“Weet je Annita, ik loop gewoon vast.” Ik knik om te laten zien dat ik hem hoor. Dat vastlopen is nog steeds zó levendig terug te halen. De bakken energie die het ineens kost om resultaten te behalen. Het constante ongrijpbare gevoel dat je de controle aan het verliezen bent. Geen idee hebben wat je wilt, alleen nog weten dat het zó niet langer kan.

Ja, ik had 15 succesvolle jaren in het bedrijfsleven achter de rug. Ik stond aan de bovenste trede van de ladder. Alleen stond die ladder niet meer tegen de goede muur.

Terug naar het begin

Er zijn boeken vol geschreven over leiderschap. Trust me, I know. Ik verslind ze regelmatig. Omdat ik leiders graag goed faciliteer. Toen ik zelf – inmiddels ruim 12 jaar geleden – tegen die enorme muur aanliep heeft het me heel veel moeite gekost om mezelf terug te vinden.

Het is een van de belangrijkste valkuilen bij leiderschap: dat je ongemerkt stukjes van jezelf verliest. Omdat je gevangen raakt in een omgeving waar winstbejag, regeldruk en controlezucht je beslissingen vaak bepalen. En als die niet (langer) overeenkomen met jouw normen, waarden en talenten dan raakt jouw energiebron uitgeput. Niet zo goed voor je persoonlijke duurzaamheid dus.

Jouw duurzaamheidskatalysator: persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap staat voor mij voor het volgende:

  • Weten wie je bent.
  • Begrijpen waar je voor staat.
  • Inzien wat belangrijk voor je is.
  • De regie nemen over je eigen leven.

En vervolgens die keuzes te durven maken die hierbij passen.

Wie ben je?

Lijkt een rare vraag toch? Je hebt in je leven vast ontelbare voorstelrondjes meegemaakt waar je precies wist te vertellen wie je bent. Je noemt je naam, je leeftijd, je werk, misschien nog wat hobby’s. Maar dat bedoel ik niet. In mijn burn-out jaar moest ik opnieuw uitvinden wie ik was zonder dikke auto, directeurstitel, twee geweldige secretaresses, een uitdagende baan en een enorm fijn team van collega’s.

Want je bent niet je gedachten, je lijf, je gevoelens. Je bent niet wat je zegt. En vaak ben je zelfs niet eens wat je doet. Zo reageer je waarschijnlijk in de veiligheid van je eigen huis net anders op situaties dan op je werk. Er is stilte nodig om te horen wie je bent. Stilte, zelfreflectie en vragen.

Waar sta jij voor?

In Nederland zijn we niet zo gewend om onze kwaliteiten te benoemen. Doe maar normaal, is het nationale motto. Bovendien merk jij je eigen kwaliteiten vaak niet op. Voor jou zijn ze tenslotte gewoon. En dat geldt al helemaal voor je talenten.

En als je toch aan het reflecteren slaat, vergeet dan zeker niet om ook je valkuilen onder ogen te zien. En je kernwaarden. Dit zijn als het ware je kickstarters. Je duurzame grondstoffen die je blijvend van gezonde energie voorzien.

Wat is belangrijk voor je?

Wat geeft je leven zin? Waarom doe je wat je doet? Wat maakt jouw leven rijk en van betekenis? Het is die sweetspot waar jij, je waarden en talenten samenkomen. Je herkent het aan dat enorme voldane gevoel. In onze huidige maatschappij beslis je op je 13e jaar wat je later gaat doen. Vaak rol je daarna in een baan en maak je geen tijd meer voor de beantwoording van deze vragen.

Wees geen regie-zeur, pak de regie en kijk in kansen

De regie nemen betekent niet dat jij bepaalt wat er gebeurt. Ik bedoel het eigenaarschap nemen over de zaken die je wel kunt beïnvloeden. Door bepaalde keuzes te maken. Niet altijd makkelijk, om het maar voorzichtig te formuleren, wel altijd de meest effectieve keuze.

Duurzaam leiderschap: talent benutten zonder uit te putten

Voordat je duurzaam leiderschap kunt tonen is het dus belangrijk dat je zelf persoonlijk leiderschap toont waarmee je jouw persoonlijke duurzaamheid op orde brengt. Leiderschap vraagt namelijk veel van je. En je wilt voorkomen dat je vastloopt. Nu of over vijf jaar.

Leiderschap vraagt dat je in bepaalde situaties op verschillende manieren kunt reageren. Zonder daarbij jezelf kwijt te raken. Het vraagt om verbinding, sturing en organiseren. Duurzaam leiderschap is gebouwd op eigenaarschap en integriteit. Op kwetsbaar durven te zijn. Het heeft als uitgangspunt talenten benutten, zonder uit te putten. Omdat je ook bij je medewerkers de koppeling maakt met hun diepste waarden.

Of zoals Steven Covey schrijft over leiderschap: “Leiderschap is geen eenmalige ervaring. Het is een doorlopend proces; je houdt voortdurend je koers en je waarden voor ogen en je probeert je leven daarop af te stemmen.” Het is leidinggeven vanuit je credo, je persoonlijke handvat bij het maken van keuzes.

Mijn credo is: investeer in stralende ogen. En daarbij richt ik me voornamelijk op de leiders van onze maatschappij. Omdat dit de snelste manier is om stralende ogen te vermenigvuldigen.

Effectief & Talentgericht Leidinggeven leren?

Wil je na het lezen van deze publicatie voorkomen dat jij vastloopt? Kies jij voor persoonlijke duurzaamheid als leider? Dan is de opleiding Effectief & Talentgericht Leidinggeven ideaal voor jou. Deze opleiding biedt je de kans op dieper inzicht in jezelf en de waarden die je nastreeft.

Je leert bewuste keuzes te maken in je eigen gedrag. Je pakt leiderschap over je eigen ontwikkelproces en weet daarom hoe je talentgericht duurzaam leiderschap pakt in groepen en organisaties.

Deze opleiding behandelt de volgende onderwerpen:

  • Persoonlijke kwaliteiten & zelfreflectie
  • Kernwaarden & Visie ontwikkeling
  • Onderscheidend vermogen & (h)erkennen van Talent
  • Zelfregulatievaardigheden & communicatiestijlen
  • Hoe creëer en begeleid je teams die zich blijven verbeteren?
  • Ontwikkel je als teamcoach

Vergroot je persoonlijke duurzaamheid

Om zeker te weten dat de opleiding Effectief & Talentgericht Leiderschap aansluit op je leerbehoefte, adviseren we je eerst even telefonisch contact op te nemen.

Tip: kijk ook eens naar de opleiding Communicatie & Team Coach vaardigheden.