STAP - BUDGET

STAP-Budget

Ben je werkende of werkzoekende? Dan kun je het STAP-Budget van maximaal € 1.000,- aanvragen. Met deze subsidie wil de overheid mensen helpen om zich (verder) te ontwikkelen tijdens hun loopbaan om zo een sterkere positie in te nemen op de arbeidsmarkt. Door gebruik te maken van het STAP-Budget (staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie) kun je een training of opleiding volgen om zo een wezenlijke stap te maken in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Wegens grote belangstelling was het STAP-Budget de vorige rondes erg snel op. Op maandag 3 juli 2023 vanaf 10.00 uur is je laatste kans. Schrijf je nu alvast in voor één van bovenstaande trainingen en ontvang jouw STAP-aanmeldbewijs

Goed om te weten; alle trainingen van Use Your Talents komen in aanmerking voor het STAP-Budget.

Om in aanmerking te komen voor het STAP-Budget moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent volksverzekerd gedurende zes maanden in de afgelopen twee jaar.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering).
 • Je training of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

Op = op!

Deze subsidie vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Lees hier meer informatie. Wees er op tijd bij! Mocht het subsidiebudget van de overheid op zijn dan is aanvragen namelijk niet meer mogelijk. De laatste kans om STAP subsidie aan te vragen is 3 juli. Daarna is het niet meer mogelijk om van deze subsidie gebruik te maken. 

Hoeveel subsidie krijg ik?

Voorbeeld doorlooptijd

Op 1 oktober 2023 schrijf je je in voor een Use Your Talents training via de Use Your Talents website met een startdatum ná 29 november 2023 en vóór 31 maart 2024 (je training dient namelijk minimaal 4 weken na de start van de aanvraagtermijn en niet later dan 3 maanden ná je aanvraag te starten). Je ontvangt van ons binnen max. 2 werkdagen het STAP-Aanmeldbewijs. Op 1 november 2023 dien je (vanaf 10.00 uur) je subsidieaanvraag in via het STAP-Portaal van het UWV. Je uploadt bij deze aanvraag het ontvangen STAP-Aanmeldbewijs. Je maakt de meeste kans als je zowel digitaal als telefonisch vanaf 10:00 uur probeert je aanvraag in te dienen (houdt er rekening mee dat je voor langere tijd in de wacht zult staan). Uiterlijk 29 november 2023 krijg je van het UWV een toekenning of afwijzing. Stuur deze reactie door naar support@useyourtalents.nl. Bij toekenning is je deelname definitief en ontvang je verdere praktische informatie. Bij afwijzing kun je je deelname, indien door jou gewenst, kosteloos schriftelijk annuleren door een mail te sturen naar support@useyourtalents.nl.

Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag is maximaal € 1.000,- inclusief BTW. De arrangementskosten worden niet vergoed binnen de subsidie. De koffie/thee, tapa’s en lunch moeten wij daarom apart specificeren voor € 17,50 per dag.  Wil je weten hoe dit voor jou uitpakt? Hieronder hebben we enkele rekenvoorbeelden uitgewerkt.

Rekenvoorbeeld 1 (1-daagse training) 

Rekenvoorbeeld 2 (2-daagse training)

Rekenvoorbeeld 3 (5-daagse training)

Ben je benieuwd welke training bij je past? Plan een adviesgesprek met ons in!

Het aanvragen van het STAP-Budget kan via het STAP-Portaal van het UWV. Hoe het aanvraagproces werkt, wordt hieronder uitgelegd.

 1. Heb je het trainingsaanbod van Use Your Talents bekeken en de training gevonden die aansluit op jouw leerdoelen? Schrijf je dan in via het aanmeldformulier en vink aan ‘Inschrijven met STAP’. Hiermee ben je verzekerd van een deelnameplaats.
  Let op: voor het aanvragen van het STAP-Budget dien je je voorafgaand aan te melden voor een training. 
 2. Binnen max. 2 werkdagen ontvang je van ons een STAP-Aanmeldbewijs welke je nodig hebt bij het aanvragen van de subsidie. 
 3. Om te voorkomen dat de subsidie op is log je op de eerste dag van het aanmeldtijdvak om 10:00 uur in bij het STAP-Portaal van het UWV. Het STAP-Aanmeldbewijs voeg je toe. Let er goed op dat je training niet eerder start dan 4 weken na de start van het aanmeldtijdvak. 
 4. Wordt de aanvraag door het UWV goedgekeurd? Dan wordt de inschrijving voor je training voltooid. Je kunt dan de door jou gekozen training volgen.
 5. Wordt de subsidie niet toegekend? Stuur dan een e-mail naar support@useyourtalents.nl  om je training kosteloos te verplaatsen naar de volgende STAP ronde of om kosteloos te annuleren.

