Een van de dingen die me mateloos fascineert is de werking van het menselijk brein. Het was voor mij dan ook een no-brainer om naar de meerdaagse Masterclass Neuroleiderschap aan Nyenrode Business Universiteit te gaan. Want hoe creëer je psychologische veiligheid?

Altijd al een vereiste voor een optimaal presterend team echter nu nog belangrijker dan ooit. En op welke manier helpt krachtig leiderschap jou op koers te blijven? Waar heb je mee te maken? En hoe hou je juist nu een koel hoofd en een warm hart?

Angst & coping mechanismen

Natuurlijk weet je dat je als leider het meest effectief bent als je kalm blijft. Dan kun je heldere beslissingen nemen en anderen optimaal ondersteunen. En ja, jij kent de gebruiksaanwijzingen van jouw teamleden. Tenminste, in normale omstandigheden. Nu heb je daarbij te maken met crisismanagement, angst en social distancing.  

Deal with it?

Daarnaast heeft iedereen verschillende manieren om te dealen met moeilijke momenten in het leven. Inderdaad de coping mechanismen. Je herkent vast enkele van deze coping stijlen:

  • Vermijden/uitstellen.
  • Machteloze passiviteit.
  • Actieve aanpak.
  • Emoties en gedachten uiten.
  • Emoties en gedachten onderdrukken.
  • Kinderlijk gedrag.
  • Projectie.
  • Rationaliseren.
  • Relativeren / humor.
  • Afleiding zoeken.

Wees je bewust dat iedereen anders reageert. Niet iedere coping stijl is zinvol op dit moment. Probeer de patronen te herkennen en de niet functionele coping mechanismen bij te sturen naar gedrag dat wél resultaat oplevert voor het welzijn van je team en organisatie.

Ons brein: Fight, Flight or Freeze…

Angst is een aangeboren emotie. Het lichaam reageert en komt in een optimale staat voor een automatische vecht, vlucht of bevries reactie. Je ziet dit mooi terug in de natuur. Een kudde oersterke buffels die op de vlucht slaan voor de leeuw. Of het muisje dat doodstil blijft zitten bij naderend gevaar.

Ervaringen worden opgeslagen in het brein en hoe meer negatieve ervaringen een persoon ondervindt, hoe groter het angstnetwerk in de hersenen wordt. Lees dit artikel als je meer wilt weten over hersenen en angst.

Die angst moet de ruimte krijgen omdat het anders een negatieve impact heeft op onze mindset en prestaties. Tel daarbij op dat we van nature meer aandacht geven aan wat niet lukt en makkelijker focussen op problemen dan op oplossingen.

Verbinding

Mensen zijn sociaal en missen de verbinding. Terwijl er ook gelijk een groot saamhorigheidsgevoel ontstaat. Met zijn allen tegen één duidelijke vijand. De Huddle (een online samenkomen) is een perfecte manier om in deze tijd de vinger aan de pols te houden, voor verbinding te zorgen en snel over de benodigde informatie te beschikken. En weet je dat het stress verlagend werkt om je zorgen met anderen te delen? Er komt dan het stofje oxcycitine vrij, een neurotransmitter die de stress direct afvlakt. Doen dus!

En intussen hou jij je hoofd koel en je hart warm

Krachtig leiderschap is leiden met een koel hoofd en een warm hart. Het is héél gezond om daar in deze bizarre tijden professionele begeleiding bij te regelen. Zodat je kunt klankboarden, je bord niet overvol raakt en je de beste resultaten behaalt.

*Het begeleidingsprogramma Huddle & Hear is slechts in zeer beperkte mate beschikbaar.