Soms is iets zo klein als één tienduizendste van een millimeter groot genoeg om de wereld tot stilstand te brengen. Wat gisteren nog top prioriteit had, wordt vandaag ondergesneeuwd door COVID-19, het Corona virus. Mensen zijn vertwijfeld en weten niet goed wat ze moeten doen. Alle blikken zijn gericht op de leiders. De wereldleiders en de leiders van organisaties en instellingen.

Leiderschap is geen trucje

Een vraag die momenteel leeft is: waarom doen niet alle landen hetzelfde? Voor mij is het antwoord hierop simpel. Leiderschap is geen vaste formule en heeft alles te maken met de persoonlijke waarden van de leiders. In de maatregelen van ons kabinet, zie je naast de gezondheidsafwegingen ook economische afwegingen en een lange termijn visie.

Dat bepalen van een richting vanuit een bepaalde visie is overigens de belangrijkste rol van leiders in crisistijd. Blijf daarbij zo dicht mogelijk bij de missie van je organisatie. Daarnaast is het verschaffen van perspectief een tweede belangrijke taak. Tegenwoordig is het tenslotte niet meer de vraag of een organisatie met een crisis te maken krijgt maar wanneer. En dat wanneer is nu. Deze pandemie raakt iedereen wereldwijd. Dus hoe bestuur je in crisistijden? 

Leiderschap in tijden van crisis: 5 tips

Beschrijf scenario’s

Onze veiligheidsregio’s beschikken over allerhande scenario’s die in rustige tijden zijn uitgetest. Daarop kun je in een tijd van crisis terugvallen. Veel kleinere bedrijven staan niet stil bij hun kwetsbaarheid. Beschik je over een oorlogskas? Hoe kwetsbaar ben je bij; het uitvallen van apparatuur, het wegvallen van wifi, het ziek worden van je team?

Investeer de extra tijd die nu vrijkomt bijvoorbeeld in het bedenken van noodscenario’s. Maak hierbij vooral gebruik van dwarsdenkers en mensen met een onuitputtelijke fantasie om rampscenario’s te verzinnen. Besteed ook zeker tijd aan het bedenken van alternatieve vormen van je dienstverlening of product. Dát biedt perspectief.

Be quick but don’t hurry

Handel niet te gehaast. Zet opdrachten uit zodat je snel betrouwbare informatie krijgt over de problematiek. Reageer daarna daadkrachtig met maatregelen om de crisis het hoofd te bieden.

Communiceer!

Blijf niet achter de schermen in een kleine groep werken aan een oplossing. Communicatie is nu belangrijk. Als je dat niet doet, geef je ruimte aan wantrouwen. Ook geef je mensen zo de gelegenheid eigen scenario’s te bedenken. En die zijn vaak veel rampzaliger dan de realiteit omdat het een optelsom wordt van diverse doemscenario’s.

Neem de regie en wees flexibel

Breng de omvang van het probleem duidelijk in kaart. Zorg voor de inzet van mensen, middelen en maatregelen die bijdragen aan een oplossing. Een crisis is onvoorspelbaar. Je hebt er geen controle over. En ja, achteraf praten is gemakkelijk. Die luxe heb jij als leider helaas niet.

Blijf dus nieuwe informatie tot je nemen, overleg met experts en blijf continue zorgen voor een heldere communicatie met al je stakeholders. De kans dat je op je eerst gekozen strategie moet terugkomen is groot op het moment dat je nieuwe gegevens tot je beschikking hebt.

Zorg extra goed voor jezelf

Alle ogen zijn op jou gericht en toch moet jij jouw kalmte weten te bewaren. Terwijl je zelf ook maar een mens bent met eigen zorgen en angsten. In crisistijden is het dus extra belangrijk dat je extra goed voor jezelf zorgt. Breng balans aan met voldoende ontspanning en genoeg rust of praat met een executive coach.

Kijken in kansen: Online (Team) Coaching UseYourTalents®

Je weet dat ik zowel professioneel als persoonlijk graag in kansen kijk. Simpelweg omdat dit meer oplevert dan je blind te staren op wat níet gaat. Het beste wat je -ook in een crisis situatie- kunt doen, is dicht bij je eigen normen, waarden en missie blijven.

Zo biedt UseYourTalents® vanaf heden online (Team) Coaching aan, zowel individueel als voor groepen. Een uitstekend werkbaar alternatief in deze tijd waarbij face tot face contact wordt afgeraden. We hebben hiervoor de juiste platforms en diverse online tools. Dit maakt het zelfs mogelijk om met teams live te brainstormen. Wil je hiervan gebruik maken, neem dan even contact op.

Als de wereld gedwongen bijna stilstaat…

Iedereen wordt in meer of mindere mate getroffen door COVID-19. Economische en persoonlijke drama’s spelen zich af bij velen. Het is een tijd dat creatief denken oplossingen biedt. Het is misschien ook een tijd om dankbaar te zijn voor zoveel dingen die we als vanzelfsprekend zagen. En het is de tijd dat we als wereldbevolking een team zijn met als collectief doel deze crisis te verslaan. Ja, nu is dé tijd om je talenten in te zetten.

Ik wens iedereen heel veel sterkte in deze crisistijd.

Liefs, Annita

Rijksoverheid: Pakket van maatregelen voor banen en economie