Ik geef het toe, bij UseYourTalents hebben we niets te klagen. Ondanks corona blijven we lekker aan het werk voor onze dappere opdrachtgevers. Begrijp me niet verkeerd, ook wij dealen met opdrachten die zijn uitgesteld. Begrijpelijk dat uitstel, hoor ik je bijna denken. Het zijn tenslotte onzekere tijden. Toch denk ik dat dit uitstel niet per definitie de beste oplossing is. En ik leg je graag uit waarom.

Een Team: de crème van jouw taart

Eerst de basis: wat is het nut van het samenwerken in teams? Een smakelijke metafoor. Als je jouw aanbod ziet als een taart (met kers natuurlijk), dan zijn je teams de crème die tussen de cake lagen van jouw taart in zit. Zij zorgen ervoor dat alles een appetijtelijk en samenhangend geheel is.

Anders gezegd: het zijn jouw teams die de zorgvuldig geformuleerde organisatiedoelen omzetten in concrete resultaten.

Eén plus één is vijf

Die crème, die ontstaat niet zomaar. Je begint met een groep van individuen, de ingrediënten. Daar moet je dus wel iets mee doen en dat is teamontwikkeling. Wat mij betreft staat deze ontwikkeling voor: met, van en over elkaar leren. Teamleden nemen eigenaarschap voor het proces en het resultaat. En dankzij een gedifferentieerde samenstelling van complementaire talenten komen ze tot de best denkbare oplossingen.

Teamontwikkeling is een voortdurend groeiproces. Waarbij het samenspel van de leden zorgt dat de som aanmerkelijk groter is dan de delen.

Lionel Messi (yep de voetbalgod van Barcelona)

Vergelijk het eens met voetbal. Als Messi morgen besluit naar Feyenoord te komen, presteert hij in De Kuip nog niet zo goed als in Camp Nou. Ondanks dat hij al zijn talenten zoals zijn magische linkerbeen meeneemt. De reden is simpel.

Zijn teamgenoten moeten nog ontdekken hoe dat talent het beste floreert. Precies de reden waarom teams wekelijks gezamenlijk aan hun ontwikkeling werken. Omdat hun collectieve prestaties en waarde daarmee enorm toenemen.

Niet Karma maar Corona blijkt een bitch

Het afgelopen halfjaar is er nogal wat gebeurd. Natuurlijk is er niets belangrijker dan gezondheid, dat staat buiten kijf.

Nu wil ik inzoomen op hoezeer de mens behoefte heeft aan contact. Contact is noodzakelijk om met elkaar in verbinding te blijven. Dichtbij met je vrienden en familie maar ook met je collega’s. Zoals dat gaat zijn we inventief in het vinden van een workaround. We organiseren onze ontmoetingen zoveel mogelijk online. Daarmee lijken we een bundeling van solisten te zijn geworden, letterlijk en figuurlijk op afstand.

Omdat het einde nog niet in zicht is én omdat er veel onzekerheid heerst over de toekomst treedt er ook een soort verlamming op.

Heeft u nog een ogenblikje?

We hebben onszelf massaal in een wachtmodus geplaatst. Zitten als het ware in de kelder te wachten tot de storm geluwd is. We stoppen met investeren, want tja de financiële druk loopt op. Zeker als het nog lang duurt. En omdat we nog steeds niet in de toekomst kunnen kijken, lijkt dit een veilige oplossing. Lijkt, want die verlamming kost je ook veel.

Laat passie niet in passief veranderen

Als jouw medewerkers elkaar niet zien, verdwijnt de passie. Dat is gewoon een feit. Het sparren, kibbelen, samen lachen, samen voor iets gaan en de persoonlijke interactie zorgen voor synergie. Voor een flow, waaruit resultaten voortkomen. Het houdt de blik en de focus gericht op de toekomst. Het verandert “ja maar” in “ja en” en is een bron van energie.

Er kan zoveel meer dan je misschien denkt op 1,5 meter

Onze trainingslocatie Allekante biedt ontelbare mogelijkheden om met inachtneming van de 1,5 meter norm samen te zijn. Bij gunstige weersomstandigheden trainen we zoveel mogelijk buiten. Waarbij we dus ook nog profiteren van de louterende werking van de natuur die creatieve sappen laat stromen.

Ook de binnenruimten zijn groot genoeg om in een groep de 1,5 meter te waarborgen. Zo zijn er ook in jouw omgeving locaties om je team samen te laten komen. Met een beetje creatief denken kom je een heel eind om met inachtname van de veiligheidsvoorschriften toch ontmoetingen te faciliteren. Een recente teamontwikkelingsopdracht bracht ons bijvoorbeeld naar de kust.

Wakker worden!

Dus zonder op jouw stoel te gaan zitten, denk ik dat het slim is om juist nu jouw teams de hoofdrol te geven. Want wat denk je dat er gebeurt met een talent als Messi als je hem vraagt om zo’n 180 dagen niets aan zijn ontwikkeling te doen? Niet te trainen. Gewoon maar wachten. En niet alleen Messi maar het hele team wacht. Hoe snel lever je dan aan kwaliteit in?

Stel nu dat jij het aandurft om ondanks alle onzekerheden die er zijn wél door te werken aan de ontwikkeling van je team? Keihard trainen en dagelijks met, van en over elkaar leren. Komt jouw team dan niet met betere oplossingen? Andere manieren om jouw (financiële) doelen toch te realiseren in 2020.

En als jij nu in een periode dat veel concurrentie stilstaat wél in beweging blijft? Wat doet dat dan voor jouw voorsprong? Waar sta jij dan als de rest in beweging komt? Ik durf te stellen dat je voorop loopt.

Investeren in teamontwikkeling loont nu meer dan ooit

Het is altijd goed om te investeren in de ontwikkeling van jouw team. Het is aantoonbaar dat teamkracht zorgt voor betere bedrijfsresultaten. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat goed op elkaar ingespeelde, gemotiveerde en betrokken medewerkers betere resultaten behalen dan ongemotiveerde en onverschillige solisten.

In een wereld waar veel concurrenten stilstaan zijn het de organisaties die wél in beweging blijven die een enorme voorsprong opbouwen. Loop jij graag voorop? Wij ook! Sturen voor de bocht noemen we dat hier.

Zullen we samen eens bekijken wat er nu is, hoe we dit optimaal benutten én doorontwikkelen?

*100% corona-proof. Diverse mogelijkheden waaronder een blend van on- en offline.

Trainingslocatie Allekante Breda