was. Tijdens de oefening kon ik 85% van de tijd in optimale ontspanning blijven, door met aandacht, verbeelding en bewuste ademhaling  mijn hartenergie coherent te maken. Goed nieuws, ik zat dus daadwerkelijk in de “Flow”!

Nieuwe inzichten – bestaande realiteit

Ik reed met een vrij en rijk gevoel naar huis en voelde me bijzonder energiek. Vol met nieuwe inzichten en goede voornemens. Eenmaal thuis, waar drie jonge kinderen mij begroetten, begon direct een drukke avondspits en daalde ik weer af in mijn realiteit… Poepbroek verschonen, ruziënde kinderen en de bijbehorende hectiek die na een dagje seminar weer heel ver weg leken. Ik herinnerde me mijn nieuw verkregen inzicht: “ hoor de herrie, accepteer de drukte en laat alle weerstand los”.

 

1 Comment

  1. sonja janssen 12 augustus 2014 at 12:20 pm

    Hoi Annita,

    Heel interessant! Soms is het zelfs zo dat we te veel moeite doen en juist moeten leren minderen…hierin. Want inderdaad.. door ontspanning en een andere focus krijg je nieuwe inzichten en die kun je mooi toepassen. Soms kan dat niet snel genoeg, denk je gelijk. Maar je komt er niet onderuit om met beide voeten lekker op de grond te blijven staan. De dagelijkse bezigheden brengen je namelijk keihard weer back to basic. In blijven plannen dus dit soort momenten, is mijn motto.
    Groeten, Sonja