Een leider is zo goed als zijn team. Het is niet voor niets dat bij een belangrijke transfer een CEO zijn kernteam meeneemt. Ook UseYourTalents werkt met een Inspiratie Team. Ons team bestaat onder andere uit 9 Innovatie Trainers en Management & Team Coaches die ook ruimschoots hun sporen in het bedrijfsleven verdiend hebben.

Naast dit kernteam werken wij regelmatig samen met andere talentvolle specialisten die op projectbasis UseYourTalents versterken. Vandaag geven we graag een podium aan professional Mark Nierop, senior trainer binnen ons kernteam.

Annita over Mark

Mark is mijn creatieve sparringpartner bij organisatieontwikkeling. Daarnaast bedenken we samen nieuwe tools en concepten voor teams en organisaties, we houden elkaar scherp en willen buiten de gebaande paden blijven denken. Het blijven kijken in kansen is ons op het lijf geschreven, we hebben elkaar dan ook ontmoet op een vervolgstudie en zijn samen afgestudeerd als Creatief Denken facilitator en Innovatief Trainer. Mark begeleidt daarom ook namens Use Your Talents teams bij teamontwikkeling en Creatief Denken.

Mark over Mark

Ik ben 43 jaar oud, woon in Bilthoven samen met mijn vriendin Susan en onze kinderen Myra (11) en Eldin (9). Vanuit een bedrijfskundige / Human Resources kant heb ik me de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld op het gebied van proces- en productinnovatie. Zowel als manager als software developer. Naast dat ik met Annita al een paar jaar samenwerk in Team Use Your Talents, ben ik sinds kort fulltime ondernemer en werk alleen of met partners aan een aantal startups.

Hoe leerde je Annita kennen?

Annita was mijn afstudeerpartner op de Academie voor Innovatie Trainen. De combinatie van creativiteit en resultaatgerichtheid bond ons allebei enorm op die opleiding. Het mooie is dat we op dit moment samen een prachtige tool aan het ontwikkelen zijn waar veel organisaties baat bij gaan hebben. We will keep you posted!

Wat vind je zo boeiend aan jouw werk?

Dat zijn een heleboel dingen. Allereerst de creativiteit die je kwijt kan in het bedenken van iets zonder kaders. De sprong nemen en een idee daadwerkelijk ook vorm te geven maakt het nog mooier. Het zaadje dat je zelf plant kan je zo groot laten groeien als je wilt. Het mooiste is als dat samen met een team kan. Als dat lekker loopt – en daar zorg ik wel voor – dan kun je er zoveel energie insteken als je wilt, want je krijgt er altijd nog meer voor terug.

Als je een ding op de wereld kon veranderen, dan…

Dan maakte ik een einde aan Fake News. Ik erger me daar echt zo erg aan. Het welwillend verspreiden van leugens is naar mijn idee de grootste oorzaak van veel ellende.

Welk boek inspireerde jou?

Ik ben vroeger heel erg geïnspireerd door de boeken van Eliyahu Goldratt. Met name The Goal, maar ook de vervolgboeken gaven mij inspiratie om zaken anders te benaderen dan anderen het doen.

Dus eigenlijk ben ik geïnteresseerd in allerlei informatie die het tegendeel bewijst van wat de meeste mensen denken. Een mooi voorbeeld is deze video over motivatie [kijktijd 10:47]:

Met welke talenten ben jij gezegend?

Een heleboel (zei hij bescheiden ;-)). Voor mij zijn mijn belangrijkste talenten:

  • dat ik onbevooroordeeld kan luisteren naar mensen en ideeën;
  • het altijd kunnen zien van de volgende te nemen stap;
  • niet bang te zijn om die stap te nemen of te leren hoe je die stap neemt.

Wat vind jij de grootste valkuil bij leiderschap?

Steeds hetzelfde instrument inzetten. Dus altijd inspireren, altijd dirigeren, of altijd coachen. Alle stijlen zijn belangrijk, maar van iemand die alleen inspireert, krijg je al snel het gevoel van “praatjes vullen geen gaatjes”. Tegen een continue dirigent zeg je “doe het lekker zelf!”. En soms wil je van een leider gewoon een duidelijk antwoord en niet de coachvraag “Hoe zou je het zelf doen?”.

Varieer dus met stijlen en instrumenten om in te zetten. Dat geldt voor leiderschap en ook voor persoonlijk leiderschap. Soms opkomen voor jezelf, soms gewoon met je poten de modder in en uitvoeren die taak. Weten wanneer je wat inzet maakt je een goede leider.

Welke beslissing was life changing voor je en waarom?

Ik ben 15 jaar geleden vier dagen gaan werken in plaats van vijf. Eerst om een opleiding te volgen, maar toen deze af was heb ik die werkuren aangehouden. Buiten dat het lange tijd heel relaxed was om meer vrije tijd te hebben (iedere week een lang weekend), heb ik mezelf op die vrije dag ook enorm kunnen ontwikkelen in iets dat ik op dat moment interessant vond.

Mark@UseYourTalents

Mark faciliteert groepen met Creatieve Denksessies en begeleid Teams en start-ups met Team -en organisatieontwikkeling.

Geïnteresseerd in leiderschap, team- en talentontwikkeling?

Abonneer je dan op onze kosteloze maandelijkse inspiratiemail: Imp@ct.

PS Heb je het interview met Majka Roerink al gelezen?