Houd er rekening mee dat Use Your Talents geen invloed heeft op het wel of niet toekennen van het STAP-Budget. Wordt je subsidie niet toegekend en wil je daardoor de training niet volgen, dan kun je je inschrijving kosteloos per e-mail annuleren. 

Heb je nog vragen over het STAP-Budget? Grote kans dat je vraag hier tussen staat en beantwoord wordt. Mocht er toch nog iets onduidelijk voor je zijn, neem dan vooral contact met ons op via: 076-7002016. We helpen je graag verder.

1. Wat is het STAP-Budget?

Het STAP-Budget vervangt de fiscale aftrek scholingskosten. Het STAP-Budget (maximaal € 1.000,-) kan iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt (dus werkenden en werkzoekenden) gebruiken voor het volgen van een opleiding of training. Per persoon kun je dit budget één keer per jaar inzetten voor één opleiding of training. Het budget kan dus niet verspreid worden over meerdere opleidingen of trainingen. 

2. Wie kan er gebruik maken van het STAP-Budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-Budget moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent volksverzekerd gedurende zes maanden in de afgelopen twee jaar.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering).
 • Je training of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

3. Komen alle trainingen van Use Your Talents in aanmerking voor het STAP-Budget?

Ja zeker! Bekijk hier ons aanbod.

4. Hoever van tevoren kun je je inschrijven?

Je kunt je uiteraard op ieder moment inschrijven voor een Use Your Talents training. Na je inschrijving ontvang je van ons een STAP-Aanmeldwijs die je dient te gebruiken wanneer je je aanmeldt voor het STAP-Budget via het STAP-Portaal van het UWV. Houd er wel rekening mee dat je training niet eerder start dan 4 weken na de start van het aanmeldtijdvak.

5. Wanneer ontvang ik mijn STAP-Aanmeldbewijs die ik nodig heb om het STAP-Budget aan te vragen?

Het aanvragen van het STAP-Budget kan de eerste van het aanmeldtijdvak via het STAP-Portaal van het UWV. Daarvoor heb je het STAP-Aanmeldbewijs nodig, die ontvang je op de volgende manier:

 • Schrijf je in voor een training uit het trainingsaanbod van Use Your Talents  Let op: een optie plaatsen is niet voldoende.
 • Je ontvangt eerst van ons een bevestigingsmail én het intakeformulier. Dit intakeformulier is niet relevant voor het aanvragen van het STAP-Budget, wel voor het vervolg van je training.
 • Vervolgens ontvang je van ons binnen max. 2 werkdagen het STAP-Aanmeldbewijs.

6. Op welke momenten kan het STAP-Budget bij het UWV worden aangevraagd?

Onlangs is bekend geworden dat STAP subsidie komt te vervallen. Maandag 3 juli is de laatste mogelijkheid om om 10:00 de subsidie aan te vragen. De overige genoemde data komen te vervallen.

7. Ik ontvang studiefinanciering, krijg ik dan ook het STAP-Budget?

Nee, helaas niet. Als je studiefinanciering of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten ontvangt dan heb je geen recht op het STAP-Budget.

8. Ik kan de Use Your Talents training niet vinden op het STAP-Portaal van het UWV. Wat moet ik nu doen?

Wanneer je via het STAP-Portaal van het UWV je STAP-Budget subsidie probeert aan te vragen, dien je op de volgende punten te letten:

 • Ga naar het STAP-Portaal van het UWV en log in met je DigiD.
 • Upload je STAP-Aanmeldbewijs, die je van ons hebt ontvangen nadat je je hebt ingeschreven voor een Use Your Talents training.
 • Vul alleen het venster ‘Scholing’ in. Hier kun je de naam van de Use Your Talents training invullen.
 • Vervolgens kan het zijn dat de data en locatie, die dan worden getoond, niet overeen komen met de gegevens op jouw STAP-Aanmeldbewijs. Deze gegevens kun je gewoon wijzigen.

