Even sparren, een benen op tafel sessie, samen brainstormen… ik heb het allemaal mogen ervaren in mijn loopbaan. Deze sessies waren niet altijd even effectief en eindigden soms zonder enig vernieuwend resultaat of juist met de uitkomst van diegene die het hardste riep. Wees eens eerlijk, wanneer was jouw laatste inspirerende vergadering of effectieve brainstorm?

Huidige Trend: Out of the Box Denken

Binnen organisaties is Out of the Box Denken op dit moment hot tijdens vergaderingen. Ik kom deze term ook vaak tegen in de media. Eigenlijk bedoelen we dat we Outside the Box willen denken. Buiten de doos, buiten de vastgestelde lijnen, buiten de geijkte kaders.
Maar hoe effectief wordt deze techniek toegepast door de huidige managers en kunnen we echt buiten ‘onze Box’ denken? Het blijft lastig om niet naar voor de handliggende oplossingen te grijpen bij bestaande problemen.

Out of the Box Denken bestaat niet

Onlangs heb ik een inspirerend gesprek gehad met Mark Nierop, eigenaar van de Innovatieman en lid van ons Inspiratie Team. We bespraken verschillende inspirerende vergader- en brainstormtechnieken. Hij was van mening dat Out of the Box Denken niet kan. Je kunt niet buiten jouw kaders denken. Je hebt het referentiekader dat je hebt en je kunt niet bedenken wat je niet kunt bedenken… Interessant uitgangspunt!Inbox denken

De juiste Tools en je Box vergroten!

Als dat het uitgangspunt is, dan bestaat er wel de mogelijkheid om de kaders van jouw ‘box’ te gaan verruimen. Hierdoor ben je in staat om door een andere bril naar uitdagingen te kijken en vernieuwende en verrassende oplossingen te creëren. Maar hoe vergroot je  jouw box?

Zijn wij in staat om ons cirkeldenken te doorbreken?

Aan de Academie voor Innovatief Trainen leerde ik verschillende Creatieve Denktechnieken toe te passen (Outbox én Inbox technieken) om zo brainstormsessies en vergaderingen succesvol te laten verlopen. Zonder gebruik van deze technieken ben je sneller geneigd om toch een oplossing uit de eigen rugzak te pakken voor een bestaand probleem. Je blijft dan in een cirkel denken zonder vernieuwend te zijn met als risico dat het probleem niet structureel wordt opgelost en over een tijdje weer de kop opsteekt.

Bewezen effectief!

Mijn ervaring als Innovatie- en Executive Coach is dat professioneel Creatief- of Out of the Box Denken absoluut zijn vruchten afwerpt en deze technieken zelfs de meest analytische denker helpt aan creatieve ideeën en inspiratie voor innovatieve oplossingen.

Als het lukt om het cirkeldenken bij vergaderingen of brainstormsessies te doorbreken ontstaat er de mogelijkheid om via verrassende wegen tot briljante oplossingen te komen. Blijf Kijken in Kansen!