Je ontvangt van het UWV bericht als het STAP-Budget is toegekend.

9. Mijn aanvraag is door het UWV afgekeurd. Wat nu?

Dit kan helaas gebeuren doordat het beschikbare budget al op is of er een fout in je aanvraag is geslopen. Je kunt dan je training kosteloos bij ons annuleren door te mailen naar support@useyourtalents.nl.

 

Om in aanmerking te komen voor het STAP-Budget moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent volksverzekerd gedurende zes maanden in de afgelopen twee jaar.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering).
 • Je training of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

Op = op!

Verdeeld over vijf aanvraagtermijnen in 2023 kun je per persoon één keer per jaar het STAP-Budget aanvragen. Deze subsidie vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Lees hier meer informatie. Wees er op tijd bij! Mocht het subsidiebudget van de overheid op zijn dan is aanvragen namelijk niet meer mogelijk. Advies is om je dan bij de volgende aanvraagtermijn, die weer twee maanden duurt, opnieuw in te schrijven.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Voorbeeld doorlooptijd

Op 1 oktober 2023 schrijf je je in voor een Use Your Talents training via de Use Your Talents website met een startdatum ná 29 november 2023 en vóór 31 maart 2024 (je training dient namelijk minimaal 4 weken na de start van de aanvraagtermijn en niet later dan 3 maanden ná je aanvraag te starten). Je ontvangt van ons binnen max. 2 werkdagen het STAP-Aanmeldbewijs. Op 1 november 2023 dien je (vanaf 10.00 uur) je subsidieaanvraag in via het STAP-Portaal van het UWV. Je uploadt bij deze aanvraag het ontvangen STAP-Aanmeldbewijs. Je maakt de meeste kans als je zowel digitaal als telefonisch van 10:00 uur probeert je aanvraag in te dienen (houdt er rekening mee dat je voor langere tijd in de wacht zult staan). Uiterlijk 29 november 2023 krijg je van het UWV een toekenning of afwijzing. Stuur deze reactie door naar support@useyourtalents.nl. Bij toekenning is je deelname definitief en ontvang je verdere praktische informatie. Bij afwijzing kun je je deelname, indien door jou gewenst, kosteloos schriftelijk annuleren door een mail te sturen naar support@useyourtalents.nl.

Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag is maximaal € 1.000,- inclusief BTW. De arrangementskosten worden niet vergoed binnen de subsidie. De koffie/thee, tapa’s en lunch moeten wij daarom apart specificeren voor € 37,50 per dag.  Wil je weten hoe dit voor jou uitpakt? Hieronder hebben we enkele rekenvoorbeelden uitgewerkt.

Rekenvoorbeeld 1 (gratis 1-daagse training)

Rekenvoorbeeld 2 (2-daagse training)

Rekenvoorbeeld 3 (5-daagse training)

Ben je benieuwd welke training bij je past? Plan een adviesgesprek met ons in!

Het aanvragen van het STAP-Budget kan via het STAP-Portaal van het UWV. Hoe het aanvraagproces werkt, wordt hieronder uitgelegd.

 1. Heb je het trainingsaanbod van Use Your Talents bekeken en de training gevonden die aansluit op jouw leerdoelen? Schrijf je dan in via de inschrijfbutton ‘Inschrijven’ op de betreffende pagina. Hiermee ben je verzekerd van een deelnameplaats.
  Let op: voor het aanvragen van het STAP-Budget dien je je voorafgaand aan te melden voor een training. 
 2. Binnen max. 2 werkdagen ontvang je van ons een STAP-Aanmeldbewijs welke je nodig hebt bij het aanvragen van de subsidie. 
 3. Om te voorkomen dat de subsidie op is log je op de eerste dag van het aanmeldtijdvak om 10:00 uur in bij het STAP-Portaal van het UWV. Het STAP-Aanmeldbewijs voeg je toe. Let er goed op dat je training niet eerder start dan 4 weken na de start van het aanmeldtijdvak.
 4. Wordt de aanvraag door het UWV goedgekeurd? Dan wordt de inschrijving voor je training voltooid. Je kunt dan de door jou gekozen training volgen.
 5. Wordt de subsidie niet toegekend? Stuur dan een e-mail naar support@useyourtalents.nl om je training kosteloos te verplaatsen naar de volgende STAP ronde of om kosteloos te annuleren.

Wordt de subsidie niet toegekend?

Houd er rekening mee dat Use Your Talents geen invloed heeft op het wel of niet toekennen van het STAP-Budget. Wordt je subsidie niet toegekend en wil je daardoor de training niet volgen, dan kun je je inschrijving kosteloos per e-mail annuleren.

Heb je nog vragen over het STAP-Budget? Grote kans dat je vraag hier tussen staat en beantwoord wordt. Mocht er toch nog iets onduidelijk voor je zijn, neem dan vooral contact met ons op via: 076-7002016. We helpen je graag verder.

1. Wat is het STAP-Budget?

Het STAP-Budget vervangt de fiscale aftrek scholingskosten. Het STAP-Budget (maximaal € 1.000,-) kan iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt (dus werkenden en werkzoekenden) gebruiken voor het volgen van een opleiding of training. Per persoon kun je dit budget één keer per jaar inzetten voor één opleiding of training. Het budget kan dus niet verspreid worden over meerdere opleidingen of trainingen. 

2. Wie kan er gebruik maken van het STAP-Budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-Budget moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent volksverzekerd gedurende zes maanden in de afgelopen twee jaar.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering).
 • Je training of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

3. Komen alle trainingen van Use Your Talents in aanmerking voor het STAP-Budget?

Ja zeker! Bekijk hier ons aanbod.

4. Hoever van tevoren kun je je inschrijven?

Je kunt je uiteraard op ieder moment inschrijven voor een Use Your Talents training. Gebruik hiervoor de blauwe ‘Inschrijven met STAP’ button. Na je inschrijving ontvang je van ons een STAP-Aanmeldwijs die je dient te gebruiken wanneer je je aanmeldt voor het STAP-Budget via het STAP-Portaal van het UWV. Houd er wel rekening mee dat je training niet eerder start dan 4 weken na de start van het aanmeldtijdvak  

5. Wanneer ontvang ik mijn STAP-Aanmeldbewijs die ik nodig heb om het STAP-Budget aan te vragen?

Het aanvragen van het STAP-Budget kan de eerste van het aanmeldtijdvak via het STAP-Portaal van het UWV. Daarvoor heb je het STAP-Aanmeldbewijs nodig, die ontvang je op de volgende manier:

 • Schrijf je in voor een training uit het trainingsaanbod van Use Your Talents  Let op: een optie plaatsen is niet voldoende.
 • Je ontvangt eerst van ons een bevestigingsmail én het intakeformulier. Dit intakeformulier is niet relevant voor het aanvragen van het STAP-Budget, wel voor het vervolg van je training.
 • Vervolgens ontvang je van ons binnen max. 2 werkdagen het STAP-Aanmeldbewijs.

6. Op welke momenten kan het STAP-Budget bij het UWV worden aangevraagd?

In 2023 zijn er vijf aanvraagtermijnen. Eén termijn duurt twee maanden.

7. Ik ontvang studiefinanciering, krijg ik dan ook het STAP-Budget?

Nee, helaas niet. Als je studiefinanciering of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten ontvangt dan heb je geen recht op het STAP-Budget.

8. Ik kan de Use Your Talents training niet vinden op het STAP-Portaal van het UWV. Wat moet ik nu doen?

Wanneer je via het STAP-Portaal van het UWV je STAP-Budget subsidie probeert aan te vragen, dien je op de volgende punten te letten:

 • Ga naar het STAP-Portaal van het UWV en log in met je DigiD.
 • Upload je STAP-Aanmeldbewijs, die je van ons hebt ontvangen nadat je je hebt ingeschreven voor een Use Your Talents training.
 • Vul alleen het venster ‘Scholing’ in. Hier kun je de naam van de Use Your Talents training invullen.
 • Vervolgens kan het zijn dat de data en locatie, die dan worden getoond, niet overeen komen met de gegevens op jouw STAP-Aanmeldbewijs. Deze gegevens kun je gewoon wijzigen.

Je ontvangt van het UWV bericht als het STAP-Budget is toegekend.

9. Mijn aanvraag is door het UWV afgekeurd. Wat nu?

Dit kan helaas gebeuren doordat het beschikbare budget al op is of er een fout in je aanvraag is geslopen. Je hebt dan 2 opties; je kunt je training verplaatsen naar de volgende aanvraagperiode en de aanvraag dan opnieuw indienen. Of je kunt je training kosteloos bij ons annuleren door mailen naar support@useyourtalents.nl.